Güncelleme Tarihi:
Galip Şef, gelişen teknolojiyle insanların artık sağlık hizmetlerine daha hızlı ulaşabildiğini belirtti.
Ambulanslardaki uydu sistemleri sayesinde her ambulansın merkezdeki dijital harita üzerinden saniye saniye izlendiğini ifade eden Şef, ambulansların ortalama kaç kilometre hızla gittiğini, nerede durduğunu ve hangi güzergahı izlediğini takip ettiklerini söyledi.
Şef, ambulanslara yerleştirilen veri terminalleri sayesinde hastanın tüm bilgilerinin komuta merkezine ve hasta ulaşmadan önce hastaneye bildirildiğini, hastanelerde bulunan modüller sayesinde doluluk durumlarının izlenebildiğini kaydetti.
Olaylara ulaşma süresinde Türkiye'de önemli mesafe alındığını ifade eden Şef, “Bunun için bakanlığın belli kriterleri var. Komuta merkezi bakanlık tarafından kontrol ediliyor. Burada geç kalınmış her vakanın hesabı sorulur” dedi.
Şef, vakalara ulaşmada bazen adres bulma sıkıntısı nedeniyle gecikme yaşandığını, gecikmeyi en aza indirmek için merkezde hizmet veren toplam 15 ambulansa, olay yerine sevk sırasında ambulans sürücüsünü sesli ve görüntülü olarak olay yerine kadar yönlendiren navigasyon cihazı yerleştirdiklerini kaydetti.
“İKİ İSTASYONA DAHA İHTİYACIMIZ VAR”
Bu cihaz sayesinde müdahale süresini aşağı çektiklerini vurgulayan Şef, şöyle konuştu:
“Yaklaşık 1 ay önce 15 ambulansımızda bu uygulamayı başlattık. Ambulanslarımız uydudan rota alarak olaya ulaşıyor. Yaklaşık 7 inçlik ekrana sahip navigasyon cihazında bulunan adres satırına hasta veya yakınının bize verdiği adresi bina numarası dahil olmak üzere giriyor. Daha sonra navigasyon cihazı ambulans sürücüsüne talimat vererek en kısa yolu sesli olarak tarif ediyor. Caddeye çıktığımızda 'ilk caddeden sağa, ilk sokaktan sola' gibi talimatlar veriyor. Yanlış adrese gittiğinizde yeni bir rota belirleyerek en kısa yoldan tekrar adrese ulaşılmasını sağlıyor. Ancak navigasyon cihazını bilindik sokak ve mahallelerde kullanmıyoruz. Bizim için saniyeler bile önemli. Adres bulmada her zaman 1-2 dakikalık süre kaybı yaşanır. Navigasyon cihazıyla bu kayıp en aza indiriliyor.”
Şef, hedeflerinin şehir merkezindeki bütün olaylara en kısa sürede ulaşmak olduğunu belirterek, “Dünyada vakaların yüzde 90'ına ilk 10 dakikada ulaşma standardı kabul edilmiş. Biz bu rakamın da üzerine çıkarak olaylara çok daha kısa sürede ulaşıyoruz. Zaman zaman 11-12 dakikada müdahale ettiğimiz olaylar da olabiliyor” dedi.
Konya'da toplam 15 istasyonda hizmet verdiklerini ifade eden Şef, 50 bin nüfusa bir ambulans kriteri kapsamında Konya'nın 2 istasyona daha ihtiyacı olduğunu bildirdi.