Güncelleme Tarihi:
Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle biraraya geldiği toplantıda, Türkiye'nin füzeleri almaya karar verdiği Çin şirketi hakkında ABD'nin "yaptırım kararı olduğunu " hatırlatan Ricciardone, "Füzeleri üreten şirkete karşı ABD'de yaptırım uygulanması konusunda iki yürütme kararı ve bir de kanun var" dedi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN'A FÜZE YANITI
Amerikan Büyükelçisi, Başbakan Erdoğan'ın "NATO bu konularda bu kadar hassas ise önce şu anda NATO üyesi birçok ülkede hala Rusya'nın silahları var, onların envanterlerinde mevcuttur" açıklamasını da, "O silahlar Sovyet döneminden kalma" yanııtını verdi.
''TÜM SAVUNMA İŞBİRLİĞİ ETKİLENİR''
ABD Büyükelçisi füze sorusunu yanıtlarken daha önce Türkiye ve ABD'nin savunma alanında yaptığı işbirliklerini teker teker saydı. F-16, Skorsky helikopterleri gibi pek çok projede Ankara ve Washington'un 'müttefik ve dost olarak' çok yakın işbirliğini yaptıkların hatırlatan Büyükelçi, ''ABD'nin yaptırım uyguladığı bir şirketle işbirliğine girilmesi, savunma alanındaki Türkiye-ABD işbirliğini etkileyecektir'' dedi.
'FİDAN'LA ÇALIŞMAK AYRICALIK..'
MİT müsteşarı konusunda Amerikan basınında çıkan haberleri, "ifade özgürlüğne' bağlayan Ricciardone, "ABD'de sahip olduklarımız açısından en değerlisi demokrasi, ifade özgürlüğü" d edi. Ricciardone' "sizin ülkenizde de ABD hakkında, benim ya da ABD Dışişleri Bakanı Kerry hakkında olumsuz haberler çıkıyor" ifadesini kullandı. Ricciardone, bunundemokrasinin gücü ve güzelliği olduğunu vurguladı. Amerikan Büyükelçisi, "Amerika'nın ne düşündüğünü öğrenmek isterseniz, resmi kaynaklara başvurun, İsimsiz kaynaklara değil" mesajı verdi.
Hakan Fidan konusunda kişisel fikirlerini paylaşabileceğini süyleyen Amerikan Büyükelçisi "Ancak kişisel olarak şunu söylemek isterim; Hakan Fidan sadık, yetenekli, yeterli ve kararlı bir üst düzey Türk bürokratı. Onunla çalışmak benim için ayrıcalık ve keyif" dedi.
ÇÖZÜM SÜRECİ
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, çözüm süreci konusundaki soruları ise, "Süreci çok yakından ve destekleyerek izliyoruz. Bu Türkiye'nin iç siyasi meselesi. Her iki tarafın da iletişim kanalları var ve açık. Bu birkaç sene öncesine kadar yoktu. Türkiye bu soruna bir çözüm elbette bulacaktır. Bu süreçte Türkiye'nin bize ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Eğer Türkiye bizi ya da üçüncü bir ülkeyi istiyorsa elbette elimizden geleni yaparız ama şu anda böyle bir talebimiz olmadı. Şuanda sürece moral destek ve cesaret veriyoruz. Ne bizi istiyorsunuz ne de bize ihtiyacınız var" dedi.
Ricciardone, "iki taraf derken, ne kastediyorsunuz? Tarafları tanımlayabilir misiniz?" sorusuna ise, "tarafların kim olduğunu tanımlayamam. Siz tanımlayın" yanıtını verdi ve ekledi;
"Eğer Türkiye'nin terörle mücadelesinden bahsediyorsak, biz Türkiye'ye değer veriyoruz. Ona ve halkına karşı her türlü terörizme karşı dururuz. Ancak siyasi açıdan bahsediyorsak, siyasi bir görüşme süreci devam ediyor. Burada taraftan kastım AK Parti ve BDP'dir."
KILIÇDAROĞLU İLE YEMEK
Amerikan Büyükelçisi'ne, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile dün akşam yediği sürpriz yemek ve Kılıçdaroğlu'nun olası Washington seyahati de soruldu. Ricciardone, "Kılıçdaroğlu ile akşam yemek yemek, büyük bir ayrıcalık ve zevkti. Her demokratik ülkede olduğu gibi benim de bir büyükelçi olarak ana muhalefet partisi lideri ile yemek yemem normal bir olay. Aynı şekilde yabancı ülke temsilcilerini kabul etmek de gayet normal. Geçen ay da Washington'da CHP heyetini ağırlamıştık" dedi.
Kılıçdaroğlu'nun olası Washington ziyaretinde Amerikan tarafından kimlerle görüşeceği konusunda ise ABD'deki siyasi sistemin Türkiye'den farklı olduğunu da kaydeden Amerikan Büyükelçisi, "Bizde sizinki gibi parlamenter sistem yok. Dolayısıyla bir ana muhalefet partisinden söz etmek de pek mümkün değil. Ancak eminim, Kongre'den pek çok kişi Sayın Kılıçdaroğlu ile görüşmek isteyecektir. Kongre adına konuşmak istemem ama, pekçok kişinin görüşeceğine inanıyorum. Ayrıca, ABD Yönetiminin yürütme kanadından da Türkiye'ye ilgilenlenenlerin Kılıçdaroğlu ile görüşmek isteyeceklerine eminim. Büyük ilgi olacağını düşünüyorum" dedi.
"ATATÜRK'ÜN SÖZLERİNE BİLEREK ATIF YAPTIM"
Amerikan Büyükelçisi, ODTÜ'de yaşanan olaylar ve göstericilere polis müdahalesi konusundaki sorulara ise, "ABD her zaman ifade özgürlüğünü ve barışçıl gösteri hakkını desteklemektedir. Bunlar hem ABD, hem de Türkiye için önemli değerlerdir" diyerek yanıtladı.
4 Temmuz resepsiyonunda yaptığı konuşmada "bilerek Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade özgürlüğüne ilişkin sözlerini alıntıladığını" söyleyen Ricciardone, "4 Temmuz'da bu ülkenin kurucusunun, hem de iki ABD Başkanı'nın ifade özgürlüğü konusundaki sözlerine bilerek atıf yaptım" dedi.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, "OLMAZSA OLMAZ..."
Ricciardone, ifade özgürlüğünden bahsederken de Türkçe bir deyim kullanmayı tercih etti. Amerikan Büyükelçisi, Türkçe olarak, "demokrasilerde medyanın rolü olmazsa olmaz" diye konuştu.
"ADALET SİSTEMİNDE ŞEFFAFLIK VE MAHKEME KARARLARININ KISA ZAMANDA ALINMASI ÖNEMLİ"
Amerikan Büyükelçisi, Ergenekon ve Balyoz davaları konusundaki soruları ise, "bu konuda pozisyonumuz değişmedi. Adalet sisteminde şeffaflık ve kararların zamanlıca alınması en önemli şeydir. Adalete olan inanç her zaman çok önemlitir. Ama adaletin vaktinde olması da çok önemlidir. Bundan sonra önemli olan Türk halkının karara inancı. Çünkü çok farklı görüşler var. Bu konu, şu ya da bu tarafta yer almak istemiyorum" dedi.
Ricciardone, hapiste bu kadar çok generalin bulunmasının, Türkiye-ABD savunma işbirliği olumsuz etkileyip etkilemeyeceği sorusunu ise şöyle yanıtladı;
"Ortak güvenliğimiz açısından yakın askeri ilişkilerimiz olmasından gurur duyuyoruz. Asker dostlarımıza büyük bir saygı duyuyoruz ve işbirliği içindeyiz. Süreci yakından büyük ilgiyle izliyoruz. Adalet sistemi bir karar verdi bunun üzerine daha fazla yorumda bulunmayacağım"
ERDOĞAN İLE OBAMA ARASINDA "SOĞUKLUK MU VAR?"
İŞTE O SORUYA, AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİNİN YANITI...
Amerikan Büyükelçisi'ne, son dönemde Başkan Barack Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki doğrudan temas sayısında azalma yaşanıp yaşanmadığı, bunun "ilişkilerde bir soğukluk göstergesi olup olmadığı" da soruldu. Ricciardone, Türkiye ve ABD Dışişleri Bakanları'nın daha dün biraraya geldiklerini hatırlatarak, şu yanıtı verdi;
"İki lider ve iki ülke arasında üst düzey irtibat devam ediyor. Türkiye ile, diğer müttefiklerimizle olduğu gibi her düzeyde temas sürüyor. Telefon görüşmeleri de hala sık. Her gün telefonda konuşamayız. Bu yüzden büyükelçilikler var. Başkan, Başbakan ya da bakanlar düzeyindeki ilişkilerde birşey değişmedi" yanıtını verdi.