'Alo 150' ile Başbakan sizi dinliyor

Güncelleme Tarihi:

Alo 150 ile Başbakan sizi dinliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 11:08

Vatandaşların şikayet, talep, görüş ve önerilerini kolayca iletebilmeleri amacıyla kurulan ”Alo 150” Doğrudan Başbakanlık hattı, 24 Şubat 2006'da hizmete giriyor.

Haberin Devamı

“Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) - Doğrudan Başbakanlık” olarak isimlendirilen düzenlemeyle, tüm yurt çapında Başbakanlığa yapılacak başvurular kabul edilecek, bakanlıklar ile valiliklere yapılan müracaatlar da Başbakanlık'tan izlenebilecek.

Şahsen, yazılı, faks, telefon ve internet yoluyla yapılacak başvuruları tek bir merkezde toplayacak olan sistem, vatandaşların istek ve önerilerinin kısa sürede yanıtlanmasını amaçlıyor.

“Alo 150”yi arayan bir vatandaş, bulunduğu valiliğin “Halkla İlişkiler Bürosu'nda” görevli yetkiliyi karşısında bulacak. Büro yetkilisi, vatandaşın kişisel bilgileri ile talebinin detaylarını Başbakanlık internet sitesi arayüzüyle BİMER yazılımına işleyecek. Vatandaş, telefonu kapadığında sistem tarafından kendine verilecek numarayla daha sonra talebiyle ilgili işlemleri takip edebilecek.

Haberin Devamı

Vatandaşın talebi, ilçe kaymakamlığını veya il müdürlüğünü ilgilendiriyorsa buralardaki yetkililerle, bakanlıkları ilgilendiriyorsa Başbakanlık İletişim Merkezi'ne iletilecek. Başbakanlık İletişim Merkezi de vatandaşın talebini ilgili bakanlığa yönlendirecek.

“Alo 150” numarasıyla yapılan tüm görüşmeler, halkla ilişkiler personelinin performansını ölçebilmek amacıyla kaydedilecek.

Valilikler, illerinin nüfus yoğunluğuna göre halkla ilişkiler bürolarında hizmet verebilecek nitelikte personel ve telefon hattı tahsis edecek. Kaymakamlıklar ise imkanları dahilinde büro kuracak. Halkla ilişkiler bürosu kuramayan kaymakamlıklar, internet bağlantısı sağlayacakları bir personeli görevlendirecek. Valiliklerden kendisine gelecek mesajları değerlendirerek cevap yazacak olan kaymakamlık görevlisi, valiliklerde olduğu gibi “Alo 150” hizmeti vermeyecek.

VALİLİKLERİN PERFORMANSI ÖLÇÜLECEK

Vatandaşlar, BİMER - Doğrudan Başbakanlık telefon numarası veya Başbakanlık web sayfası aracılığıyla, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 3071 sayılı Dilekçe Hakkı Kanunu, 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamındaki taleplerini iletebilecek.
Vatandaşlar, insan hakları ihlallerine ilişkin müracaatlarını da aynı numaraya yapabilecek. İnsan hakları ihlallerine ilişkin müracaatlar, halkla ilişkiler büroları tarafından il ve ilçelerdeki insan hakları kurullarına iletilecek.

Haberin Devamı

Yılda ortalama 100-150 müracaatın yapıldığı ve maliyet açısından yük getiren diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait benzer amaçlı telefon numaraları da gelecek günlerde sisteme dahil edilecek.

Valilikler ile bakanlıklara iletilen talepler, Başbakanlık İletişim Merkezi tarafından aylık bir raporla değerlendirilecek. Müracaat sayısı, olumlu veya olumsuz cevap sayısı ve yanıtlama süresinin yer alacağı rapor, Başbakanlığın yanı sıra ilgili bakanlıklara da gönderilecek.

Bu arada, sistemin tanıtımı amacıyla “Başbakan Sizi Dinliyor” konulu afişler hazırlandı. Afişlerde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşlarla birlikte yer aldığı fotoğrafları ile “Alo 150 Doğrudan Başbakanlık” uygulaması tanıtılıyor.

Haberin Devamı

Öte yandan, sistemde görev alacak Başbakanlık, bakanlık, valilik ve diğer ilgili kuruluşların üst düzey yöneticileri ile personele Ankara'da iki gün eğitim verildi.

“MALİYETLER AZALACAK”

Kırtasiyecilik ve fotokopi maliyetinin 2004'te yapılan bir araştırmaya göre talep başına 3.6 YTL olduğunu belirten Başbakanlık Halkla İlişkiler Daire Başkan Vekili Ali İhsan Sarıkoce de sistemin devreye girmesinin ardından, kendilerine ulaşan talebin özünün ilgililere bilgisayar ortamında ulaştırılacağını, bunun da maliyetlerde önemli bir azalma sağlayacağını kaydetti. Sarıkoce, Başbakanlığa ayda 20 bine yakın yazılı müracaat geldiğini, bunların 7 bininin doğrudan yanıtlanabildiğini, 13 bin kadarına işlem yapılmasının ise zaman aldığını anlattı. Vatandaşlardan gelen yazılı taleplerin çözümünün bazen 15-30 gün alabildiğine dikkati çeken Sarıkoce, sistem sağlıklı bir şekilde işlemeye başladığında, birçok talebin birkaç saat içinde halledilebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Başbakanlık'ta kurulan Halkla İlişkiler Müracaat Bürosu'nun 20 Şubat Pazartesi günü hizmete hazır hale getirilmesinin planlandığını belirten Sarıkoce, “Halkla ilişkilerin önemli bir görevi de vatandaşı makam katına çıkarmadan, güler yüzle ve anlayışla sorununu çözüp gönderebilmektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!