Güncelleme Tarihi:
ROMA Anlaşması'nın 50. yılı nedeniyle AB dönem başkanlığını yürüten Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan kutlama törenlerine aday ülke olarak Türkiye'nin, Alman hükümeti tarafından davet edilmemesi, Almanya'nın Türkiye'yi dışladığı şeklinde yorumlandı. Avrupa'da yaşayan Türk kökenli milletvekilleri, Almanya'nın bu tutumunu kınarken, özellikle Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) bir taraftan Türkiye'yle yapılan anlaşmalara sadık kalınacağı mesajı verdiğini diğer yandan ise dışladığını vurguladılar.
Hakkı Keskin (Sol Parti Federal Meclis Milletvekili): Önceki gün sol grup adına Roma'da yapılan kutlamalara katıldım. 29 ülke temsil edildi. 27 üye ve iki üyelik görüşmeleri yapan Hırvatistan ve Türkiye de davet edildi. 29 ülkeden 15 ülke parlamento baÅŸkanına söz verildi. Bunlar arasında TBMM BaÅŸkanı Bülent Arınç'a da söz verildi. Ama Almanya, Berlin'deki kutlamalara Türkiye'yi davet bile etmedi. Ben bunu ÅŸiddetle kınıyorum. Türkiye ve Hırvatistan'ın da bu kutlamalara çaÄŸrılması gerekirdi. Hele hele 40 yıldır AB ile yakın diyaloÄŸu olan bir Türkiye burada olmalıydı.Â
Lale Akgün (Federal Meclis SPD Milletvekili): Türkiye'nin Hırvatistan'ın, Makedonya'nın da davet edilmesi için Sayın Merkel'e mektup yazdım. Bu ülkelerin çok önemli olduğunu bu ülkelerdeki AB düşüncesinin sağlanması için bu tür davetin çok önemli bir etki yaratacağını bildirdim. Gelen cevapta sadece ve sadece karar mekanizması içinde olan ülkelerin çağrılması yönünde karar alındığı belirtildi. Sayın Merkel'in tutumunu anlamış değilim. Avrupa'nın felsefesinde birlik ve beraberlik yatıyor. Madem her ülke AB'ye bir değer katacak Türkiye'nin katacağı değerlerden biri de misafirperverlik olacaktır. Türkiye'yi davet ederek bu değer AB'ye kazandırılabilirdi.
Özcan Mutlu (Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili): Türkiye'nin davet edilmemesini şiddetle kınıyorum. Başbakan Merkel'in Türkiye'yi dışlayan politikası burada yaşayan Türkleri de rahatsız ettiği gibi Almanya'ya uyumlarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Merkel iktidarı yerine Schröder-Fischer hükümeti olsaydı Türkiye sadece bu kutlamaya davet edilmekle kalmaz, AB'de yerini de alırdı.
Dilek Kolat (Berlin Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili): Böyle tarihi bir günde Türkiye'nin davet edilmemesi yanlış. Özellikle