Almanya Rusya'ya uygulanacak yaptırımlardan etkilenebilir

Güncelleme Tarihi:

Almanya Rusyaya uygulanacak yaptırımlardan etkilenebilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2014 13:11

Uluslararası finans kuruluşlarının ekonomistleri, AB tarafından alınan Rusya'ya yaptırım kararlarının Alman ekonomisi ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilere etkisinin ağırlıklı olarak hissedileceği görüşünde.

Haberin Devamı

Uluslararası finans kuruluşlarının ekonomistleri, Avrupa Birliği (AB) tarafından alınan Rusya'ya yaptırım kararlarının Almanya ekonomisi ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilere etkisinin ağırlıklı olarak hissedileceği değerlendirmesinde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna'daki son gelişmeleri ve bu bağlamda Rusya'ya karşı takınılacak tavrı belirlemek üzere yapılan olağanüstü nitelikli AB Zirvesinden, bu ülkeyle vize muafiyeti müzakerelerinin askıya alınmasıyla başlayacak "üç aşamalı strateji" uygulanması kararı çıkmıştı.

Zirve sonrasında belirlenen stratejinin ana hatlarını açıklayan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, ilk aşamada atılacak adımları, "Rusya ile vize muafiyeti alanında yürütülen müzakerelerin askıya alınması, ekonomik iş birliğinin derinleştirilmesine yönelik olan ve 'Yeni Anlaşma' olarak adlandırılan belgeye ilişkin müzakerelerin durdurulması ve G8 Zirvesi hazırlıklarına ara verilmesi" olarak sıraladı.

Haberin Devamı

Söz konusu yaptırım kararından sonra Almanya ve Rusya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin zarar görüp görmeyeceği gündeme geldi.

Konuya ilişkin sorularını yanıtlayan uluslararası finans kuruluşlarının ekonomistleri, yaptırımların Alman ekonomisi ve Almanya ile Rusya ile arasındaki ticari ilişkilere etkisinin ağırlıklı olarak hissedileceği görüşünde olduklarını ifade etti.

"Alman ekonomisi üzerinde izler bırakabilir"

ING Group Avro Bölgesi Almanya Kıdemli Ekonomisti Carsten Brzeski, Almanya'nın toplam ihracatının yaklaşık yüzde 3,5'lik kısmını Rusya'ya ve yüzde 0,5'lik kısmını ise Ukrayna'ya gerçekleştirdiğini söyledi.

İki ülke arasında karşılıklı yatırım girişimleri bulunduğuna dikkati çeken Brzeski, "Birçok Alman kurumu ve girişimcisi Rusya'ya yatırımlarda bulunuyor. Adidas ve Volkswagen yatırımları bunlara verilecek örneklerden" dedi.

Almanya'nın Rusya'dan alınan gaza yüksek derecede bağımlı olduğunu aktaran Brzeski, "Almanya, Rusya'nın gazına büyük ölçüde bağımlı durumda. Almanya ithal ettiği gazın yaklaşık yüzde 40'ını Rusya'dan alıyor. Rusya da Avrupa'nın planladığı yaptırım kararlarına misilleme başlatırsa ihracat ve enerji fiyatlarından kaynaklanan çifte darbe Alman ekonomisi üzerinde izler bırakabilir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Brzeski, Alman hükümetinin konuya daha ılımlı yaklaşma sebeplerinden birinin de iki ülke arasındaki doğalgaz alışverişi olduğunu sözlerine ekledi.

"Almanya'nın Rusya'ya mal ihracatı ülkenin GSYH oranının yüzde 1,4'ünü oluşturuyor"

Almanya merkezli Berenberg Bankası Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz da, Almanya'nın Rusya ile yoğun ekonomik ilişkileri olduğunu belirterek, "Almanya'nın Rusya'ya mal ihracatı ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranının yüzde 1,4'ünü oluşturuyor. Ukrayna'nın ise yüzde 0,2'sini oluşturuyor" dedi.

Almanya'nın doğalgaz konusunda Rusya'ya olan bağımlılığına dikkati çeken Schulz, bu bağımlılığın yaklaşan yaz mevsimi ile birlikte azalacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Alman ve Rusya ekonomik ilişkilerinin siyasi ilişkiler paralelinde belli bir kademeye geldiğini ifade eden Schulz, "Alman şirketleri de Rusya'da birçok yatırım yaptı. Rusya bu varlıkları kamulaştırabilir ve bu da buralardan kaynaklanan gelir akışının duracağı anlamına gelir" şeklinde konuştu.

Alman Commerzbank Kıdemli Döviz Stratejisti Peter Kinsella ise, Avrupa'nın uygulamayı düşündüğü yaptırımların iki ülke arasındaki ilişkilere büyük oranda zarar vermeyeceğini söyledi.

G8 zirvesinin ekonomik anlamda gerçek bir etki yapacağına inanmadığını aktaran Kinsella, "Alman ve Rus ticari ilişkileri, ne olursa olsun devam edecektir. Bugüne kadar öne sürülmüş yaptırımların ekonomiye gerçek bir etkisi görülmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Rus doğalgazının en büyük müşterisi Almanya

Resmi kaynaklardan edinilen verilere göre, AB'nin en büyük ekonomisi olan Almanya, petrol ve doğalgaz ithalatında büyük ölçüde Rusya'ya bağımlı durumda bulunuyor. Almanya, ithal ettiği petrol ve doğalgazın yüzde 35'ini Rusya'dan temin ediyor.

Rusya'nın doğalgaz ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler arasında ilk sırada Almanya yer alıyor. Rusya'nın yurt dışına sattığı doğalgazın yüzde 16,1'ini Almanya satın alıyor.

Rusya'nın dış ticaretinde yüzde 8,7’lik paya sahip olan Almanya, bu ülkenin en büyük üçüncü dış ticaret partneri durumunda.

Hammaddeler, özellikle petrol ve doğalgaz, bunun yanında da metal eşya ve petrokimya ürünleri, Ruslar'ın Almanya'ya başlıca ihracat ettiği ürünler olurken, Almanya'nın Rusya'ya ihraç ettiği başlıca ürünler ise yüzde 18 oranında motor aksamları, yüzde18 oranında araç ve araç parçaları ve yüzde 8 oranında da kimyasal ürünlerden oluşuyor.

Haberin Devamı

Almanya'nın bu ülkeye yatırımları da dikkati çekiyor. Ekim 2013 itibariyle, Alman şirketlerinin Rusya Federasyonu'na yaptığı yatırım 22 milyar dolara ulaşmış durumda.

Rusya'da, Alman sermaye katılımıyla yaklaşık 6 bin 100 şirket bulunurken, bu şirketler 2012 yılında yaklaşık 40 milyar avro tutarında ciro ve 270 bin kişi civarında işgücü sağladılar.

Öte yandan, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar Almanya'nın alternatif enerji kaynaklarına geçişine ciddi şekilde zarar verebilir.

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Hans-Werner Sinn, bir Alman gazetesine verdiği demeçte, Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların Almanya'nın alternatif enerji kaynaklarına geçişine ciddi şekilde zarar verebileceğini ifade etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!