Almanya'daki 'silahlı mollalara' tepki

Güncelleme Tarihi:

Almanyadaki silahlı mollalara tepki
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2007 17:31

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde "5. mevsim" olarak nitelendirilen karnaval kutlamaları, bugün düzenlenen "Rosenmontagszug"larla (Pembe pazartesi geçit töreni) doruğa ulaştı.

Köln kentindeki karnaval eğlenceleri çerçevesinde düzenlenen 106. karnaval geçidini, soğuk havaya rağmen yüz binlerce kişi yol kenarında izledi. Geçit töreni yerel saatle 11.11'de "Chlodwigplatz" meydanında başladı ve kentin sembolü olan "Kölner Dom" kilisesi geçildikten sonra sona erdi. Yüz binlerce karnavalcının katıldığı geçit törenine, çeşitli karnaval dernekleri; atlar, maketlerle süslü araçlar ve bandolarla eşlik etti.

Bu yılki geçit töreninde tasarruf nedeniyle araçlardan az miktarda şekerleme, ancak bir milyonun üzerinde çikolata dağıtıldı. Yol kenarında toplanan vatandaşlar, torbalarla ve ters tuttukları açık şemsiyelerle atılan şekerleri toplamaya çalıştılar. Düsseldorf, Mainz ve Koblenz kentlerinde de karnaval geçitleri coşkulu bir şekilde kutlandı.

Düsseldorf kentindeki geçitte, bir aracın üzerine konulan ve birinin üzerinde "Klişe", diğerinin üzerinde de "Gerçek" yazan silahlı iki molla maketi Müslümanların tepkisine yol açtı. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Genel Sekreteri Aiman Mazyek, bunun şakayla bir ilgisi olmadığını ve ön yargıları daha da pekiştirdiğini belirtti.

Geçit araçlarında Adolf Hitler, ABD Başkanı George W. Bush ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın maketleri de görüldü. Karnaval kutlamaları "Aschermittwoch" (Kül çarşamba) adı verilen 21 Şubat günü sona erecek.
Geçide yaklaşık 500 karnaval subayıyla katılan "Prensler Alayı" bu yıl 101. yılını kutluyor. 101 yıl önce bir dernek olarak kurulan "Prensler Alayı", zamanla özellikle Ren bölgesinde geleneksel olarak kutlanan karnaval geçitlerinin en önemli grubunu oluşturmaya başladı. Katolik inanca dayanan karnaval, antik dönemde de Romalılar tarafından kutlanıyordu.

Napolyon tarafından 1794 yılında Ren bölgesinin ele geçirilmesinden sonra bir süre yasaklanan karnavala daha sonra yeniden izin verildi. Prusyalıların 1815 yılında Ren bölgesine hakim olmalarından sonra da Katoliklerin kutladığı bir bayram niteliği taşımasından dolayı Protestan Prusyalılar tarafından bir kez daha yasaklanan karnaval, bu nedenle günümüzde bile eski bir Prusya kenti olan Berlin'de diğer kentlerde olduğu kadar yoğun şekilde kutlanmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!