Almanya Türkiye'yi dışladı

Güncelleme Tarihi:

Almanya Türkiyeyi dışladı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 24, 2007 15:19

Haberin Devamı

ROMA Anlaşması'nın 50. yılı nedeniyle AB dönem başkanlığını yürüten Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan kutlama törenlerine aday ülke olarak Türkiye'nin, Alman hükümeti tarafından davet edilmemesi, Almanya'nın Türkiye'yi dışladığı şeklinde yorumlandı. Avrupa'da yaşayan Türk kökenli milletvekilleri, Almanya'nın bu tutumunu kınarken, özellikle Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) bir taraftan Türkiye'yle yapılan anlaşmalara sadık kalınacağı mesajı verdiğini diğer yandan ise dışladığını vurguladılar.

Hakkı Keskin (Sol Parti Federal Meclis Milletvekili): Önceki gün sol grup adına Roma'da yapılan kutlamalara katıldım. 29 ülke temsil edildi. 27 üye ve iki üyelik görüşmeleri yapan Hırvatistan ve Türkiye de davet edildi. 29 ülkeden 15 ülke parlamento baÅŸkanına söz verildi. Bunlar arasında TBMM BaÅŸkanı Bülent Arınç'a da söz verildi. Ama Almanya, Berlin'deki kutlamalara Türkiye'yi davet bile etmedi. Ben bunu ÅŸiddetle kınıyorum. Türkiye ve Hırvatistan'ın da bu kutlamalara çaÄŸrılması gerekirdi. Hele hele 40 yıldır AB ile yakın diyaloÄŸu olan bir Türkiye burada olmalıydı.Â

/images/100/0x0/55ea3085f018fbb8f870782d

Haberin Devamı

Lale Akgün (Federal Meclis SPD Milletvekili): Türkiye'nin Hırvatistan'ın, Makedonya'nın da davet edilmesi için Sayın Merkel'e mektup yazdım. Bu ülkelerin çok önemli olduğunu bu ülkelerdeki AB düşüncesinin sağlanması için bu tür davetin çok önemli bir etki yaratacağını bildirdim. Gelen cevapta sadece ve sadece karar mekanizması içinde olan ülkelerin çağrılması yönünde karar alındığı belirtildi. Sayın Merkel'in tutumunu anlamış değilim. Avrupa'nın felsefesinde birlik ve beraberlik yatıyor. Madem her ülke AB'ye bir değer katacak Türkiye'nin katacağı değerlerden biri de misafirperverlik olacaktır. Türkiye'yi davet ederek bu değer AB'ye kazandırılabilirdi.

Özcan Mutlu (Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili): Türkiye'nin davet edilmemesini şiddetle kınıyorum. Başbakan Merkel'in Türkiye'yi dışlayan politikası burada yaşayan Türkleri de rahatsız ettiği gibi Almanya'ya uyumlarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Merkel iktidarı yerine Schröder-Fischer hükümeti olsaydı Türkiye sadece bu kutlamaya davet edilmekle kalmaz, AB'de yerini de alırdı.

Dilek Kolat (Berlin Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili): Böyle tarihi bir günde Türkiye'nin davet edilmemesi yanlış. Özellikle

/images/100/0x0/55ea3085f018fbb8f870782f
müzakerelerin sürdüğü bir dönemde iyi bir işaret ve el uzatma olurdu. Türkiye'nin davet edilmemesi bir yerde de Merkel'in Türkiye'nin AB üyeliğine soğuk yaklaşmanın bir işareti olabilir. Bu tutumu dışlama olarak yorumlayabiliriz. Şansız bir karar. Dönem başkanı olan Merkel, Türkiye'ye bakış açısını bir kez daha gösterdi. Schröder dönemindeki Türkiye'ye olan yakınlık artık geçmiş günlerde kaldı. Merkel ve CDU Türkiye'ye karşı soğuk tutumlarını her fırsatta gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!