Güncelleme Tarihi:
İşte kanalizasyondan çıkan altınlar
Yeni Şafak Gazetesi'nden Murat Palavar'ın haberine göre, Mardin'in Kızıltepe ilçesi Sürekli köyünde kanalizasyon çalışması yapan kepçe operatörünün tesadüfen ortaya çıkardığı altınlar ve tarihi eşyaların, Türk filmlerine, dünya sinemasına ve Binbir Gece Masallarına konu olan efsanevi Kırk Haramiler çetesine ait olduğu ortaya çıktı. Paha biçilemeyen tarihi eşyaları ve altınları inceleyen uzmanlar, eşyaların farklı uygarlıklara ait olması ve bölgenin tarihi özelliklerinin Kırk Haramiler'i işaret ettiğini söylediler.
3 KÜP ALTIN BULUNMUŞTU
Daha önce Suryaniler'in yaşadığı tarihi 'İpek-yolu' üzerindeki Sürekli köyünde 5 Ekim 2009'da yapılan kanalizasyon çalışmasında 3 küp altın ve tarihi eşyalar bulundu. Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan başkanlığında 4 arkeolog ve 12 işçi ile çevrede kazı çalışmaları yapıldı. Kazı çalışmaları sırasında farklı kültürlere ait çok sayıda değerli tarihi eşya ve altın çıkarıldı. Altınları ve tarihi eşyaları inceleyen Mardin Müzesi uzmanları son bin yıl içerisinde bölgede faaliyet gösterdiği bilinen Kırk Haramiler çetesinin izine ulaştı. Eşyaları inceleyen Restoratör-Konservatör Vural Züngör altınların Kırk Haramiler'e ait olmasının çok yüksek bir ihtimal olduğunu söyledi. Bölgenin konumuna dikkat çeken Züngör “Altınlar çetelerin faaliyet gösterdiği bir bölgede bulundu. Bölge aynı zamanda kervan yolu üzerinde” dedi.
KÜLTÜRLERDEN TOPLAMA SERVET
Bulunan altın sikkeler ve ziynet eşyalarının tek bir döneme ait olmadığını belirten Zöngör, “Pek çok farklı uygarlığa ve bu uygarlıkların kültürlerine ait. Yani bir toplama sonucu ortaya çıkan bir servet var ortada. O nedenle kişisel servet niteliği zayıf. Tahminlerimiz bu buluntuların soygunlarla toplama bir servet olduğu yönünde” diye konuştu.
Tarihçi Prof. Dr. Esat Arslan da Kırk Haramiler'in İdil'in güney batısı ile Midyat bölgesi arasında yaşamış olabileceklerini belirterek, bölgedeki Yezidi Mezarlığı'ndaki birtakım buluntuların bunu kanıtladığını ifade etti.