Amasya’da kardeşlik engel tanımadı

Güncelleme Tarihi:

Amasya’da kardeşlik engel tanımadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2011 00:00

Haberin Devamı

ANKETE HEMEN KATILIN 

Hürriyet Treni’nde “Herkes İçin Futbol” etkinlikleriyle yer alan Türkiye Futbol Federasyonu, dün Amasya’da engelli futbolunun en önemli projelerinden “Kardeşlik Engel Tanımaz”ı tanıttı. Milli Eğitim Bakanlığı ? Okuliçi Beden Eğitimi İzcilik ve Spor Dairesi Başkanlığı (OBESİD) işbirliğiyle gerçekleştirilen projeye göre, işitme engelli ilköğretim öğrencileriyle kardeş ilköğretim okulu öğrencileri, 12 hafta boyunca bir arada futbol eğitimi alıyor. Bu çerçevede dün Amasya Lokman Hekim Engelliler İlköğretim Okulu ile Bahçeleriçi Ziya Paşa İlköğretim Okulu öğrencileri bir karşılaşma yaptı.

/images/100/0x0/55ea8ec6f018fbb8f887cc2b


HIZLI TREN SORUSU

Hürriyet Gazetesi yazarı ve Okur Temsilcisi Faruk Bildirici’yle birlikte TCDD’nin yeni atılımlarının tanıtıldığı sergi vagonunu gezen Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz ve Belediye Başkanı Cafer Özdemir, yetkililerden bilgi aldı. Amasya’ya da hızlı tren gelip gelmeyeceğini soran Vali Daşöz, etüd çalışmalarının yapıldığı cevabını aldı. Bu tür projelerin şehirlerin tanıtımına da büyük katkısı olduğunu belirten Vali Daşöz Hürriyet Treni ile üçücü kez buluşmuş olmaktan mutluluk olduğunu söyledi.

3 AMASYA
/images/100/0x0/55ea8ec6f018fbb8f887cc2d

1- “Burada yaşayıp içinizdeki sanatçıyı hâlâ keşfetmediyseniz bir doktora görünün.”
Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz¸ Amasyalılar’a böyle diyormuş. Gelen yabancı turistlere de tek soruluk bir anket uyguluyormuş: “Amasya’yı tek kelimeyle ifade etseniz ne derdiniz?” Yüzde 70’i, “unique” (yegane) diyormuş. Benim bir cevabım daha olurdu: “dantel.”

Oya gibi işlenmiş bir şehir Amasya.

7500 yıllık tarihi var bir kere, 10-15 uygarlığın izlerini taşıyor. Kentin içinden Haşena dağına paralel akan Yeşilırmak üzerinde 12 köprü; kimi Roma’dan, kimi Selçuklu ve Osmanlı’dan, kimi Cumhuriyet’ten de kalma. Ferhat ile Şirin’in, ünlü coğrafyacı Strabon’un, şehzadelerin şehri, Kurtuluş Savaşı’nın yol haritasının çizildiği yer.

Yüzyıllar önce su ve müzikle tedavi yapılan şifahanesi şimdi Belediye Konservatuvarı. Anadolu’nun ilk musiki cemiyeti 1913’te burada kurulmuş; her evde mutlaka bir enstrüman var, Altın Elma Beste yarışmaları düzenleniyor her yıl.
Sadece müzeleri yok, kendisi bir açık hava müzesi. 1500 tescilli tarihi eseri barındırıyor içinde. Elması değil sadece kirazı da ünlü; sonra bamyası, soğanı, şeker pancarı var. Kadınlar sokakta nispeten özgür, ama... (Ama’sı 3’üncü Amasya’da) Esnaf ve Sanatkarlar Odası girişimcilik eğitimi veriyor, bugüne kadar 3600 kadın yararlanmış.

İnsanlar gönüllü yaşıyor bu şehirde, çoğu güler yüzlü, huzurlu görünüyor. Tarihi Yalıboyu evleri kadar etkileyici bir özelliği de bu, Amasya’nın.

İşsizlik yine karşımızda

2- İşsizlik nedeniyle gençler kent dışına gitmek zorunda kalıyor. Şehir kartpostal gibi ama yatırımlar ve altyapı çok yetersiz bulunuyor. Irmak kenarında olmasına rağmen en ufak bir yağmurda her yeri su basıyor. Sokaklar paralı otopark haline getirilmiş, şikayet çok.

KESK’e bağlı sendika temsilcileri, işe alımlarda yandaşlara ağırlık verildiği, sendikal örgütlenmeye engel olunduğu söyleniyor. Kız ve erkek öğrenci yurtlarının yetersizliğini Vali de kabul ediyor. Hastanede ciddi doktor açığı, sokaklarda tinerci gençlerin yarattığı tedirginlik var. Son birkaç gündür ise 13 yaşında bir kızın yaşadığı toplu tecavüz olayla sarsılıyor Amasya.

3- Amasya, 2011 seçimlerinde aday listelerinde kadına yer vermeyen iller arasında. Nüfusu 100 bine yakın kentte siyasetle ilgilenen kadın sayısının sınırlı olmasından kaynaklanmıyor bu durum. Bilakis, pek çok ilde karşılaştığımız gibi Amasya’da da siyasi partilerin ve sivil örgütlerin taşıyıcısı kadınlar. Aktif olarak seçim çalışmalarında yer alıyorlar.
Ama karar mekanizmalarına, siyasette temsile sıra gelince iş değişiyor. Ne kadınlar bu konuda istekli, ne erkek politikacılar kadınları bu pozisyonlara teşvik etmeye niyetli.

Amasya’nın Meclis’te 1’i CHP, 2’si AK Parti olmak üzere 3 milletvekili var. CHP’den 1, AKP’den 2 kadın aday adaylığına başvurmuş. Ama hiçbiri adaylıkta bırakın seçilecek sıraları, listeye bile girememiş. Türk Kadınlar Birliği Amasya Başkanı Engin Aytekin, “Kadınların da siyasete cesareti yok. Aday olmak için de seçilmek için de para gerekiyor. Önemli bir kısmı ekonomik bağımsızlığa sahip değil. Bu yeteri kadar caydırıcı zaten” diyor. Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği Müdürü Yelgin Mesci ise “Kadının kendini kabul ettirebilmesi için erkeklerden 5 kat daha yetenekli olması ve çalışması gerekiyor. Ben hayatım boyunca benim beşte birim olamayan erkeklerle mücadele etmek zorunda kaldım” diye özetliyor görüşlerini.

BUGÜN MALATYA, YARIN GAZİANTEP’TEYİZ

Yarın Hürriyet alan tüm Gazianteplilere “Lupo Alberto” çizgi film Hürriyet Treni’nden hediye.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!