Amerikalı Büyükelçi zirveye çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Amerikalı Büyükelçi zirveye çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2013 14:22

Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği Güneydoğu ve doğu illeri gezisinin ardından, şimdi de Ağrı Dağı'na tırmanıyor.

Haberin Devamı

Ricciardone, tırmanışını eşi ve kızıyla, beraberinde korumalarıyla gerçekleştiriyor. Hafta sonu başlayan zirve tırmanışının, yarın sonuçlanması bekleniyor.

Ricciardone, ailesi ve kendisine eşlik eden heyet Ağrı Dağı'na tırmanmak için hafta sonu Doğubeyazıt'a gitti.

Pazar sabah saatlerinde araçlarla Ağrı Dağı'nda 2 bin 200 metredeki ilk konaklama kampına giden Ricciardone, bundan sonraki tırmanışa yürüyerek geçti. Yerli bir rehber eşliğinde tırmanışını sürdüren Amerikalı Büyükelçi, 3 bin 200 metrede konakladı. Bugün de 4 bin 200 metrede ikinci konaklamayı yapan Ricciardone'nin Ağrı'nın zirvesine yarın ulaşması bekleniyor.
 
ÖNCE GÜNEYDOĞU, SONRA EDİRNE'DE KIRKPINAR
 
Amerikalı Büyükelçi, Haziran ayı sonunda da eşi Marie Ricciardone ile birlikte Güneydoğu illerine çalışma ziyaretlerinde bulunmuştu. Van'a giden Büyükelçi, burada resmi temaslarda bulunmuş, Akdamar Adası'nı ziyaret etmiş, gün batımını da Van Kalesi'nden izlemişti. Büyükelçi, Van'da olduğu dönemde Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin düzelmesi temennisini de iletmişti.
 
NEDİM'İN KASİDESİYLE ÖVDÜ
 
Ricciardone, Van'dayken kenti, Nedim'in İstanbul kasidesini anımsatarak övmüş  "şairin 'Elhak bu ne halet, bu ne hoş ab-u havadır. Allahım, bu ne hal, bu ne hava, bu ne sudur' dediği yer aslında burası olmalı" diye konuşmuştu.
 
YOLDA LASTİĞİ PATLADI
 
Van'dan Hakkari'ye geçen Büyükelçi'nin makam aracının yolda lastiği patlamıştı. Aracının lastiği Van’ın Başkale İlçesi’nde patlayan Ricciardone, yol kenarındaki oto lastikçide aracın tekerinin tamir edilmesi sırasında fotoğraf makinesiyle aracını, hem de çevrede gördüğü ilginç objeleri görüntüledi.
 
KORUMALAR CİMRİ ÇIKTI

Haberin Devamı

3 yıldan bu yana lastikçilik yaptığını ve yeni evlendiğini söyleyen Şaban Yunusoğlu da Büyükelçi'nin lastiğini tamir ettikten sonra yaptığı açıklamada, şöyle demişti;  “ Lastiği ben değiştirdim. 15 dakika kadar sürdü. Büyükelçi bizimle de sohbet etti. Hal-hatırımızı sordu. ‘Buralarda hayat nasıl gidiyor’ dedi. Çay ikram ettik içmedi. Lastik parasını almak istemedik. Korumaları para verdiler. 10 TL vermişler. Biz daha fazla verirler diye düşünmüştük. (Gülerek) 100-200 lira verirler diye düşündük. Olsun, sağlık olsun. Misafir sonuçta. Normalde lastiği 30-40 liraya değiştiriyoruz.”
 
BATMAN'DA TÜRK KAHVESİ KEYFİ
 
Güneydoğu gezisinin üçüncü durağında Batman'a giden Büyükelçi, burada resmi temaslarının ardından, değişim programı mezunlarıyla öğle yemeği yedi  ve yeni İşçi Kadın Kafesinde Türk kahvesi içti. Ayrıca tarihi Hasankeyf kentini ziyaret etti.
 
GÜNEYDOĞU'DA SON DURAK DİYARBAKIR
 
Güneydoğu ziyaretinin son durağı olarak Diyarbakır'a geçen Amerikalı Büyükelçi, burada da işadamları ile biraraya geldi, ayrıca Diyarbakır surlarını gezdi. Eşiyle birlikte Diyarbakır'dan ayrıldıktan sonra Birecik'e de uğrayarak, kelaynak sığınağını ziyaret etti.
 
EDİRNE'DE KIRKPINAR
 
Amerikalı Büyükelçi, güneydoğu gezisinin ardından ise, Türkiye'nin diğer ucuna, Edirne'ye gitti. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’yi, dünyaca ünlü Selimiye Camii’yi, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni Edirne ziyareti kapsamında ziyaret eden Büyükelçi Ricciardone, Belediye Başkanı Sedefçi ile geleneksel Kırkpınar yağlı güreşlerini izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!