Almanlar'a türkü öğretiyor

Güncelleme Tarihi:

Almanlara türkü öğretiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Halk Müziği'ne yıllarını veren Hamdi Tanses, 80'li yıllarda türkülere olan ilgisizliğe kızıp Almanya'ya gitmesinin ardından şimdi Almanlar'a türkü öğretiyor. Almanca ve Türkçe olarak yazdığı kitaplarda yabancı çocuklarına türküleri sevdirip, öğreten sanatçı, yabancılardan gördüğü ilgiden son derece memnun.

Bir Alman profesörün isteği üzerine vermeye başladığı halk müziği derslerini halen Rüsselsheim Belediye Konservatuarı'nda devam ettiren Tanses, burada nota, solfej ve halk müziğinin kuralları üzerine başta Türk ve Alman olmak üzere Avrupa'nın çeşitli kesimlerinden gelen yabancılara dersler veriyor. Aynı zamanda Wieshaden Lisesi'nde de özel dersler veren sanatçı Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yüzlerce konser ve konferanslar verirken gönüllü olarak kültür ataşeliği yapıyor. Çıkardığı yedi albümün yanı sıra ‘‘Zeybekler’’, ‘‘Ozanların Dili’’, ‘‘Karadeniz Türküleri’’, ‘‘Halk Türküleri’’, ‘‘Öykülerle Halk Türküleri’’ başlıklı kitaplar yazan, ‘‘Gel Bize katıl Bize - Komm zu uns, und reih' dich ein!’’ adlı kitabını Türkçe - Almanca olarak Almanya'da yayınlatan sanatçı, çıkardığı kitaplarla da hem Türkiye'de hem de Avrupa'da müzikseverlere rehberlik yapıyor.

Tam bir köy çocuğu Hamdi Tanses. 46 yaşında ve Ünyeli. 18 yıldır Almanya'da yaşıyor. Kaval eşliğinde söylenen türkülü masallarla büyüdükten sonra köyde sürünün ardında kaval çalarak başlamış müzik yaşantısı. Bu yıllarda koymuş kafasına iyi bir türkücü olmayı. İlk, orta ve liseyi Ünye'de bitirdikten sonra İstanbul'a göçen Tanses, 1969 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Bölümü'nü bitirmiş. Bu arada içindeki müzik ateşini Kanuni İsmail Hakkı Bey ve o zamanların İstanbul Radyoevi şeflerinden Ahmet Yamacı'dan aldığı derslerle pekiştiren sanatçı, konservatuarın icra kurulunda altı yıl dışarıdan derslere katılmış. Adnan Ataman, Hamdi Özbay, Tuncer İnan gibi değerli hocalardan eğitim alırken saz üstadı Ragıp Akdeniz'den büyük destek görmüş.

Ragıp Usta'nın atölyesinde tanıştığı Arif Sağ, Yavuz Top, Muhlis Akarsu, Ahmet Yakışan gibi üstatlardan müzik bilgileri alan Tanses, 1980 yılında üç aylığına gittiği Almanya'da Türkiye'deki anarşik hareketlerden dolayı yerleşmeyi tercih etmiş.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!