Güncelleme Tarihi:
KÖYLÜLER SEÇİMİ PROTESTO ETTİ / FOTO GALERİ
OY KULLANMAYA GİTMEDİLER /WEB TV
Doğu Anadolu Bölgesi’nde oy verme işlemi saat 07.00’de başladı. Erken saatlerde sandık başına gidenler oylarını alınan geniş güvenlik önlemleri altında kullanırken, sandık görevlileri saat 14.00 ile 15.00 arasında yoğunluk yaşanabileceğini söyledi. Ağrı’nın Eleşkit ilçesine bağlı Hürriyet ve Arifbey Köyleri ise sandığı protesto etti.
Köylerine köprü yapılması için 1972 yılında etüd çalışması yapıldığını, ancak bugüne kadar bir kazma bile vurulmadığını belirten Arifbey Köyü Muhtarı Ercan Yıldız, seslerini duyurmak için Hürriyet köylü ile birlikte sandığa gitmeme kararı aldıklarını söyledi. Artık kandırılan seçmen olmak istemediklerini vurgulayan Muhtar Ercan Yıldız şöyle konuştu:
"Şeyran Deresi, köyümüze 500 metre uzaklıkta olan Erzurum- Ağrı karayoluna bağlantımızı kesiyor. Dereye bir köprü yapılsa Ağrı ya da Eleşkirt ilçesine 16 kilometre uzaklıktayız. Ama tek şeritlik, 30 metrelik bir köprüyü bize çok gördükleri için altarnatif yoldan 35 kilometre yol katedip gidebiliyoruz. Bu nedenle Arifbey ve Hürriyet köyleri olarak sandığı protesto etme kararı aldık. İki köyde yaklaşık 400 seçmen var. Seçimler öncesi Cumhurbaşkanı, Başbakan ve milletvekilleri olmak üzere birçok yere köyümüzün durumunu anlatan mektup yazdık. Bir arpa boyu yol alamadık. Sesimizi duyurmak için sandığı protesto ediyoruz."
KÖYLÜLERİN SANDIK PROTESTOSU
Nevşehir’in Kozaklı İlçesi Doyduk Köyü’nde,45 yıldan bu yana sulama barajlarının tamamlanamamasını protesto eden köylüler sandığa gitmedi. Köyde taşımalı eğitim nedeniyle kapatılan eski ilkokul binasında sabah 8.00’de başlayan oy verme işlemini sadece 3 sandık görevlisi yerine getirdi, sandığa kayıtlı 137 seçmen sandığa gitmedi. Oy kullanmayan köylüler, tek sandığın bulunduğu eski ilkokul bahçesi önünde sohbet ederek zaman geçirdi. Doyduk köyü muhtarı Hacı Mehmet Güngör yaptığı açıklamada,hizmetten mahrum kalan Doyduk Köyü’nün ihmal edildiğini belirtti. Doyduk Sulama Barajının yapılacağı gerekçesiyle yıllardan beri İl Özel İdare’sinden hizmet alamadıklarından yakınan Güngör, köydeki tüm çalışmaların köylülerin ortak çalışmaları sonrasında gerçekleştirilebildiğini söyledi.
Güngör, 1966 yılında tarım ve hayvancılığın ana ekonomik güç konumunda olarak nitelendirdiği köyde 50 bin dekarlık alanın sulanabileceği 5 bin dekarlık araziyi kapsayan sulama barajının projelendirildiğini söyledi. Muhtar Hacı Mehmet Güngör, şöyle dedi:
"Barajın yapımı dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından atılmasına karşın bugüne geldiğimizde sadece yüzde 10’luk bölümü tamamlandı. Baraj yapımı nedeniyle köylülerimizin arazileri ve 65 e yakın ev de kamulaştırıldı. Ancak, bedeller bir türlü ödenmedi. Köylümüz büyük şaşkınlık içerisinde. İçme suyu ve kanalizasyon sorunumuzu yine köylülerin ortak çalışmaları ile tamamladık, İl Özel İdaresi sadece tamir çalışmalarında kullanılmak üzere boru sağladı."
Her türlü girişime ve siyasi alandaki çabalarına karşın bir türlü köylerine hizmet alamadıklarından yakınan Güngör, şöyle devam etti:
"Doyduk Köyü ile Kalecik beldesi arasında 5 kilometrelik yok toprak,yağmur yağdığında adeta çamur deryası oluşmaktadır. Doyduk Sulama Barajı nedeniyle bu alanda kamulaştırıldığı için yol yapılayacağı yetkililerce ifade edildi.Hiç bir milletvekilimiz de köyümüze kadar gelip sorunlarımızı dinlemedi. 1 ay içerisinde 10 kez İl Özel İdaresi’ne gitmeme rağmen çözüm oluşturulamadı."
Doyduk Köyü Muhtarı Hacı Mehmet Güngör, hiçbir seçmenin özgür idaresine müdahalede bulunulmadığını belirterek, bu konuda köyde yaşayan tüm seçmenler tarafından sandığa gidilmeyerek köyün sorunlarının kamuoyuna taşınabileceği düşüncesi ile oy kullanmadıklarını kaydetti. Doyduk Köyü’nden Osman Ünal da köylülerin ortak kararı ile sandığa gidilmediğini belirterek, demokratik hakların kullanıldığını kaydetti. Köylülerin tepki amacıyla oy kullanmadığı Doyduk Köyü’nde jandarma geniş güvenlik önlemi aldı.
YOLLARI ASFALTLANMAYAN KÖYLÜLER SEÇİMİ BOYKOT ETTİ
Ardahan’ın Göle İlçesi’ne bağlı Uğurtaşı Köyü’ndeki 190 seçmen, stabilize olan yolları söz verilmesine rağmen asfaltlanmayınca, durumu protesto için sandığa gitmedi.
Göle’ye 10 kilometre uzaklıktaki Uğurtaşı Köyü’ndeki 190 seçmen, yollarının asfaltlanmamasını protesto etmek için oy kullanmadı, sandığı boykot etti. Köy meydanında toplanan seçmenler oy kullanmayacaklarını dikkat çekerek , "Uğurtaşı, Göle’ye yakın ama yıllardan beri yol ve içme suyu sorunu var. Seçim öncesinde herkes söz veriyor. Ama seçim bitince herkes unutuyor. Ekmek parası kazandığımız Orman işletmesine ait odun deposunu köyümüzden aldılar. Sesimizi duyurmak için sandığı protesto ediyoruz" dedi.
Uğurtaşı Köyü’ndeki protesto olayını duyan CHP Milletvekili Ensar Öğüt köye giderek, "Sizlerin en demokratik hakkı olan seçme hakkınızı kullanmanızı istiyorum" dedi. Ancak, buna rağmen köylüler oy kullanmamada kararlı olduklarını söyledi.
YOL VE SAĞLIK OCAĞI İÇİN SEÇİM BOYKOTU
Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Karaçevre köyünde yaşayan vatandaşlar, yol ve sağlık ocağı yapılmadığı gerekçesiyle sandık başına gitmedi.
Karaçevre köyü muhtarı Mehmet Deniz, AA muhabirine, 225 haneli köylerine yol ve sağlık ocağı yapılmadığını söyledi.
Deniz, her seçim döneminde kendilerine vaat edilen hizmetlerin seçimden sonra unutulduğunu ileri sürerek, bugüne kadar kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirtti.
Yol yapılmadığından dolayı köylerine ambulansın gelemediğini, bazı hamile kadınların yolda doğum yaptığını anlatan Deniz, “Köyümüzde sağlık ocağı ve yol olmadığı gibi haşereye karşı ilaçlama bile yapılmıyor. Rüzgar esmediği geceler haşereden uyuyamıyoruz. Halimizi seçimden sonra kimse sormuyor. Yok sayılıyorsak seçime de gitmiyoruz. Köyde 7'den 70'e herkes aynı düşüncede. Bu nedenle köy halkı olarak seçimde oy kullanmama kararı aldık. 648 seçmenin bulunduğu köyümüzde sandık görevlileri dışında kimse oy kullanmadı. Belki bu şekilde sesimizi duyurabiliriz” dedi.
BİTLİS'TE DE BİR KÖY SANDIĞA GİTMEDİ
Bitlis merkeze bağlı Arıdağ köyünde yaşayan 506 seçmen, yaşadıkları ekonomik sıkıntıları ve köyün tek geçim kaynağı olan tütün ekiminin durdurulmasını gerekçe göstererek sandığa gitmedi.
Arıdağ köyü eski muhtarı Muhittin Aktaş, yaptığı açıklamada, köylülerin ortak bir karar alarak oy kullanmadığını söyledi.
Köylülerle, oy kullanmama konusunda ortak karar aldıklarını belirten eski muhtar Muhittin Aktaş, seçimi protesto ettiklerini ifade etti. Aktaş şöyle konuştu:
“Önce ilimizin tek fabrikası olan Tekel Sigara Fabrikası kapatıldı. Bizim köyde yaşayan vatandaşın tek geçim kaynağı tütündü. Tütün ekimi de yasaklanınca ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşadık. Geçimimizi sağlayamadık. Bu konuyu seçimden önce köyümüze gelen milletvekillerimize defalarca anlattık. Ancak bize alternatif bir çözüm bulamadılar. Geçimimizi yapamıyoruz. Biz de seçim zamanı gelince protesto ederek cevabımızı verdik.”
Köylülerden Rıza Aktaş, köyde hiç kimsenin sandığa gitmediğini ifade etti.
Aktaş, “Köylümüz çok perişan durumdaydı. Köyümüzdeki 506 seçmenden hiçbiri sandığa gitmedi. Köye gelen seçim kurulu görevlileri de az önce köyden ayrıldı” diye konuştu.
Arıdağ köyü muhtarı Şevket Bora'ya ise ulaşılamadı.
2 GÖZALTI
Öte yandan yine Göle’ye bağlı Yeniköy’de YSK mühürlü seçmen kağıtlarını dağıttıkları gerekçesiyle 2 kişi, güvenlik görevlileri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
DÜNYA TÜRKİYE SEÇİMİNİ BU KARELERLE DUYURDU / FOTO GALERİ