Almanya'da tekel işletmeleri korkutan hazırlık

Güncelleme Tarihi:

Almanyada tekel işletmeleri korkutan hazırlık
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 13, 2009 15:00

Almanya'da Angela Merkel liderliğinde yeni kurulacak merkez sağ koalisyon rekabet koşullarını engelleyecek olan şirketleri gerektiğinde 'dağıtmaya' kadar gidecek sert anti-tröst kuralları getirmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

The Walll Street Journal'da yayımlanan bir haber analize göre, Merkel'in partisi Hristiyan Demokratlar (CDU) ve koalisyon ortağı olacak Hür Demokratik Parti (FDP) arasındaki bir anlaÅŸma taslağı, hükümete, tekel haline gelen ÅŸirketleri ayırma gücü verecek yeni bir rekabet yasasını ortaya koydu.Â

 

Taslak belgeye göre, Almanya'daki düzenleyici kurumlar tekelleşme davranışlarına karşı parasal cezalar vermeye devam edecek. Yeni rekabet yasasından elde edilecek güce sadece "son çare" olarak başvurulacak.

 

Konu ile ilgili WSJ'ye değerlendirmelerde bulunan bir FDP yetkilisi planlanan rekabet yasası ile ilgili olarak, "Şirketleri vahşi bir biçimde [daha küçük şirketlere] ayırmayacağız" dedi.

Haberin Devamı

 

Buna rağmen, planlanan yasa teklifi, Almanya'daki yeni hükümetin ekonomi politikasında büyük şirketlere yaklaşımın bundan önceki hükümetlere göre daha az dostane olacağına işaret ediyor. Analizde, yeni hükümetin daha çok iş imkanı yaratan orta ölçekli işletmelere odaklanacağı da vurgulanıyor.

 

AĞIRLIK ENERJİ SEKTÖRÜNDE

Yeni yasa teklifi, teoride özel bir sektöre yönelik değil tüm sektörleri etkileme gücüne sahip olacak. Ancak FDP'nin yasanın özellikle ülkedeki enerji sektörüne odaklanmasına önem veriyor.

 

Almanya'daki en büyük enerji şirketleri olan E.On AG, RWE AG, Energie Baden-Württemberg AG ve Vattenfall Europe AG ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 80'inden fazlasını üretirken, Almanya'daki tüketiciler bu şirketler arasında yeterince rekabet olmadığı konusunda uzun zamandır eleştirilerde bulunuyor.

 

Ülkede bundan önce, aralarında liderliğini sosyal demokrat politikacı Gerhard Schroder'in yaptığı koalisyonun da bulunduğu birçok hükümet, E.ON gibi enerji şirketlerinin satın alma ve birleşmeler yolu ile büyümesine izin vermişti.

Haberin Devamı

 

Bu sürece izin verilmesinin arkasında ülkenin lider enerji şirketlerinin Avrupa pazarındaki konumlarını koruması rol oynarken, FDP yeni hükümetin tüketicilerin çıkarlarına daha fazla odaklanmasını istiyor.

 

ABD'DEKİ ANTİ-TRÖST YASASINA BENZİYOR

Analizde, üzerinde çalışılan yeni Rekabet Yasası'nın ABD'deki anti-tröst yasasının bir benzeri olduğu da bir FDP yetkilisinin görüşlerine dayandırılarak belirtildi. Analizde ayrıca ABD'deki yasa sayesinde Adalet Bakanlığı'nın 1980'lerde telefon işletmeciliği tekeli olan AT&T'nin de daha küçük birimlere ayrıştırıldığı hatırlatıldı.

 

Analiz haberin sonunda FDP ülkede serbest piyasayı en çok destekleyen parti olsa da, bunun 'bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler' düşüncesine inadığı anlamına gelmemesi gerektiği uyarısı yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!