Altan Tan: DTP-PKK ilişkisi avantajdır

Güncelleme Tarihi:

Altan Tan: DTP-PKK ilişkisi avantajdır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2007 10:09

Kürt ve İslamcı kimliğiyle tanınan siyasetçi Altan Tan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın DTP ile polemiğe girmesini doğru bulmadığını belirtti ve “DTP ve PKK arasındaki münasebet bence dezavantaj değil avantajdır. Siz direk olarak Öcalan’la konuşamıyorsanız, direk olarak PKK’yı muhatap alamıyorsanız, bazı sorunları çözmede dağdaki insanları indirmede DTP’den daha meşru daha sistem içinde bir muhatap bulmanız mümkün mü?” dedi.

Haberin Devamı

Bir dönem HADEP içinde de politika yapan Tan, Kuzey Irak’a yönelik bir sınır ötesi operasyonun hiçbir şeyi çözemeyeceğini belirterek, terörün bir “sebep” değil “sonuç” olduğunu söyledi. Kürt sorununun “ne salt bir ekonomik geri kalmışlık ne bir feodalite ne de dış devletlerin Türkiye’yi bölme ve parçalama oyunu” olduğunu ifade eden Tan, “Sorun etnik bir kimlik sorunudur. Bunu tetikleyen veya etkileyen ekonomik sebepler de vardır, dış mihraklar da vardır, feodalite de vardır. Bunlar sonra gelen şeylerdir, bunun için sorunu doğru tanımlamak lazım. Yani önce teşhis sonra tedavi” dedi. 

DTP AKP’Yİ DESTEKLEMEZSE PATİNAJ YAPMAYA DEVAM EDER

Tan, Güneydoğu’da din sorunu, Kürt sorunu ve ekonomik sorun olduğu savundu. AKP’nin kısmen de olsa bu sorunlara eğildiği için bölgede başarılı olduğunu söyleyen Tan, DTP’nin de AKP gibi bölgeye ilişkin proje üretmek zorunda olduğunu vurguladı. Tan sözlerini şöyle sürdürdü:

“DTP, ya çözümün ya da çözümsüzlüğün parçası veya tarafı olacak. Kürt meselesi ayrı bağımsız bir Kürdistan kurularak mı çözülecek yoksa Türkiye’nin bütünlüğü içinde demokratik haklarının anayasal teminat altına alındığı bir demokratik cumhuriyet formatında mı çözülecek. Yani birlikte mi yaşayacağız yoksa ayrılacak mıyız? Eğer DTP birlikte yaşama projesi ortaya koyabilirse başarılı olacak. Böyle bir proje ortaya koyamazsa AKP ile uzlaşamazsa, sivil anayasayı desteklemezse patinaj yapmaya devam edecek.”

Tan, DTP eski Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un partinin yeni yönetimine ilişkin yaptığı eleştirileri olumlu bulduğunu belirterek “Aysel Hanım’ın duruşunu olumlu buluyorum. Partinin genel çizgisine muhalif ve doğru bir tutum. Söylediklerini detaylandırılıp bir proje haline getirilmesini bekliyorum” dedi.

ERDOĞAN’IN DTP İLE POLEMİĞİ GEREKSİZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın DTP’ye “PKK’yı terörist ilan edin” şeklindeki dayatmasını ve içine girdiği polemiği doğru bulmadığını açıklayan Tan şu düşünceleri diye getirdi:

“DTP ve PKK arasındaki münasebet bence dezavantaj değil avantajdır. Siz direk olarak Abdullah Öcalan’la konuşamıyorsanız, direk olarak PKK’yı muhatap alamıyorsanız bazı sorunları çözmede, dağdaki insanları indirmede DTP’den daha meşru daha sistem içinde bir muhatap bulmanız mümkün mü? DTP, demokrasi için şanstır. Ne pahasına olursa olsun mecliste tutulması lazım. Ben ‘muhatap olmam, konuşmam’ diyerek siyaset yapamazsınız. PKK’yı yok farz ederek Kürt sorununu çözemezsiniz. Yani PKK size göre olumludur, olumsuzdur, yaptığı işler doğrudur yanlıştır. Bu ayrı bir tartışma konusu. Ama siz şu an PKK’yı yok farz ederek ‘hiçbir şekilde benim muhatabım değil’ diyerek bu sorunu çözemezsiniz.”

ULUSLARARASI SİSTEM BARZANİ’YE TAHAMMÜL EDEMEZ

Tan, Türkiye’nin Kuzey Irak’la iyi ilişkiler geliştirmesinin gerekliliğine işaret ederek Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin de uzun süre o görevde tutulmayacağı öngörüsünde bulundu. Tan, “Barzani düz ve yerli bir kişiliktir. Uluslararası sistem uzun bir müddet Barzani’ye tahammül edemeyebilir. Klasik kukla tabirine uyan bir kişilik değil Barzani. Ama önümüzdeki dönemler ne olur bilemiyorum. Bilmem de mümkün değil zaten” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!