Alt yapılar afetlere dayanıklı yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Alt yapılar afetlere dayanıklı yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2007 12:34

Türkiye'de yeni yapılacak alt yapıların, depreme ve diğer afetlere dayanıklı olması amacıyla çalışma başlatıldı.

Haberin Devamı

İller Bankası Genel Müdürlüğünün hazırladığı “Alt Yapılar için Afet Yönetmeliği” taslağı ile bundan sonra yapılacak kanalizasyon, içme suyu şebeke ve arıtmalarını içeren “alt yapı tesisleri”, doğal afetlere dayanıklı tasarlanacak.
Edinilen bilgiye göre, taslak ile alt yapıların doğal afetlere dayanıklı tasarımı, malzeme seçimi, yapımı, işletilmesi, bakım ve onarımına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Alt yapı tesislerinin depreme yönelik tasarımı ve afet duyarlılık değerlendirmesinde kullanılacak kıstaslara yer verilen taslakta, “muhtemel” ve ”maksimum” depremler sonrasında, “içme suyu ve kullanma suyu” ile “atık su tesisleri”ndeki performans hedefleri belirlendi.

Örneğin, içme suyu ve halk sağlığının korunması konusunda, “muhtemel depremde” su kalitesinin korunması, “maksimum depremde” de merkezi yerlerde 72 saat içinde içme suyu temin edilmesi esas alınacak.
Taslağa göre, içme suyu ve kanalizasyon alt yapı projelerinde yer alan iletim hatları ve üst yapı ünitelerinde kaya-zemin koşullarının belirlenmesi amacıyla “jeoteknik etüt” çalışması yapılacak.

Haberin Devamı

Alt yapı tesislerinin afet duyarlılık bilgileri göz önüne alınarak projelendirileceği taslağa göre, projeler, yürürlükteki ilgili şartname ve yönetmelikler ile bu şartnamelerde belirtilmeyen konularda öncelikle TSE standartları esas alınmak kaydıyla ilgili AB normlarına uygun hazırlanacak ve uygulanacak.

ALT YAPI TESİSLERİNDE UYULACAK ESASLAR

Taslağa göre, alt yapı tesislerinin projelendirmede uyulacak esaslar şöyle:

- Acil durumlarda kullanılmak üzere yer altı su kaynakları belirlenecek.
- İtfaiye ve hastanelere yedek su rezervi sağlanacak.
- İçme suyu şebekesi; ana güzergahı alt geçit, tünel, metro, çok bodrumlu yapılar ve benzeri su baskına duyarlı tesislerden uzak olacak şekilde tasarlanacak.
- Yağmur suyu ve atık su şebekeleri, birbirinden ayrı olarak ve zorunlu haller dışında içme suyu şebekesi ile çakışmayan güzergahlarda düzenlenecek.
- Su ve enerji şebekeleri, planlama aşamasında koruma altına alınacak.
- Bölgesel emniyet vana sistemi oluşturulacak
- Bina girişlerinde, afet anında su kesici vana sistemi bulundurulacak.
- Şebeke ve konutlar arasındaki abone bağlantılar ve bağlantı parçaları, esnek ve çabuk kırılmayan malzemelerden seçilecek.
- Boru cinsleri, bağlantı şekli ve oluşturulacak düğüm nokta detaylarının teşkilinde kullanılacak malzemeler, uygunluğu tespit edilerek seçilecek.
- Zorunlu haller dışında, suni dolgu alanlarına boru hatları tesis edilmeyecek.
- Yangın muslukları için ilgili yönetmelik ile belirlenen gerekli minimum basınç sağlanacak.
- Afet anında, depo ve terfi merkezlerinde su tahliyesinin yapılabilmesine yönelik gerekli tedbirler alınacak.
-İçme suyu kaynakları ve barajlar çevresine, havza denetimi yapılarak bu havzalarda afetler nedeniyle içme suyununu kirlenmesine yol açabilecek kullanımlara izin verilmeyecek.
-Alt yapı tesislerinde, afet anında devreye girmek üzere yedek enerji kaynakları bulundurulacak.

İLLER BANKASI GENEL MÜDÜRÜ ATASOY

İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, afet yönetiminin, afete yol açabilecek tehlike ve risklerin iyi bilinmesi ve zararları en düşük düzeyde tutacak şekilde önlem alınması olduğunu hatırlatırken, üst yapılardan sonra alt yapıların da doğal afetlere uygun tasarlanması için bir standart konulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Alt yapıyı kim yapıyorsa, o kurumun söz konusu yönetmeliğe uymak zorunda olduğunu vurgulayan Atasoy, “Alt yapıyı yaparken işi yaptıran kuruluş, belediye olabilir, İller Bankası olabilir, bu standartlara uymalı” diye konuştu.
Alt yapı yapılırken, işi yapan kurumun bünyesinde kontrol mühendisleri ve işin teknikerlerinin bulunduğuna işaret eden Atasoy, işin geçici ya da kesin kabulü aşamasında da kontrol mekanizmaları bulunduğunu, böylelikle işin söz konusu yönetmeliğe uygunluğunun denetleneceğini kaydetti.

Herhangi bir alt yapı ihalesine çıkılırken de teknik standartların zaten konulduğuna dikkat çeken Atasoy, “Hazırladığımız yönetmelik de teknik şartnamelerin hazırlanması için de bir çerçeve düzenleme oluyor” diye konuştu.
Yönetmeliğe ilişkin taslağın görüşe sunulduğunu ve sadece İçişleri Bakanlığının görüşünün eksik kaldığını anlatan Atasoy, tüm görüşlerin alınması ve son değerlendirmelerin ardından yönetmeliğin yayımlanacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!