Yunus ÜLGER / BOCHUM
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2004 01:44
Türk baba Kazım Görgülü çocuğunu göremeyince AİHM'de dava açtı. Almanya, Görgülü’ye 16 bin Euro tazminat ödemeye mahkûm oldu. Ancak karar uygulanmıyor.
Almanya’da bir Türk baba, mahkemenin çocuğunu görmesini engellemesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. AİHM babayı haklı buldu. Ancak Alman Anayasa Mahkemesi dün ilginç bir çıkış yaparak, Almanya’nın AİHM kararlarını uygulamaya mecbur olmadığını açıkladı.
TÜRKİYE’nin Kıbrıs Rum vatandaşı Titina Loizidu’ya 1 milyon dolara yakın tazminat ödeyerek riayet ettiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları, Alman Anayasa Mahkemesi’nin dünkü çıkışıyla tartışmalı hale geldi. Alman Anayasa Mahkemesi, AİHM’nin her kararının uygulanması gibi bir zorunluluk bulunmadığını, Almanya’nın ancak kendi hukukunu yorumlamak için AİHM kararlarından yararlanabileceğini bildirdi.
Bu gelişme, Almanya’da yaşayan Kazım Görgülü (34) adlı bir Türk babanın, evlilik dışı dünyaya gelen oğlu Christopher’in velayetini almak için beş yıldır verdiği hukuk mücadelesi sonucu ortaya çıktı. Saksonya eyaletinin Naumburg kentinde görülen davada mahkeme, annenin isteğiyle bir bakıcı aileye verilen çocuğun babaya gösterilmemesi yönünde karar aldı. Anayasa Mahkemesi de bu kararı onayladı. Ancak AİHM, Alman mahkemelerinin aldığı kararda Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’nun üç maddesinin birden ihlal edildiği hükmüne vardı.
AİHM, Almanya’nın Türk babaya 16 bin 500 Euro tazminat ödemesini, çocuğun da ‘aşamalı olarak’ babasına geri verilmesini kararlaştırdı.
Bununla birlikte Alman Anayasa Mahkemesi, AİHM kararlarını harfiyen uygulama zorunluluğu bulunmadığını, ancak yine de Naumburg mahkemesinin kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini bildirdi. Buna göre mahkeme, AİHM’nin gerekçelerinin de dikkate alındığı bir karar vermek zorunda kalacak.
1994’ten beri Almanya’da yaşayan Kazım Görgülü’nün 2000 yılında Alman kız arkadaşından olan oğlu, annesi tarafından bir Alman aileye evlatlık olarak verilmişti.