Güncelleme Tarihi:
‘UYUŞTURUCU ile Mücadele Eylem Planı’ kapsamında İçişleri, Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gümrük ve Ticaret, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarınca yürütülen ortak çalışmalar hızlandırıldı. Uyuşturucu bağımlılarının tedavisi ve tekrar topluma kazandırılması için yeni adımlar atılıyor.
 Halen 49 ilde 79 tedavi merkezinde uyuşturucu bağımlıları tedavi ediliyor. Ancak tedavi ve sonrasında kişinin topluma kazandırılmasında sıkıntılar yaşanıyor. Bağımlıların tedavi gördüğü Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi Merkezleri’nin (AMATEM) yetersiz kalması, buraya yerleştirilenlerin tekrar uyuşturucu ve alkole başlaması nedeniyle Avrupa’da birçok ülkede uygulanan rehabilite köyleri kurulmasına karar verildi.
3 YIL GÖZLEMLENECEKLER
İstanbul ve İzmir’de yapımına başlanan 2 rehabilite köyünün faaliyete geçmesi için son aşamaya gelindi. İstanbul ve İzmir’de 4’er, Ankara ve Adana’da 2’şer olmak üzere 12 rehabilitasyon ve sosyal uyum merkezi kurulacak. Köylere yerleştirilecek bağımlılar, izolasyon, tedavi ve topluma yeniden kazandırılma süreçlerinden geçirilerek 3 yıl boyunca gözlemlenecek.
18 YAŞ ALTI ZORUNLU TEDAVİ
Madde bağımlısı olan 18 yaşından küçükler, isteğe bağlı olmaksızın zorunlu tedavi edilecek. Tedavinin ardından da belli süre takibi yapılarak yeniden uyuşturucu kullanımının önüne geçilecek. Köylerde, öncelikle kişinin maddeden arınma ve izolasyonu sağlanacak. İkinci etapta psikolojik destek ve rehabilitasyona geçilecek. Son aşamada ise yarı açık cezaevlerindeki gibi mesleki kurslar açılacak. Kişi arındıktan sonra hem mesleki eğitim alacak hem de sosyalleşme, çevresiyle uyum aşaması ve topluma entegre sürecinden geçecek.
Bağımlılarla ilgili periyodik çalışma yürütülecek ve Türkiye genelinde taramalar yapılarak veriler oluşturulacak. Hastaların takibi için bu veriler ‘kozmik bilgiler’ kapsamına alınacak. Hastaların deşifre olmaması, toplumdan soyutlanmaması ve dışlanmaması için bilgiler kodlamalarla kayıtlara geçirilecek. Kişiler harflerle veya numaralandırmalarla belirtilecek. Bu bilgiler doktor ve görevli kişiler dışında kimseyle paylaşılmayacak.
TÜRKİYE GEÇİŞ GÜZERGÂHINDA
Doğudan-batıya uyuşturucu sevkiyatının geçiş güzergâhında bulunan Türkiye, uyuşturucu ile mücadele konusunda en önemli ülkelerin başında geliyor.
Doğudan-batıya uyuşturucu sevkiyatının geçiş güzergâhında bulunan Türkiye, uyuşturucu ile mücadele konusunda en önemli ülkelerin başında geliyor.
Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre Türkiye, ele geçirilen eroinde Avrupa’da ilk sırada yer alıyor.
2016 yılında hazırlanan Avrupa Uyuşturucu Raporu’nda ise Avrupa genelinde bulunan 6 milyon 155 bin 434 ecstasy tabletinin yaklaşık yüzde 60’ını Türk güvenlik ekiplerinin ele geçirdiği belirtildi.
611 KİŞİ ÖLDÜ
Adli Tıp kurumlarının ölüm nedenlerine ilişkin raporlarına göre, Türkiye’de 2016 yılında 243’ü doğrudan, 368’i dolaylı olmak üzere 611 kişi uyuşturucudan hayatını kaybetti.
Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı’nın verilerine göre uyuşturucu kullanımı bir önceki yıla göre yüzde 28 artarken, uyuşturucu-madde bağımlısı sayısı 200 bine ulaştı.
İstatistiklere göre uyuşturucu kullanma yaşı 11’e kadar düştü. Uyuşturucu kullananlara bakıldığında ise yaş ortalamasının 18-20 aralığında bulunduğu kaydedildi.
SOKAK SATICILARINA NARKOTİM
SOKAK satıcılarına karşı 59 ilde mücadele eden ve yüzde 60 başarı sağlayan Narkotim ekiplerinin sayısı artırılacak.
Emniyet’in verilerine göre 2016’da 24 bin 592 operasyon yapıldı. 114 bin 657 kilo esrar, 5 bin 47 kilo eroin, 211 kilo afyon, 621 kilo kokain, 10 milyon 81 bin 183 adet hap, 547 kilo bonzai, 143 kilogram metamfetamin, 82 milyon 540 bin 597 kök hint keneviri ele geçirildi. 38 bin 160 kişi gözaltına alındı.