Amazonlar'da yağmur sevinci

Güncelleme Tarihi:

Amazonlarda yağmur sevinci
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Brezilya'da yerlilerin düzenlediği yağmur dansından sonra alev alev yanan Amazon Ormanları nihayet yağmura kavuştu. Roraima Eyaleti'nde yağmaya başlayan tropik yağmurlar, alevlerin büyük bir kısmını kontrol altına aldı.

Dünyanın akciğerleri sayılan Amazon ormanlarındaki yangının bir türlü kontrol altına alınamaması üzerine devlet görevlileri, yağmur duası için şaman büyücülerine başvurdu. Mato Grosso eyaletinden uçakla Yanomami yerli rezervine götürülen Kaiapo kabilesinden iki şaman büyücüsü, önceki gece kuru bir nehir yatağında sarmaşık yapraklarıyla dans edip dua ederek yağmur yüklü bulutları çağırdılar.

Yağmur ayininden birkaç saat sonra Amazon ormanları, El Nino iklim hareketinin yol açtığı kuraklık yüzünden altı aydır hasret kaldığı yağmura kavuştu. 4 saat aralıksız yağan yağmurun Roraima eyaletindeki yangını yüzde 80-90 oranında bastırdığı ve haftasonuna kadar süreceği haber verildi.

Orman yangını bazı bölgelerde hâlâ devam ediyor. Venezüela ve Guyana'ya da sıçradığı belirtilen orman yangının söndürülmesi için Brezilya, Arjantin ve Venezüella'dan itfaiyeci ve askerler çalışmalarını geceli gündüzlü sürdürüyorlar. Brezilya itfaiyesi adına açıklama yapan Albay Jorge Fraxe, ‘Yağmur, yangınların sayısını azalttı, ama itfaiyeci ve askerler bölgede kalarak çalışmalarına devam edecek’ dedi.

Venezüela sınırındaki Roraima Eyaleti'nin başkenti Boa Vista'da yağmur büyük sevinç yarattı. Önceki akşam yaptıkları yağmur dansıyla bereket yüklü bulutları bölgeye davet eden iki şaman, bu kez başkent Boa Vista'da televizyoncu ve gazeteciler önünde ritüeli tekrarladılar.

Çiftçilerin tarla açmak için başlattıkları yangının kontrolden çıkması sonucu, yerlilere ait rezervlerin bulunduğu Roraima eyaletinde Belçika büyüklüğünde savan ve ormanlık alan yandı. El Nino'nun neden olduğu kuraklık da yangının hızla yayılmasına yol açtı. Şimdi yetkililer tropik yağmurların orman yangınlarına son vereceğini umuyorlar...

Şaman büyücülerden yağmur duası

Mato Grosso eyaletinden uçakla Yanomami yerli rezervine götürülen Kaiapo kabilesinden iki şaman büyücü, dualarını basın mensupları önünde 'temsili olarak' yinelediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!