Güncelleme Tarihi:
İnsan müdahalesinin doğanın hassas dengesini altüst ettiğine ilişkin son olaylardan biri, soyu tükenme tehdidi altında bulunan dikkuyruk ördekleri konusunda yaşandı. Amerikalı ‘‘karabaşlı’’ dikkuyrukların Avrupalı dikkuyruklarla çiftleşmeye başlaması sonucu, yeni melez bir tür doğdu. Amerikan dikkuyrukları, Türkiye'de de görülmeye başlandı.
Amerikan kökenli karabaşlı dikkuyrukların Türkiye'de ilk kez Konya Havzası'ndaki Uyuz Gölü çevresinde görüldüğü bildirildi. Londra'da yayımlanan ve kuşların korunmasıyla ilgili uluslararası çalışmaları duyuran ‘‘Birdlife International’’ bülteninin Eylül-1998 sayısından ve Doğal Hayatı Koruma Derneği Ankara Şubesi'nden alınan bilgiye göre, Amerikalı ‘‘çapkın’’ karabaşlı dikkuyruğun Avrupalı akrabaları olan dikkuyrukların soyunu nasıl tehlikeye düşürdüğünün öyküsü şöyle:
‘‘Amerika'da yaşayan karabaşlı dikkuyruklar (Oxyura jamaicensis), süs hayvanı olarak İngiltere'ye getirildi ve doğaya salındı. Doğada üreyen bu ördekler, soğuk mevsimlerde güneye göçe başladılar. Güneyde, Avrupalı dikkuyrukların önemli yaşam alanlarından İspanya'da konaklayarak Avrupalı akrabaları ile aynı göllerde yaşamaya başladılar. Karabaşlı dikkuyrukların erkekleri, Avrupalı dikkuyrukların erkeklerine oranla daha aktif olduğu için, Avrupalı dişi dikkuyruklarla çiftleşmeye başladılar ve ortaya yeni bir melez tür çıktı. Yeni melez türün ortaya çıkışıyla soyu zaten tehlike altında olan Avrupalı dikkuyruk (Oxyura leucocephala), yeryüzünden silinme tehlikesine girdi.’’
İspanyalı ünlü kuş uzmanı Andy Green, Birdlife International bülteninde yer alan açıklamasında, Avrupalı dikkuyrukların soyunu tehlikeye düşüren karabaşlı dikkuyrukların Türkiye'de de görülmeye başladığını açıkladı. Karabaşlı dikkuyruğun ilk kez Konya Havzası içindeki Uyuz Gölü çevresinde görüldüğü iddia edildi.