A.A
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2008 21:55
Amasya Genelgesi'nin çekildiği tarihi telgraf maniplesi ve Milli Mücadele döneminde gizli telgraf teşkilatında üstün hizmetler gösteren telgraf memuru Ahmet Cevat Besen'e ait İstiklal Madalyası müzede sergilenmek üzere PTT'ye hediye edildi.
PTT Genel Müdürlüğünden düzenlenen törende konuşan PTT Genel Müdürü Osman Tural, posta teşkilatının geçmişini geleceğe taşıyacak kültürel çalışmalara önem verdiklerini söyledi. PTT tarafından hazırlanan “Geçmişten Günümüze Posta” isimli kaynak eserin bu çabalarının başlangıcı olduğunu kaydeden Tural, eserin gelecekteki çalışmalara da ışık tutacağını ifade etti.
Milli Mücadele döneminde posta teşkilatı çalışanlarının önemli görevler üstlendiğini vurgulayan Tural, “Kurtuluş Mücadelesi'nde Posta Teşkilatı” isimli bir çalışmanın da tamamlanma aşamasını geldiğini ve teslim aldıkları iki nadide eserin bu çalışmalar sırasında tespit edildiğini bildirdi.
Ulus'ta kiraladıkları bir binanın müze olarak projelendirme çalışmalarının devam ettiğini aktaran Tural, gelecek yılın sonunda Ankara'ya PTT Müzesi'ni kazandıracaklarını belirtti.
-“HUZUR İÇİNDE VERDİM”-Tarihi telgraf maniplesini Tural'a teslim eden Abdurrahman Rahmi Erden'in oğlu Turgut Fethi Erden, yaptığı açıklamada telgrafın PTT'ye verilmeden önce babasının koleksiyonu arasında bulunduğunu ve tarihi eserlerin layıkıyla değerinin karşılanmaması endişesi taşıdıklarından şimdiye kadar bir müzeye vermediklerini ifade etti.
Erden, “Şimdi bu güveni duyuyorum. Bundan da çok mutluyum. Millete ait bir şeyi bağışlamak, onun devamlılığını sağlayacak. Telgraf maniplesini huzur içinde verdim” dedi.
Milli Mücadele döneminde kurulan gizli telgraf teşkilatında üstün hizmetler gösteren telgraf memuru Cevad Besen'e TBMM'ce verilen İstiklal Madalyası da torunu Oya Altınbaş tarafından Tural'a teslim edildi. Altınbaş da törende yaptığı kısa konuşmada, madalyayı ailesi adına PTT'ye tevdi ettiğini söyledi.
Tural da, Erden ve Altınbaş'a takdirname, plaket ve çeşitli hediyeler verdi.
-ATATÜRK'ÜN ÖZEL TELGRAF MEMURUYDU-Abdurrahman Rahmi Erden, 1918'de Amasya PTT Müdürlüğü'nde memur olarak göreve başladı.
Atatürk'ün Samsun'dan Amasya'ya geçtiği günlerde Saraydüzü'ndeki karargahına alınarak, Amasya'dan ayrılışına kadar 15 gün süre ile özel olarak telgraf memurluğunu yaptı.
Cumhuriyet'in kuruluşundan sonraki dönemlerde Ladik, Artvin, Malatya ve Nevşehir'de PTT Müdürlüğü görevlerini yürüten Erden, 1984'de İstanbul'da vefat etti.
-İSTİHBARAT BİLGİLERİNİ ANKARA'YA GEÇTİ-Telgraf memurluğu görevine 1919'da İstanbul Telgraf Merkezi'nde devam eden Ahmet Cevat Besen, 16 Mart 1920'de İstanbul'un işgalinden sonra Telgraf Başmuharebecisi İhsan Pere tarafından kurulan gizli PR adlı telgraf teşkilatına katıldı.
Besen, Milli Müdafaa ve Felah adlı istihbarat gruplarının bütün istihbarat bilgilerini Ankara'ya bildirerek büyük bir cesaret örneği gösterdi. Milli Mücadeledeki bu üstün hizmetlerinden dolayı TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.