Almanya-İsrail Hükümetler Arası İstişare Toplantısı'na doğru

Güncelleme Tarihi:

Almanya-İsrail Hükümetler Arası İstişare Toplantısına doğru
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2014 13:27

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel'in rahatsızlığı nedeniyle Almanya-İsrail Hükümetler Arası İstişare Toplantısı'nın yapılacağı Tel Aviv'e gidemeyeceği bildirildi.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Tel Aviv'de yarın başlayacak olan Almanya-İsrail Hükümetler Arası İstişare Toplantısı'na katılmak üzere bugün bazı bakan ve bakan yardımcıları ile Tel Aviv'e gidecek. Ekonomi ve Enerji Bakanı Gabriel'in rahatsızlığı nedeniyle İsrail'e gidemeyeceği açıklanırken, Gabriel dışında kabinenin tamamının söz konusu toplantıya katılması bekleniyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler, uluslararası konular ile Ortadoğu'daki sorunların gündeme gelmesi beklenen toplantıda, bazı kritik anlaşmaların da imzalanması öngörülüyor.

İsrail vatandaşlarının, İsrail'in temsilciliği bulunmadığı ülkelerde Alman temsilciliklerinden faydalanmasına yönelik bir anlaşma imzalanacağı, böylece İsrail'in temsilciliğinin bulunmadığı Endonezya, Malezya ve Tanzanya gibi ülkelerde İsrailli turist ve iş adamlarının Almanya temsilciliklerinden yaralanacağı belirtildi.

Ayrıca toplantıda turist vizesiyle Almanya'ya gelen İsrailli gençlere 6 aylık çalışma izni verilmesine yönelik bir anlaşmanın da imzalanması bekleniyor. Anlaşma kapsamında Alman gençlerin de İsrail'de çalışma izni alabileceği, böylece her iki ülke gençlerinin karşılıklı olarak ülkeleri tanıma fırsatı bulacağı ifade edildi.

Öte yandan, en son ABD Başkanı Barack Obama'ya verilen İsrail'in en yüksek devlet nişanının Başbakan Merkel'e İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez tarafından verileceği kaydedildi.

Toplantıda en önemli konulardan birinin de İsrail ile Filistinliler arasında yapılan barış görüşmelerinin olması bekleniyor. Almanya, İsrail yönetimine Filistinlilerle iki devletli bir çözüme gitmeye çağrısı yaparken, Başbakan Merkel iki ülke arasındaki diyaloğu "özel ilişki" olarak nitelendirse de Almanya, İsrail'in, Filistinliler ile yürütülen barış görüşmelerinde uzlaşmaya hazır olmamasını eleştiriyor.

İsrail'in işgal edilen bölgelerde yeni yerleşim yerleri yapılmasının da Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından eleştirildiği bildiriliyor.

Toplantıda ayrıca Afrika'da yapılacak ortak projelerin geliştirilmesi yönünde işbirliği anlaşması imzalanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!