Amerikalı araştırma heyeti Türkiye'ye geldi

Güncelleme Tarihi:

Amerikalı araştırma heyeti Türkiyeye geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2018 14:58

Türk-Amerikan ilişkilerinin krizde olduğu bu dönemde Amerikalı araştırma heyeti mülteci ve sığınmacılar üzerine araştırma yapmak için Türkiye'ye geldi.

Haberin Devamı

2015 yılından bu yana düzenlediği kapsamlı program ve faaliyetlerle Türk–Amerikan ilişkileri üzerine çalışmalar yapan Turkish Heritage Organization (THO), Türk-Amerikan ilişkilerinin krizde olduğu bu dönemde ABD’de başka bir örneği olmayan, bir araştırma programını hayata geçirdi. 

Amerika’nın dört bir yanından gelen 8 ABD’li araştırmacı, uzman akademisyenlerin öncülüğünde İstanbul, Ankara ve Gaziantep şehirleri ziyaret edip, sivil ve resmi yetkililerle bir araya geldi. Washington’da kongre üyeleri ve senatör görüşmesi ile başlayan program Gaziantep’te AFAD Mülteci kamplarının da ziyaret edilmesi ile sona erdi.

Türkiye’de birçok kurumun üstün gayretine tanık oldular

3 hafta boyunca Türkiye’de çeşitli temaslarda bulunan genç araştırmacılar Türkiye’nin mülteciler ve insani yardım alanlarındaki örnek çalışmalarını ve uluslararası kamuoyunun destek olması gereken konuları yakından gözlemleme ve değerlendirme fırsatı buldu.

Haberin Devamı

Dışişleri, Sağlık, Milli Eğitim, Adalet ve Aile Bakanlıkları, Sivil toplum kuruluşları, Uluslararası Organizasyonlar, üniversiteler, insani yardım merkezleri, AFAD, Göç İdaresi gibi bir çok kurumdan bilgi alan heyet, Nizip konteyner kentini de ziyaret etme fırsatı buldu.

Programın 1. ayağının amacına ulaştığını anlatan THO Kurumsal İlişkiler Başkanı Aslı İlgün GÖK, ABD’li heyetin Türkiye’ye gelmeden önceki düşüncelerinin değiştiğini, mülteciler konusunda yapılan maddi-manevi gayretlerin yerinde görülmesinin heyete çok şey kattığını dile getirdi.

“Türkiye-ABD ilişkilerinin ne kadar zor bir süreçten geçtiğini görüyoruz. Bu sürecin atlatılması ve ilişkilerin normale dönmesi için Washington’da gösterdiğimiz gayretin yanında Türkiye’nin mülteciler gibi önemli bir konuda yaptığı fedakârlıkları bu programla Amerikalılara anlatmayı amaçladık.

Heyet, 3 hafta boyunca Türkiye’nin önemli kurumlarını ziyaret etti, bilgiler aldı. THO’nun yıllardır Amerika’da misyon edindiği yapıcı diyalog platformunun başka bir ayağı da Türkiye’de sağlanmış oldu.

Amerikalı araştırma heyeti Türkiyeye geldi


“Türk-Amerikan ilişkileri kapsamında yalnız bugün için değil yarın için de çalışıyoruz”

Haberin Devamı

Heyet, Türkiye’nin bu konuda diğer ülkelere göre ne kadar önde olduğunu, sadece kamplarda değil büyük şehirlerde de mültecilerin barınma, eğitim, sağlık gibi hayati ihtiyaçlarının karşılandığını; gençlere, kadınlara ne kadar önem verildiğini yerinde görmüş oldu. Heyetle bir araya gelen Suriyeliler, Türkiye’de mutlu olduklarını, savaş ve göç travmasını atlatmak için kurumların üstün gayret gösterdiklerini anlattı. Sahada edinilen izlenimlerin önemli olduğunu biliyoruz. Bu yüzden böyle bir program düzenledik. Araştırmacı gençlerin bu izlenimlerinin gelecekte Türkiye lehine sonuçlar doğuracağını çok iyi biliyoruz. Yani THO olarak Türk-ABD ilişkileri kapsamında yalnız bugün için değil yarın için de çalışıyoruz.”

Projenin hayata geçmesi için Türkiye’deki kurumlardan beklediklerinin üstünde destek gördüklerini belirten İlgün Gök, Turkcell, THY, AlbarakaTürk, İTO, ATO, Sierra Nevada Corparation ,Amerikan Estetik, Sinbo, Bilgi, Koç ve Hasan Kalyoncu Üniversitelerinin mülteci konusunda duyarlılıklarının heyet tarafından görülmesinin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. 

Haberin Devamı

“Göçmen sorunu sayılardan ibaret algılanmamalı”

Göçmen sorununun uluslararası kamuoyu tarafından sayılardan ibaret algılandığını belirten araştırmacı gençler, bu program ile mülteci konusunun karmaşık ve zor yanlarına tanık olduklarını ve bunun boyutlarının ne kadar büyük olduğunu fark ettiklerini dile getirdiler. Uluslar arası toplumun Türkiye’nin yükünü hafifletmesi gerektiğinin de altını çizdiler.

ABD’li araştırma heyeti, Eylül ayında Washington DC’de büyük bir panel ile araştırma raporunu Amerikan kamuoyuna sunacaklar.

BAKMADAN GEÇME!