Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2008 00:00
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek gelişen e-ticaret pek çok farklı ürünün internet üzerinden tüketiciye pazarlanmasını sağlarken, Bilkent Üniversitesi mezunu 34 yaşındaki yazılımcı Berkay Altunbay pırlantayı sanal ortama taşıdı. "İnternet üzerinden de pırlanta mı satılırmış" eleştirilerine kulak asmadan ortağı Engin Ben ile robertopirlanta.com üzerinden bu işi yapmaya başlayan Altunbay, Türkiye’nin ilk internet kuyumcusu olarak, iki yılda 10 kuyumcu gücüne ulaştıklarını da söyledi.
BİR YAZILIM HAYATINI DEĞİŞTİRDİ: Bilkent Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul’da yazılım sektöründe çalışmaya başlayan Altunbay, Türkiye’nin önde gelen altın üreticilerinden Favori için üretim takip programı yazdıktan sonra bu sektöre ilgi duymaya başladığını anlattı. Mücevher sektörüne süren ilgisi onu, özellikle pırlanta konusunda uzman olan Engin Ben’in deneyimi ile biraraya getirdiğinde, internet üzerinden pırlanta satışı yapmaya karar verdiklerini anlattı. Yaptıkları araştırmaların Türkiye’de bu işi yapan başka kimsenin bulunmadığını gösterdiğini, ancak bu nedenle de çevrelerinden "Bu iş tutmaz" eleştirileri aldıklarını söyleyen Altunbay, sonrasını şöyle özetledi:
HER EVE BİR PIRLANTA DÜKKANI: "Geçtiğimiz iki yıl bize gösterdi ki, internet üzerinden pırlanta da satılırmış. Bugün robertopirlanta.com, 10 kuyumcu gücünde çalışıyor. Sadece İstanbul’dan değil Trabzon’dan, Antalya’dan, Bursa’dan, Şırnak’tan, İzmir’den gelen talepleri karşılıyoruz. Her eve bir pırlanta dükkanı açtık ve alanımızda halen tek siteyiz. Artık bir marka olarak kabul görüyoruz. Türkiye’den ve Avrupa’dan günde 9-12 bin arasında kişi sitemizi ziyaret ediyor. Artık insanlar pırlanta ve takı almadan önce sitemizi ziyaret ediyor. Çünkü bir kuyumcu dükkanına gittiğinizde bulacağınız renk sayısı sınırlıdır. Biz ise Türkiye’de çok az bulunabilen, ancak sayılı yerlerde bulabileceğiniz yüksek renk taşları makul fiyata satıyoruz."
Nüfus kağıdı gibi sertifika
ARTIK internetten yiyecekten çantaya kadar pekçok ürünün alınabileceğini bilen tüketicinin pırlanta konusunda nasıl bir tepki verdiği, sadece resmini görerek pırlanta bir takı almaya ne kadar cesaret ettiği konusunda ise Berkay Altunbay, şöyle konuştu: "Elbette insanların kafalarında hálá bir takım soru işaretleri oluşabiliyor. Ancak biz bunu sattığımız her ürüne resmi bir laboratuar tarafından üretilen resmi bir sertifika vererek bu sorunu aşıyoruz. Bizim verdiğimiz sertifika ürünün nüfus kağıdı gibi."