Güncelleme Tarihi:
Dünya Altın Konseyi'nin altın talep trendleri raporunda, ilk çeyrekteki altın talebinin, 4 yıl önceki talebin 2 katından fazla olduğu ve geçen yılın aynı dönemine göre tonaj bazında yüzde 4, dolar bazında da yüzde 22 arttığı belirtildi.
Raporda, dünyanın “en büyük” altın piyasası olan Hindistan'da yılın ilk çeyreğinde talebin, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 50 artış gösterdiği ifade edilerek, Hindistan'ın güçlü ekonomik büyümesi ve evlilik sezonunda gerçekleşen büyük alımların, talepteki artışta büyük rol oynadığı bildirildi.
Yılın ilk çeyreğinde Hindistan'daki altın talebinin 211 tona ulaştığı kaydedilen raporda, bu oranın altının bugünkü fiyatının yarısından daha az olduğu 2001 yılının son çeyreğindeki rekor altın talebinden sadece 6 ton daha düşük kaldığı belirtildi.
2007 yılının Çin takvimine göre “Altın Domuz Yılı” olması nedeniyle ilk çeyrekte Çin'in altın talebinde de büyük artış yaşandığı ifade edilen raporda,Çin'de Şubat ayının ortasında kutlanan yeni yıl döneminde altın takı ve hatıra altın alımlarının artması ile, Çin'in altın talebinin geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 31'lik artış gösterdiğine yer verildi.
ALTIN TAKI TALEBİ, YÜZDE 38 ARTTI
Raporda, dünya geneline bakıldığında, kilit pazarlardaki güçlü ekonomik gelişmeler, daha dengeli altın fiyatları ve düzenli promosyon çalışmaları ile 2007 yılının ilk çeyreğinde altın takı talebinin geçen yılın aynı dönemine göre tonaj bazında yüzde 17 ve dolar bazında da yüzde 38 artış gerçekleştirdiği belirtildi.
Dünya Altın Konseyi Üst Yöneticisi James Burton, yaptığı değerlendirmede, yılın il çeyreğinin çok “cesaret verici” olduğuna işaret ederek, “Fiyat kararsızlığının çok fazla yaşandığı 2006 yılından sonra, 2007'ye daha dengeli bir başlangıç yapılması, beklentilerimiz doğrultusunda altın takı alımlarını destekledi” görüşünü aktardı.
Dünya Altın Konseyi Türkiye Genel Müdürü Murat Akman da yılın ilk çeyreğinin Türkiye'de de beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti: “ Altın fiyatlarının yeni seviyesine adapte olması ve daha az hareketli fiyatlar dolayısıyla artan güveni ortamı ile daha kararlı bir taleple karşılaşıldı. Bunun sonucunda, geçen yılın ilk çeyreğine oranla, iç piyasada altın takı satışlarında tonaj olarak yerli müşteriye satışlarda yüzde 13, turistlere satışlarda yüzde 10, dış piyasada ise bavul ticaretinde yüzde 13, direkt takı ihracatında yüzde 10'luk artış gözlemlendi. Dolar cinsinden bakıldığında ise aynı dönemde piyasalarda yüzde 30'ları aşan artışlar gözlemlendi.”