A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2007 11:53
Millenicom Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Cora, Türk Telekom'un yeni fiyat tarifelerine ilişkin olarak, ”Esasında yapılan bir indirim değil. Tüketiciye toplam maliyeti açısından belki aynı yerde duruyor ama tarife kompozisyonu değiştiği için biz alternatif telekom operatörleri olarak çok ciddi yara alıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Konuya ilişkin açıklama yapan Cora, telekom sektöründe dünyanın her yerinde Türk Telekom gibi yerleşik bir operatör bulunduğunu, bunun yanında alternatif telekom operatörlerinin yer aldığını ve serbestleşme sürecini sağlayan Telekomünikasyon Kurumu (TK) gibi düzenleme yapan, kuralları koyan kurumların olduğunu anlattı. TK olmasa, yerleşik operatörlerin alternatif operatörlere yaşam şansı vermeyeceklerine işaret eden Cora, büyük oyuncunun, istediği zaman küçükleri piyasanın dışına itebileceğini, bunun güvencesinin Türkiye'de Telekomünikasyon Kurumu olduğunu söyledi.
Cora, şu görüşleri aktardı: “Alternatif telekom operatörleri olarak neden Türk Telekom kadar güçlü değiliz ve onun alacağı kararlar bizi neden çok ciddi şekilde etkiliyor? Çünkü biz müşteriye giden son kablonun sahibi değiliz, bunun sahibi Türk Telekom, biz onu kullanıyoruz. Biz onu kullanıyorken adil şartlarda kullanıyor olmalıyız ki adil şartlarda iş yapabilelim.”
“CİDDİ YARA ALIYORUZ”
Cora, bu düzenlemeyle Türk Telekom'un “tekel olduğu” şehir içi aramalarında fiyatlarını yüzde 27 civarında artırdığını, yine rekabetin olmadığı alanda sabit ücretleri yükselttiğini dile getirdi. Tuğrul Cora, “Toplamda Türk Telekom ciro açısında kayıpta mı kazançta mı, bu biraz karmaşık bir hesap. Görülüyor ki, esasında yapılan bir indirim değil. Tüketiciye toplam maliyeti açısından belki aynı yerde duruyor ama tarife kompozisyonu değiştiği için biz alternatif telekom operatörleri olarak çok ciddi yara alıyoruz” görüşünü aktardı.
Türk Telekom'un perakende tarifelerinde yüzde 55-60 indirim yaparken, kendilerine uyguladığı ara bağlantı tarifelerinde toptanda yüzde 5-20 arasında, yani ortalama yüzde 10-15 arasında indirim yaptığını belirten Cora, “Dolayısıyla buradaki indirim, perakende indirimini karşılamaktan çok uzak” dedi.
Türk Telekom'un bu tarifeleri kendi başına değil, TK'dan onay alarak duyurabildiğini aktaran Tuğrul Cora, TK'nın da beklemedikleri şekilde bu tarifeleri onayladığını söyledi. Cora, “TK, rekabeti sağlamak adına bu tarifeleri onaylamamalıydı veya değiştirerek onaylamalıydı” dedi. Türkiye'de faaliyet gösteren alternatif telekom operatörleri için durumun çok zorlaştığını, firma sayısının azalacağını dile getiren Cora, bunun sektörün gidişatına olumsuz etki yapacağını kaydederek, şu görüşleri aktardı: “Yanlış bulduğumuz konu; rekabetin olmadığı yerde fiyatı artır, rekabetin olduğu yerde fiyatı düşür, toplam tarifeleri çok pahalı tut ve başkasına yaşam şansı tanımadan kendi dakikalarını arttır... Buna karşıyız. Yoksa biz de toplam dakikaların artmasını, herkesin işinin büyümesini istiyoruz. Ama başkalarının varlığını tehdit edecek şekilde uygulama yaptığınızda rekabeti engellemiş oluyorsunuz. Aslında bu yasalarla korunan bir durum, ama bundan sonraki gelişmeler ne olacak göreceğiz. Tarifeleri TK onaylıyor, bu anlamda serbest değiller. Bizim şaşırdığımız da Türk Telekom'un bunu niye yaptığı değil, TK'nın nasıl onayladığı... Yani Türk Telekom'a bu fırsatın verilmemesi gerekiyordu. Bunu da TK yapacaktı. Rekabeti önler durumdaki çarpıklığı TK'nın düzeltmesini bekliyoruz.”
“BİZ DE FİYATLARI DÜŞÜRECEĞİZ”
Tuğrul Cora, Türk Telekom'un açıkladığı uzak mesafe arama fiyatlarının kendi fiyatlarından daha düşük olduğunu, bu fiyatları kendi mevcut maliyetleriyle karşılayamayacaklarını belirterek, “Ama 1 Mart'a kadar vaktimiz var, gelişmeleri izleyip hesabımızı kitabımızı yapıp, TK ile konuşup, diğer operatörlerle istişare edip ona göre yol çizeceğiz. Şu anda iş yapmak için Türk Telekom fiyatlarıyla rekabet etmemiz, yani fiyatları düşürmemiz gerekecek. Bu çok zor görünse de, bir yol bulacağız” diye konuştu.