Güncelleme Tarihi:
Almanya Federal İş Ajansı (BA) Yönetim Kurulu Başkanı Frank-Jürgen Weise, Almanya'da yaşayan Türklerin iş piyasasındaki durumu ve Bulgaristan ile Romanya vatandaşlarının serbest dolaşımına ilişkin açıklamalarda bulundu.
"Almanya'da yaşayan Türklerin işsizlik oranı 2013'te bir önceki yıla göre çok fazla değişmedi" diyen Weise, Aralık 2013'te Almanya'da yaşayan Türklerin yaklaşık 143 bininin işsiz olduğunu söyledi. Weise, yaklaşık 1,5 milyon Alman vatandaşı olmayan Türkün yaşadığı ülkede işsiz olarak kayıtlı yabancılar arasında Türklerin oranının yüzde 28,3 olduğunu belirtti.
Almanya'da yaşayan yabancıların yüzde 23'ünü Türklerin oluşturduğuna işaret eden Weise, bunun işsizlik sayısıyla orantısız olduğunu kaydetti.
Almanya'da zanaatkarlara, tabiplere ve teknik mesleklerde iş gücüne ihtiyaç duyduklarını belirten Weise, "Türkiye'den Almanya'ya gelen nitelikli işgücünü olumlu karşılarız. Ancak onlar Türkiye'de de çok rağbet gördükleri için ülkelerinde kalmayı tercih ediyor" dedi.
Weise, Almanya'da yaşayan Türklerin iş aramada yaşadıkları en büyük sorunlardan birinin dil konusundaki eksikleri olduğunu vurgulayarak, "Özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerde ağırlıklı Almanca konuşuluyor" diye konuştu.
Almanya dışında elde edilmiş diplomalarının denkliğinin zor olduğuna işaret eden Weise, bu tarz sorunlarda BA'nın yardımcı olmaya çalıştığını ancak Almanya'da yaşayan Türkler için en büyük sorunlardan birinin "okul diploması veya meslek eğitimlerinin bulunmaması" olduğunu söyledi.
- Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının AB'de serbest dolaşımı -
Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının Avrupa Birliği'nde (AB) serbest dolaşımıyla ilgili değerlendirmede de bulunan Weise, "Almanya'da 370 bin Romanya ve Bulgaristan vatandaşı yaşıyor. Bunların çoğu nitelikli ve sosyal sigortalı bir işte çalışıyor. Biz şu an için yoksulluktan dolayı ülkeye doğru bir göç dalgası öngörmüyoruz" diye konuştu.
Weise, Almanya'nın bazı şehirlerinde Romanya ve Bulgaristan'dan gelen kişilerin yerel düzeyde sorunlar oluşturduğunu belirterek, yerel yönetimlere yardım edilmesi gerektiğini vurguladı.
Serbest dolaşımı bir şans olarak değerlendiren Weise, "Bu Avrupa Birliği için, herkes için bir kazanç. Farklı kültür çevresine ait olan insanlarla çalışmalıyız. Özellikle Almanya gibi ihracata ağrılık veren bir ülke için farklı piyasalara ve ihtiyaçlara karşı hassasiyet oluşturmak hayati önem taşıyor" dedi.
Weise, Mavi Kart (Bluecard) kapsamında Almanya'ya yaklaşık 12 bin kişinin gelip çalıştığını ifade ederek, "Bunlardan 4000'den fazlası ülkede bulunan kişiler. Mavi kartı daha sonra istediler" dedi. Mavi kartın Almanya'da henüz bir başarı hikayesi olmadığını ancak hayal kırıklığı da yaratmadığını ifade eden Weise, “Mavi kart, Almanya'da nitelikli işgücüne perspektif sunmak için birçok seçenekten biri. Belki de yeterince bilinmiyordur" ifadesini kullandı.