<B> Merve YENAL</B>
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2003 20:33
Nilüfer Kayaalp tüm dünyadan yılda sekiz-10 bin değişim öğrencisinin Amerika'ya gittiğini söylüyor. Bu öğrencilerin yalnızca 200 tanesinin Türk olduğunu belirtiyor. Daha fazla öğrenciye ulaşabilmek için geçtiğimiz aylarda İstanbul'da bir ofis açmış.
Nilüfer Kayaalp hobisini meslek edinenlerden. Bir yandan yıllardır süren eğitimcilik kariyerine devam ediyor. Diğer yandan uzun zamandır 'dışarıdan' yaptığı, yurt dışına öğrenci gönderme işini, profesyonel alana taşıyor. Doğup büyüdüğü Gaziantep'te uluslararası bir eğitim merkezi açmış. Kendisini Anadolulu öğrencileri Amerika'ya göndermeye adamış.
Geçtiğimiz günlerde merkezin bir de İstanbul şubesini açan Kayaalp, Gaziantep-İstanbul arası mekik dokuyor. Amerika'ya gidip gelen öğrencilerin bir yıl içinde 'müthiş' derecede kendilerine güveninin geldiğini söylüyor.
BURSLU OKUDU
Gaziantep'in ilk sanayicilerinden Ömer Köylüoğlu'nun kızı. Liseyi Türkiye'nin ilk özel okullarından biri olan Özel Gaziantep Koleji'nde okumuş. Lise son sınıfta AFS (American Field Service) öğrenci değişim bursuyla Amerika'ya gitmiş. Bir yıl boyunca Hudson High School'da okumuş. Liseyi burada bitirmiş.
Türkiye'ye geri döndüğünde Gazi Eğitim Enstitüsü'nde İngilizce öğretmenliği üzerine eğitim almış. Ardından evlenmiş ve sekiz yıl boyunca çalışmamış.
1988'de Gaziantep Koleji'ne bir kez daha gitmiş. Okuldaki İngilizce öğretmenlerinden biri olmuş. 2000'e kadar bölüm başkanlığı, araştırma geliştirme koordinatörlüğü gibi çeşitli görevlerde bulunmuş.
O dönemde Gaziantep'te Özel Sanko Okulları açılıyormuş. Kayaalp'e burada çalışması için teklif gelmiş. Böylece, 2001'de eğitim koordinatörü olarak işe başlamış. Ertesi yıl eğitimden sorumlu genel müdür yardımcısı olmuş. Bu görevi halen devam ediyor.
Profesyonel çalışma hayatı dışında AFS ile gönül bağı hep devam etmiş. 1974'te Türkiye'ye döndükten sonra gönüllü olarak AFS için çalışmaya başlamış. 1996'ya kadar AFS'nin Güney Doğu Anadolu Koordinatörlüğü'nü yürütmüş. Amerika'ya gidecek öğrencileri seçmiş.
Yine aynı dönemde tamamen kendi çabalarıyla kolejdeki başarılı öğrencileri bir aylığına burslu olarak Amerika'ya göndermiş. Gaziantepli sanayicilerle iletişime geçerek çocukların yol parasını karşılamalarını rica ediyormuş. Bu yöntemle 10-15 çocuğun Amerika'ya gitmesini sağlamış.
Bütün bu deneyimleri çerçevesinde 1997'de Gaziantep'te Nil Uluslararası Eğitim Organizasyonu adlı bir şirket kurmuş. Böylece yurtdışına öğrenci gönderme işini profesyonel alana taşımış.
YAZ OKULLARI
O tarihten bu yana İngiltere ve Amerika ağırlıklı olmak üzere öğrencileri yaz okullarına ve öğrenci değişim programlarına gönderiyor. Dil okuluna, üniversiteye ya da master programına kaydolmak isteyenlere danışmanlık yapıyor. Bugüne kadar tüm Türkiye'den yurt dışına 250 öğrenci yollamış. Akademik programlar için yalnızca Gaziantep'ten gidenlerin sayısı 25.
Bu yıl AIFS Vakfı'nın, Academic Year in America (Amerika'da akademik bir yıl) adlı programının Türkiye temsilciliğini almış. Program kapsamında öğrenciler bir yıl boyunca lise okumak üzere Amerika'ya gidiyorlar. Aynı vakfın öğretmen değişim programı, özel yetenekli çocuklara uygun eğitimler gibi çok çeşitli programları olduğunu anlatıyor.
Bilgi için tel: 0212 352 43 83, 0342 322 38 60
Sanayicilere burs çağrısı
Yurtdışına gönderdiği çocukların her şeyi ile birebir ilgilenen Kayaalp Amerika'ya gitmek isteyenlerin en geç kasım başına kadar kendisine başvurmaları gerektiğini söylüyor. Başvuranların dil seviyelerini ölçmek için bir sınav yapılıyor. Ardından bir mülakat gerçekleştiriliyor. Böylece çocukların Amerika'da tek başlarına ayakta kalıp kalmayacaklarını görüyorlar.
Ağustos'un ilk haftasında Amerika yolculuğu başlıyor. Önce New York'ta üç günlük uyum toplantısına katılıyorlar. Ardından beraber kalacakları ailelerin yanına gidiyorlar.
‘‘Çok başarılı bir çocuk gördüğümde hemen sanayicilere dönüyorum. 'Böyle bir çocuk var, sahip çıkın' diyorum‘‘ diyen Kayaalp sanayicilere burs vermeleri için çağrı yapıyor:
‘‘Bir öğrenci için çok büyük bir rakam gibi görünen tutarlar, sanayiciler için o kadar önemli olmayabiliyor. Programın bedeli yedi bin 500 dolar. Öğrencilerin yıllık toplam masrafı yaklaşık 10 bin dolar civarında oluyor. Anadolu'da bir çok Fen Lisesi var. Her ilin kendi sanayicileri bir araya gelip bir öğrenciyi gönderseler bile kardır.‘‘
Kendini eğitime adayan Nilüfer Kayaalp Gaziantep'te 15 yıldır öğrenci yetiştiriyor. 1997'den bu yana işin 'farklı' bir ucundan tutuyor. Gaziantep'te açtığı Nil Uluslararası Eğitim Organizasyonu ile Amerika'ya öğrenci gönderiyor. Bugüne kadar Türkiye'den 250 öğrencinin 'Amerika Rüyası'nı gerçekleştirmiş. AIFS Vakfı'nın, 'Academic Year in America' adlı programının Türkiye temsilciliğini almasıyla daha fazla öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.