Güncelleme Tarihi:
İstanbul Altın Borsası Başkan Vekili Osman Saraç, 3 aşamalı olarak planladıkları Altın Borsası otomasyon projesinin ilk aşamasını Eylül 2006'da tamamladıklarını, seans salonunda tüm emirlerin elektronik ortamda iletilmesi ve eşleşmesinin sağlandığını hatırlattı.
Saraç, sistemin uzaktan erişilebilir bir yapıya kavuşturulmasıyla ikinci, 24 saat kesintisiz işlem ile de son aşamasının tamamlandığını belirterek, “İAB, 15 Ekim Pazartesi gününden itibaren 24 saat kesintisiz işlem uygulamasına geçecek. Test yayını, bu tarihte başlayacak ve 2 hafta sürecek. Ay sonunda da her türlü hatalardan arındırılmış olarak faaliyete geçeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Mesai saatleri içerisinde üyelerle özel terminaller üzerinden çalıştıklarını anlatan Saraç, yeni uygulama ile İAB üyelerinin, mesai saatleri dışında takas olmaksızın işlem yapabileceğini, hem kendilerine tahsis edilmiş terminallerden hem de iş yeri, ev ya da havaalanı gibi istenilen yerdeki herhangi bir bilgisayardan İAB'da alım-satım yapabileceğini bildirdi.
Saraç, yeni uygulamanın sağladığı kolaylıklara değinirken de “Saat esasıyla Londra'yı ucu ucuna yakalıyoruz. Oradaki sıkıntı aşılacak. ABD, Şikago, Şanghay, Tokyo ve Dubai'deki rakamların takibi kolaylaşacak. Böylece üyeler, yurt dışı piyasalarda oluşan rakamlardan anında haberdar olarak pozisyon alabilecek, alım-satım yapabilecek” diye konuştu.
İAB'daki mesai saatleri dışında bazı üyelerin ihtiyaçlarını Kapalıçarşı'dan karşıladığını ifade eden Saraç, 24 saat kesintisiz işlem imkanı ile bu alım-satımların artık Borsa'da yapılabileceğini, bunun nedeninin de “en iyi fiyatı sunma” olacağını söyledi.
DÜNYADA BİR İLK...
Sistemin sürekli gözetleneceğini ve dünyada kıymetli madenler alanında bir ilk olacak söz konusu uygulama ile İAB'daki işlem hacminin daha da artacağını belirten Saraç, “24 saat kesintisiz çalışan borsaların sayısının da dünyada 2-3'ü geçeceğini zannetmiyorum” dedi.
Dünyada bütün borsaların hedefinin seans salonlarını sembolik noktalara indirmek olduğunu vurgulayan Saraç, “İsteyen üyeler buraya gelip devam edebilir, isteyenler de iş yerlerinden takip yapabilir. Borsalar, artık yüz yüze karşılaşmaya gerek kalmadan bir elektronik sistemle işlemlerin yapılabileceği bir yapıya doğru gidiyor” diye konuştu.
İAB'NIN 9 AYLIK PERFORMANSI
Osman Saraç, Eylül sonu itibarıyla geçen yılın ilk 9 ayına göre İAB'de ithalatın yüzde 24,3, yurt içi üretimin yüzde 84 ve işlem hacminin yüzde 38,6 arttığını belirterek, ilk 9 aydaki işlem hacminin 2006'nın tamamını geçtiğini, ithalatın 192 tona ulaştığını ve bunun da 2006'nın toplam ithalatına denk geldiğini söyledi.
Borsa'da günlük ortalama 1,5 tona yakın altın işlem hacmi bulunduğunu dile getiren Saraç, “Böyle giderse İAB, 2005 yılındaki 267 tonluk rekorunu kırabilir” dedi.
Gümüşte işlemin arttığını, ancak talebin azaldığını, bunun da yurt içi üretimin artmasından kaynaklandığını ifade eden Saraç, ithalatın yüzde 22 azaldığını, yurt içi üretimin yüzde 27 ve işlem hacminin yüzde 8 arttığını, günlük ortalama 1,2 tonluk gümüş işlemi gerçekleştirildiğini kaydetti.
Saraç, “Olumlu bir yıl geçirdik. Dolar ve petrolün değerinde öngörülenin üzerindeki artışlar sebebiyle altının fiyatı ons başına 740 dolarları zorladı. '710'u bulur' derken 740'a ulaştı. Bu biraz sürpriz oldu. Bu açıdan görebileceği en yüksek değere ulaştığını düşünüyorum. Bundan sonra düzeltme hareketleri ve kar beklentileri devreye girebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Altında şu anda oluşan fiyatların “zirve rakamları” olduğunu düşündüğüne dikkat çeken Saraç, altın fiyatlarının yüksek seyretmesi dolayısıyla Türkiye'de Mart-Nisan aylarında hurda dönüşünde artış olduğunu, yurt içi talebin mevsimsel nedenlerden dolayı Eylül'ün ortalarından itibaren düştüğünü, ancak kış döneminde hurda dönüşünün arttığını bildirdi.