Banu ŞEN
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2015 15:47
İsveç’in Dalarna bölgesindeki maden ocağında bugün meydana gelen kazada 159 madenci 'yaşam odasına' sığınarak hayatta kaldı ve daha sonra kurtarıldı. Türkiye'de ise Soma faciasının ardından holding patronu Alp Gürkan 'O odanın hiçbir ehemmiyeti yok' demişti.
Tarih 16 Mayıs 2014… Yer Soma Holding A. Ş.’nin Eynez Ocağı…
13 Mayıs’ta 301 madencinin hayatını kaybettiği facia sonrası holdingin patronu Alp Gürkan ve şirket yöneticilerinin düzenlediği basın toplantısı. Bu basın toplantısında gazetecilerin ısrarlı sorularıyla önce facianın trafo patlaması değil gaz sıkışması sonrasında çıkan yangınla geldiği ve ‘yaşam odası var mı yok mu’ tartışmaları damga vurdu. Toplantı sırasında şirket yöneticilerinin basına dağıttığı yaşam odası fotoğrafları da akıllara pek çok çelişkiyi getirdi…
ACI İTİRAF
O acı günlerde, faciadan tam 3 gün sonra işletme sahibi ve yöneticiler basının karşısına çıktı. Alp Gürkan, o toplantıda, ‘Yaşam odası zorunlu değil ama olsa kimse ölmezdi’ dedi. Madenin sahibi Alp Gürkan ve yöneticiler, ihmalleri olmadığını belirtse de ‘yaşam odaları’ hakkındaki açıklamaları dikkat çekti. Yöneticiler, “Madende o an yaşam odası yoktu” derken Gürkan, “Bu kaza 3-4 ay sonra olmuş olsaydı yaşam odası kurulduğu için bu insanlar kurtulurdu” itirafında bulundu.
Holdingin patronu Alp Gürkan’ın toplantıdaki bu sözleri ise hafızalara kazındı. Gürkan yaşam odasının öneminin olmadığını böyle savundu: “Arkadaşlarımın bir sene önce çalışma alanlarında yapılan bir odadır yaşam odası. Bu odalar anataşın içinde yapılacak. Eğer kömürün içinde yaparsanız, bir yangında odanın içinde olan insanlar yanar. Taşlı bölgede yaşam odası yapmamız gerekir. Esas üretim alanı olmadığı için ana taşa girilerek yapılıyor bu yaşam odası. Yaşam odası hemen her yere yapılamaz. Kömür madeninin içine yapamazsınız. Civara yapabilirsiniz. Yaşam odasının Türkiye’de hazırlığını yapmak da maden içinden geçerek olur. Madenin içinden geçiyor. Tünel sürerek yapılır. Oraya gitmeden oda yapsanız ne olur. Aksi takdirde yangında odanın içinde olan insanlar yanar. Yaşam odası üretimin ağır olduğu yere yakın yapılır. Buradaki odanın hiçbir ehemmiyeti yok. Alt tarafta hazırlık yapılıyor şu an. Bu kaza 3-4 ay sonra olmuş olsaydı bu insanlar yaşam odası olduğu için kurtulacaktı. Ama kanunen yaşam odası zorunluluğu yok.”
VAR MI YOK MU
İşletme Müdürü Akın Çelik madende 500 işçi kapasiteli iki tane yaşam odası olduğunu belirterek, “Siz madencinin yerinde olsanız odaya mı gidip beklersiniz yoksa dışarı mı kendinizi atarsınız? Ben olsam dışarı çıkarım” dedi. Daha sonra kroki üzerinde söz alan Genel Müdür Ramazan Doğru ise bu odaların daha önceki mevcut sığınağın oradaki kömür çıkartma işleminin bittiği için işlevsiz hale geldiğini ve yeni bir alan yaratmak için çalışma yürüttüklerini söyledi. Doğru, “Biz yaşam odasını en yoğun çalıştıkları yerde kurduk. Daha sonra aşağılara geçtik. Biz buradakini söktük aşağıda yeni bir oda hazırlıyoruz. Bu oda 18-24 saat arasında yaşam şansı veriyor. Yani biz mevcut yaşam odasını sökmüştüm ve o an yoktu” dedi.
FACİADAN ÖNCE BUNLARI SÖYLEDİÖte yandan faciadan önce, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan 10 Mayıs 2013 tarihinde Enerji TV’ye Soma’daki maden ile ilgili kaza durumunda işçilerin madende 15-20 gün kalabilecekleri alanlar oluşturacaklarını söylemişti.