Güncelleme Tarihi:
Hürrİyet Gazetesi ve TCDD işbirliğiyle ilk olarak geçen yıl hayata geçirilen Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür Treni’nin 33’üncü durağı Amasya oldu. Treni Amasya Garı’nda Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, daire müdürleri çocuklar ve çok sayıda vatandaş karşıladı. Etkinlikler büyük ilgi gördü.
Treni gezen Vali Daşöz, Hürriyet Treni’ni, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum belgesinin imzalandığı hürriyet kenti olan Amasya’da görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, şunları söyledi:
“İki yıldır Hürriyet Treni’ni yakından takip ediyorum. Tren, çocuk hakları, çevre ve aile içi şiddet gibi önemli konular içeriyor. Bugün ülkemizin gerçekten bu konularda bilinçli olmaya ihtiyacı vardır. Bizim Valilik olarak burada başlattığımız projedeki sloganımız ‘Sizi seviyoruz.’ Biz de hürriyeti seviyoruz. Amasya trenin ele aldığı konularda Türkiye’ye örnek olacak bir kent.”
KARA TREN GECİKİR
Mİ? Amasya Valisi Daşöz, Belediye Başkanı Özdemir ve beraberindekiler, Coca-Cola Mutluluk Vagonu’nda Amasya’nın “Kara tren gecikir, belki hiç gelmez” türküsünü söyledi.
Bugün KAYSERİ’deyiz
Treni gezen çocuklar Uluslararası Af Örgütü’nün Haklı Çocuk Oyunu’na çok ilgi gösterdi.
Fuat Saka ve Marsis grubu, önceki gece Sevgi Parkı’nda Samsunluları coşturdu. İzleyiciler özellikle Marsis’in Laz rock olarak adlandırılan şarkılarıyla kolbastı oynadı.
Anadolu’nun Oxford’u
Emel ARMUTÇU
Yeşİlırmak vadisine dantel gibi işlenmiş Amasya’yla buluştuk yine. 19. yüzyıldan kalma, cumbalı Yalıboyu konaklarıyla kucak kucağa kenti ikiye bölen, bir yanını kralların kaya mezarlarıyla süslü dik yamaçlara, bir yanını, zamanında burada padişahlığa hazırlanan şehzadelerin büstlerine ve hikâyelerine dayayan Yeşilırmak, trenimizi de bastı bağrına. Ki o bağırda, dağları delen Ferhat ve kavuşamadığı sevdiği Şirin ve var, milattan hemen önce burada doğmuş, ünlü filozof ve coğrafyacı Strabon da var.
Strabon, “Hayalgücünün görebildikleri asla yok edilemez” sözünün sahibi. 1861’de kenti ziyaret eden seyyah G. Perrat’a göreyse Amasya, Anadolu’nun Oxford’u!
Amasyalılar bü sözleri hakedecek şekilde yaşıyorlar. Şehrin sokakları, aydınlık yüzlü, sakin insanlarla dolu. Çocuklar ise şehirleri için harıl harıl çalışıyor. Bakın nasıl?
On binlerce dev öğrenci
Hürriyet Treni’ni Amasya’da 65 Bin Dev Öğrenci karşıladı desek yeridir. Elbette 65 bini gelmedi gara, ancak yüzlerce temsilcisi oradaydı.
İlk ve ortaöğretimin gerçekten dev öğrencileri onlar, çünkü yaşadıkları şehrin sorunlarını biliyor, “her şeyi devletten beklemeden” sorumlu vatandaşlık bilincini ediniyor ve eksikleri tamamlamaya soyunuyorlar. Kimisi sekiz, kimisi 17 yaşında. Şehrin ileri gelenleriyle aynı kurula üye, aynı oy hakkına sahip oluyorlar. Okul, ilçe ve il proje kurullarında, “Hımmm” diyorlar; “Şu ilçede bir okul binası eksik, şu köye kütüphane gerekiyor, derhal proje başlatalım!”
Şaka değil, Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz’ün, Isparta, Adıyaman ve Malatya valilikleri sırasında gerçekleştirdiği, şimdi de Amasya’da ayağının tozuyla başlattığı proje bu. Isparta Valisi’yken 31 bin, Adıyaman Valisi’yken 48 bin, Malatya Valisi’yken de 91 bin öğrenciyle Dev Öğrenci projesini yürüten Daşöz, Amasya’daki 65 bin öğrenciyi de kentin yeniden oluşumuna dahil etmiş.
Bu kâğıt üzerinde kalan bir proje de değil asla; Isparta’nın dev öğrencileri iki, Adıyaman’ın dev öğrencileri üç ve Malatya’nın dev öğrencileri yedi okul yaptırıp devlete ve topluma armağan etmişler. İşleri sadece bina yapmak da değil, kimisi köylerde tiyatro oynamışlar, hem de Molier’den. Kimileri kart, tişört yapıp satmış. Bir yandan proje üretme yeteneklerini geliştirirken, özgüvenlerini kazanmışlar, üniversite sınavlarındaki başarılarını arttırmışlar ve geleceğin sorumlu vatandaşları olma yolunda ilerlemişler.
Vali Daşöz, “Öğretmenlerimiz de çocuklara inisiyatif verildiğinde, özgüven aşılandığında ne büyük işler başaracaklarını gördü. Amasya’da daha yeni başladık, ancak göreceksiniz çocuklarımız burada da özgüvenlerini, vizyonlarını, girişimciliklerini, sosyal sorumluluklarını geliştirecek, bir tarih ve turizm şehri olan Amasya’nın tanıtımına da büyük katkı yapacaklar” diyor.
Proje kardeşliği
Vali, önceki şehirlerde projenin sonuçlarını bildiği için kendinden emin. Hatta Malatya’daki projeci öğrencilerle Amasyalı öğrencileri Amasya’da bir araya getirmiş. İki gün boyunca fikir alışverişinde bulunan öğrenciler, “kardeş proje”yi oluşturmuşlar.
Biraz eski bir hikâye ama anlatmadan geçemeyeceğim: Yeşilırmak kıyısında, pek çok şehrin örnek alması gereken bir Gezi Yolu var. Kaldırımları sıfır, manzarası çok güzel ve yol boyunca şehirde yaşayan ünlülerin büstlerine bakarak ve hikâyelerini okuyarak yürüyebiliyorsunuz. Yıllar önce Ferhat ile Şirin’in heykelleri dikildiğinde, Amasyalılar biraz bozulmuşlar, çünkü Ferhat heykelinde 1.50 boyunda, çelimsiz bir oğlan gibi gösteriliyormuş. “Bu mu yani dağları delen Ferhat?” diye tepki göstermişler. Heykel hemen değişmiş.
Belki de hakikaten kısa boylu, çelimsiz bir adamdı Ferhat ama Amasyalılar Strabon’u haklı çıkarmışlar. Sanırım hayal gücünün gördüklerinin yok edilemeyeceğini gösterme sırası şimdi de Amasyalı dev öğrencilerde.