Güncelleme Tarihi:
Almanya İçişleri Bakanlığı yetkilileri, sistemi kullanmanın katı koşulları olduğunu hatırlatarak, veri tabanlarına genel bir erişime izni verilmediğini, terörizm veya cinayet, insan kaçakçılığı, tecavüz, casusluk, soygun ve kara para aklama gibi ağır suç kovuşturmalarında veri tabanlarının kullanılabileceğini belirtti.
Öte yandan, paylaşılan verilen kayıt altına alınacağı, ayrıca günlük bir kullanım kotası getirileceğini bildirildi. Anlaşmanın DNA verilerinde de işbirliğini öngördüğü ancak ABD'deki yasalar nedeniyle bunun hemen uygulanamayacağı vurgulandı.
Taraflar test aşamasının ardından bir uygulama planı oluşturmayı hedefliyor. Parmak izi alışverişinin ve veri tabanları üzerindeki işbirliğinin tam olarak ne zaman başlayacağı ise henüz belli değil.
Öte yandan, Almanya ile ABD arasında 2008 yılında imzalanan, terör ve ağır suçlarla mücadelede işbirliğini öngören güvenlik anlaşması, kişisel verilerin korunmasına ilişkin tereddütler nedeniyle Almanya'da 2011 yılında yürürlüğe girmişti. Almanya İçişleri Bakanlığı yetkilileri, ABD makamlarına bugüne kadar veri tabanları üzerinde erişim imkanı tanınmadığını açıklamıştı.
Muhalefetteki Sol Parti, anlaşmasının askıya alınması çağrısında bulundu. Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko, "DNA ve parmak izi verilerine kolayca erişimin sağlanması yanlıştır" ifadesini kullandı.