Almanya'da her yerde kemerler sıkılacak

Güncelleme Tarihi:

Almanyada her yerde kemerler sıkılacak
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 08, 2010 11:10

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2012’den itibaren bankalara ve nükleer enerjiye vergi planladığını, hazırlanan kemer sıkma paketi ile yılda 10 milyar euroluk tasarruf sağlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Ä°NGÄ°LTERE'DE KESÄ°NTÄ°LER HERKESÄ° ETKÄ°LEYECEK

 

Merkel, bakanlar kurulunun da onayladığı tasarruf paketi ile ilgili Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile birlikte basın toplantısı yaparken önlemler paketinin zorlu görüşmelerden sonra kabul edildiğini, ülkenin ekonomik açıdan gelecekte sağlam durabilmesi için 2014 yılına kadar yaklaşık 80 milyar euro tasarrufa gideceklerini söyledi.

 

Tasarruf önlemleri ve uygulanacak yeni vergilerle Almanya’nın bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 3’ün altına çekilmesi hedeflendi.

 

Haberin Devamı

HER ALANDA KESÄ°NTÄ°

Alman hükümetinin 2011’den itibaren uygulamaya koymayı planladığı bütçe açığını azaltmaya yönelik tedbirler arasında 2104’e kadar kamuda çalışan sayısının 15 bin, ordu personelinin 40 bin kişi azaltılması yer alıyor.

 

Bunun yanı sıra nükleer santral işleten şirketlerden alınacak yeni vergilerle yılda 2.3 milyar euro kaynak yaratılması planlandı. Havayolu şirketlerinin iç hat uçuşlarından da çevre vergisi alınabilecek. Başbakan Merkel, finansal işlemlerden alınacak vergiyle 2012’den itibaren yılda 2 milyar euro ek gelir yaratılabileceğini belirtti. Federal Çalışma Ajansı’nın işsizlik ödemeleri konusunda daha fazla serbestliğe sahip olması ile iş piyasası harcamalarının 2 milyar euro azaltılması öngörülüyor

 

Federal Hükümet, tasarruf önlemleri kapsamında işsizlik parası ve ebeveyn parasında tasarrufa gidecek. İşsizlik parası alanlar, ebeveyn parasından yararlanamayacak. Merkel işsizlere ebeveyn parasının kaldırılmasının acı verici bir önlem olduğunu, buna karşılık istihdam olanaklarının iyileştirileceğini belirtti.

 

VERGÄ° KOLAYLIÄžI KALDIRILACAK

Haberin Devamı

Bunların yanı sıra şirketlere enerji vergilerinde uygulanan kolaylıklar kaldırılacak. Nükleer santrallerin faaliyet süresinin uzatılması halinde kesilecek ek vergiler yoluyla da 2 milyar 300 milyar euroluk ek gelir elde edilmesi hedeflendi. Ayrıca Almanya’daki havaalanlarından kalkan tüm uçaklara milli ekolojik hava ulaşımı vergisi getirilecek. Merkel önlemlere rağmen araştırma ve eğitim alanında planlanan yatırımların süreceğini, gelir vergisi ile katma değer vergisine zam yapılmayacağına dair söz verdi.

 

Başbakan Yardımcısı Westerwelle de geride kalan yıllarda yapılan hatalar nedeniyle günümüzde tasarruf önlemlerinin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

 

Haberin Devamı

ALINACAK TASARRUF ÖNLEMLERİ

Askeri personel azalacak: Aylık maaş alan 190 bin askerin sayısı, 40 bin azaltılarak 150 bine çekilecek. Almanya ulusal servisi için askeri okullarda yetiştirilen 60 bin kişinin eğitimine kademeli son verilecek. Askeri harcamalar 3.6 milyar euro dolayında azalacak.

 

Nükleer enerji vergisi: 17 nükleer santralın yaşam süresinin uzatılması karşılığında enerji şirketleri vergi ödeyecek. Buradan bundan 2.5 milyar euro gelir elde edilmesi bekleniyor.

 

450 bin kiÅŸi iÅŸini kaybedecek: 2014’e kadar kamuda çalışan sayısının 15 bin azaltılacak, ücret artışları yapılmayacak. Hükümet gelecek yıldan itibaren devlet memurlarına ödediÄŸi yeni yıl primlerini dondurup, maaÅŸlarda da yüzde 2.5 indirime gidecek. Memur sayısı 2014 yılına kadar 15 bin azaltılacak. Bu yıl 10 bin devlet memurunun iÅŸine son vermeye hazırlanan hükümet, 2014 yılına kadar 450 bin çalışanı iÅŸten çıkaracak:ÂÄ°ÅŸsizlik sigortası için devletin katkısı sıfıra çekilecek. Uzun süreli iÅŸsizler için emeklilik sigortası primine devlet katkısı kaldırılacak.

 

Haberin Devamı

Aile yardımı kesilecek: Yeni ailelere yapılan yardımların kesilmesiyle Almanya’da hükümet ilk yılda 2 milyar euro tasarruf sağlayacak. Kira yardımı alanlara ısınma yardımı ödenmeyecek.

 

Bankara vergi: Hükümet, bankalara yöneltilecek vergiyle 2012’den itibaren finansal krizin zararlarını kapatmaya çalışacak.

 

DoÄŸum izni:ÂDoÄŸum iznine çıkan anne veya babaya yapılan ödemede tavan 1800 eurodan 1200 euroya düşecek.

 

TEPKÄ°LER YÃœKSELDÄ°

 

Sosyal yardım kuruluşu Caritas, işsizlik parası alanlardan ebeveyn parasının kesilmesini eleştirirken, Almanya Sosyal Birlik Başkanı Adolf Bauer, ülkede sosyal birliğin ölüm kalım sınavı verdiği uyarısında bulundu ve önlemlerin özellikle yoksulları hedef aldığını kaydetti.

 

Haberin Devamı

Halk Dayanışması Derneği ise koalisyon hükümetini, krizin bedelini işsizler, aileler ve düşük gelirlilere ödetmeye çalışmak ve böylece yoksulluğu daha da tırmandırmakla suçladı.

 

Alman Sendikalar Birliği (DGB), hükümetin özellikle sosyal alanda tasarruf yapma planına sert tepki gösterdi. DGB Başkanı Michael Sommer, Merkel Hükümetini tasarrufa yanlış yerden başlamakla suçladı. DGB bünyesindeki Alman Kamu Çalışanları Sendikası (ver-di) Başkanı Frank Bzirske, sendikaların gerekirse hükümetin bu yöndeki planlarına genel grevle yanıt vereceği tehdidinde de bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!