Almanya, Gürcistan ve Moldavya’ya AB kapısını açtırdı

Güncelleme Tarihi:

Almanya, Gürcistan ve Moldavya’ya AB kapısını açtırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2014 13:03

Ukrayna krizi Avrupa Birliği’nin (AB) doğu komşularıyla yürüttüğü işbirliği stratejisinin kapsamını genişletti. AB, 27 Haziran 2014 tarihinde Gürcistan ve Moldavya ile ortaklık anlaşması imzalayacak.

Haberin Devamı

İlgili anlaşmasının gerçekleşebilmesi için konuyu Federal Kabine toplantısında görüşerek karara bağlayan Alman Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU)/ Sosyal Demokrat Parti (SPD) Büyük koalisyon hükümeti, AB’nin Gürcistan ve Moldavya’yla ortaklık anlaşması imzalamasını onayladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Federal Hükümet, “Hedef, iki ülke ile Avrupa Birliği arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri daha da derinleştirmektir. Anlaşma; komşuluk ilişkileri kapsamında barış, istikrar ve kalkınmanın güçlendirilmesine bir katkıdır.” değerlendirmesine bulundu.

Gürcistan ve Moldavya’nın Ukrayna’yla birlikte AB için “öncü rol oynadıklarının” altını çizen Federal Hükümet, “Anlaşma ile siyasi diyaloglar, ekonomik ve ticari ilişkilerin kapsamı genişletilecek. Anlaşmanın temeli ise ortak değerlerimizdir. Önemli çalışma alanları ise demokrasi, hukuk devleti ilkesi ile insan hakları ve temel vatandaşlık hakları konuları olacaktır. Bunlarla, bu ülkelerin toplumsal ve siyasi alanlardaki modernleşmelerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

GENİŞ KAPSAMLI SERBEST TİCARET BÖLGESİ OLUŞTURULACAK

Bu arada AB, Ukrayna, Gürcistan ve Moldavya’yı kapsayan geniş kapsamlı bir serbest ticaret bölgesi oluşturarak bu ülkelerle yapılan ticaretlerde vergileri düşürülecek. 2009 yılında kurulan “Doğu Partnerliği” kapsamında AB ayrıca, gelecek yıllarda ilgili serbest ticaret bölgesine Ermenistan ile Azerbaycan’ı da dâhil etmeyi amaçlıyor. Ermenistan-Azerbaycan ikilisiyle AB ortaklık anlaşması imzalanabilmesi için demokrasi, hukuk devleti ilkesi ve temel vatandaşlık haklarına riayetin yanı sıra kendilerinden şu şartların yerine getirilmesi talep ediliyor: “Kitle imha silahlarının yayılmasıyla mücadele, serbest piyasa ekonomisine geçiş, BM, Avrupa Konseyi ve AGİT kapsamındaki anlaşmalara riayet.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!