Altınoluk'ta Barbar Conan'ın izleri

Güncelleme Tarihi:

Altınolukta Barbar Conanın izleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2006 11:55

Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinde, Antandros Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, çizgi roman kahramanı Conan'ın kavmi olan barbar Kimmerler'in izine ulaşılmaya çalışılıyor. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürcan Polat, kazıda antik dönem yazarlarından Stefanos Bizantios'un eserinde adı geçen ve hiçbir yerde yerleşik olarak yaşadıkları kanıtlanamayan Kimmerler'e ait bulgulara ulaşılmaya çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yrd. Doç. Dr. Gürcan Polat, “Bizantios'a göre, Anadolu'ya kuzeyden giriş yapan Kimmerler, Antandros'ta 100 yıl yaşamış. Ancak, bu iddia bugüne kadar kanıtlanamadı. Bu kazılarda, savaşçı Kimmerler'in Antandros antik kentinde yerleşik yaşadıklarını kanıtlamak istiyoruz” dedi.

Arkeologlarca ‘Geleceğin Efes’i’ olacağı öngörülen Antandros Antik Kenti'ndeki kazılara başlandı. Kazı sorumlusu Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürcan Polat, Paris’in Afrodit’e altın elmayı verdiğine inanılan bölgede yer alan kentin üç bölümünde süren kazıların bu yıl 7'nci dönemi olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Polat, “Çalışmalarımızda daha Roma dönemine ait resmi yapılara ulaşamadık. Henüz çok küçük bir bölümü ortaya çıkarılan, yapı özellikleriyle ‘Geleceğin Efes'i’ olan Antandros'taki kazılar, sponsorların artmasıyla daha hızlı sürdürülebilir” dedi.

Hedef Alliance Holding, Balıkesir Valiliği, Altınoluk Belediyesi ve Antik Antandros Kenti Kurtarma Derneği sponsorluğunda, Antandros Antik Kenti'nde yürütülen bu yılki kazılarda, daha önce çıkarılan Geç Roma Dönemi'ne ait bir villanın mozaik ve fresklerinin restorasyon çalışmalarına yoğunlaştıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Polat, şunları söyledi:“Mozaik ve duvar resimleriyle süslü villanın sekiz odası, tuvalet ve hamamı açığa çıkarılıyor. Çalışmalar, M.S. 5'inci Yüzyıl'da refah düzeyinin düşmesi sonucu villanın bazı bölümlerinin kapatılıp yeni duvarlar örülerek, birkaç aile tarafından kullanıldığını gösterdi. 33 metre uzunluğundaki portiko mozaiğinin restorasyonu da tamamlanmak üzere. İkinci alan, nekropol (mezarlık). M.Ö. 7'nci Yüzyıl'a ait mezarlar, yetişkinlerin yakılarak gömülürken, altı yaşından küçük çocukların yakılmadan gömüldüğü bilgisini doğruluyor. Üçüncü alandaki M.Ö. 6'ncı Yüzyıl'ın ilk yarısına ait yangın tabakası, 100 yıl kadar Antandros’ta yaşadığı bilgisi bulunan Kimmerler'in Lidyalılar tarafından kentten sürülmesiyle sonuçlanan savaşın izleri olabilir.”

Altınolukta Barbar Conanın izleri

Haberin Devamı

Binlerce yıl önce yapılmış villanın kanalizasyon sisteminin bugünkü altyapılara taş çıkartır düzeyde olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Gürcan Polat, şöyle konuştu:“Tuvalet ana kanalizasyon üzerine inşa edilmiş. Ana kanal bir metre 20 santimetre yüksekliğinde. Bu kanaldan hareketle evin tek olmadığı, yamaç evler gibi bütün yamaç boyunca teras düzeninde yerleşmiş bir mahalleyle karşı karşıyayız. Kanal aşağı ve yukarı doğru devam ediyor. Bulgulardan yola çıkarak burada büyük bir medeniyetin yaşadığı sonucuna varıyoruz. Geçen yıllarda ortaya çıkarılan Roma dönemi evleriyle mozaiklerin yenileme çalışmaları İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlılarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran’ın başkanlığında yapılıyor. 27 kişilik üniversiteli grup tarafından yapılan , kazı 15 Eylül'e kadar sürecek. Nekropol’de yapılacak çalışmalarda çok değerli eserlerin çıkması bekleniyor.”

SAVAŞÇI KİMMERLER

Arnold Schwarzenegger’in de filmlerinde canlandırdığı ünlü çizgi roman kahramanı Barbar Conan’ın kavmi Kimmerler, M.Ö. 15 ve 14'üncü   yüzyıllardan M.Ö. 8'inci Yüzyıl'ın ilk yarısına kadar Volga Irmağı’ndan Karadeniz’in Kuzeyi’ne doğru uzanan geniş alanda yaşayan göçebe ve savaşçı bir halk. Kimmer ülkesi, M.Ö. 8'inci Yüzyıl'da İskitler'in eline geçince, Kimmerler kafileler halinde güneye inerek Kafkasya üzerinden Doğu Anadolu’ya girdi ve ardından Orta Anadolu’ya aktı. Frigler'e saldırıp başkenti Gordion’u yağmalayan Kimmerler, daha sonra Batı’ya yönelerek Lidya’yı tehdide başladı. Lidya, Asurlular'la işbirliği yapıp Kimmerler’i büyük bir yenilgiye uğrattı. Kimmerler bir süre sonra yeniden Lidya’ya saldırıp, Gediz Vadisi’ndeki başkentleri Sardis’i aldı. Sardis’i yakıp yıkan Kimmerler'in, Edremit yakınlarındaki Antandros Kenti'nde de yaşadıkları ileri sürülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!