Güncelleme Tarihi:
Resmi rakamlara göre döner, Almanya'da artık currywurst (sosisli sandviç) ve hamburger gibi hazır gıda sektörünün vazgeçilmezi durumunda.
Kayıtlara göre ilk döner satışı 1972 yılında Berlin’de gerçekleşti. Avrupa Döner Üreticileri Birliği’nden (ATDID) Derya Çolaker, Alman Haber Ajansı DPA'ya yaptığı açıklamada “Bizim araştırmalarımıza göre Almanya’da ilk döneri Berlin’de Kadir Numan 1972 yılında satmıştı” derken, bir süre önce yine Berlin’den Mehmet Aygün’ün 1971 yılında Berlin’de döner sattığını söylemişti.
Şimdi ise Ulm’de yaşayan Nevzat Salim, Reutlingen’de 1969 yılında Almanya’daki ilk döneri sattığını ifade etti. Elinde o tarihte döner satarken çekilmiş fotoğrafta da bulunan Salim, “Şehir merkezindeki pazar yerinde (Markplatz) tezgahımızı kurmuştuk” dedi.
-Almanya’da her yıl 122 bin ton döner satılıyor -Günlük 400 ton döner üretiliyor -15 bin döner dükkanı var -120 döner üreticisi firma var -Döner sektöründe toplam 70 bin kişi çalışıyor -Yıllık toplam ciro 2,5 milyar euro RAKAMLARLA ALMANYA’DA DÖNER EKONOMİSİ
Salim, Almanya’ya 1968 yılında Bursa’dan gelmiş ve Türkiye’de köfte ve kebapçılarda çalışmış. Almanya’ya geldikten sonra babasıyla birlikte Türk derneklerinin toplantılarında, özel eğlencelerde Almanlara ve diğer konuklara döner sunmuş. Onun bu iddiaları şimdi Almanya'ya ilk döneri kim sattı tartışmalarına yeni bir boyut getirecek.
Baden-Württemberg Restoranlar Birliği (Gaststattenverband - Dehoga) Başkanı Jürgen Kirchherr, “Eğer tarihe bakacak olursanız bu dönerin Almanya’daki hikayesinde yeni bir sayfa demek. Çok büyük bir gelişme” diye konuştu.
HİKAYENİN BİR PARÇASIYIM
Almanya’da 1969 yılında babasıyla birlikte döner sattığını söyleyen Nevzat Salim, “Döner, Almanya tarihindeki yerini çoktan aldı. Ben de bu hikayenin bir parçası oldum. Bu unutulmamalı. Ünlü olmak ya da bir unvan almak gibi bir niyetim yok. Ama hakta haktır” diyor. Nevzat Salim döneri ilk satmaya başladığı yıllarla ilgili olarak “O zamanlar elimizde pide yoktu. Alman fırıncılarına özel ekmek siparişi veriyorduk. Çocuklar bize ‘leberkase’ (ciğer peyniri satıcısı) diyordu” diye anlattı.
Şimdilerde kırmızı lahana ve mayonezle yenilen dönerin gerçek dönerle ilgisi olmadığını, tadını öldürdüğünü belirten Salim, “Tadını farklılaştırıyor, değiştiriyor. Ayrıca satıcıların kaliteye, temizliğe ve güler yüze önem vermesi gerekiyor” dedi.