Almanlar Türkiye'nin laik kimliğini sorguluyor

Güncelleme Tarihi:

Almanlar Türkiyenin laik kimliğini sorguluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2006 11:56

Almanya’daki Türkiye ile ilgili "hava"nın sadece siyasetçiler arasında değil kamuoyunda da olumsuzluğa çevrildiği öne sürüldü. International Herald Tribune, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretini değerlendirirken Almanya’da kamuoyunun Türkiye’ye ilişkin tutumunun değiştiğine dikkat çekerek "Kamuoyu, Türkiye’nin laik kimliğini sorgulamaya başlıyor" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

International Herald Tribune, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyareti ve Merkel hükümetinin Türkiye’ye ilişkin tutumunu Judy Dempsey imzalı bir haberde değerlendirdi. Almanya’da Schröder dönemine göre Türkiye’nin AB üyeliğine ilişikin "hava"nın değiştiğini belirten IHT, Başbakan Angela Merkel’in Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlamasını veto etmemekle birlikte "imtiyazlı ortaklık"ı tercih ettiğini kaydetti.

Almanya’da Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki havanın sadece siyasetler arasında değil kamuoyu düzeyinde de değiştiğini savunan gazete, "Kamuoyu, Türkiye’nin laik kimliğini de sorgulamaya başlıyor" dedi. Kamuoyundaki değişimin bir nedeninin de "namus cinayetleri" olduğunu öne süren gazete, Almanya’da genç bir Türkün kızkardeşini öldürmesi olayının yankılarına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Alman kamuoyundaki değişikliğin diğer nedenleri arasında İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad’ın İsrail’e yönelik tutumu ve Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasının yol açtığı şiddeti olarak sıralayan gazeteye konuşan Allensbach Enstitüsü direktörü Renate Köcher de, Almanlar’ın, İslam konusunda çok büyük tereddütleri bulunduğunu söyledi.

MERKEL İLİŞKİYİ DAHA DENGELİ BİR ÇİZGİYE OTURTMAK İSTİYOR

Bu arada, Almanya’daki Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitütüsü’nden Türk uzmanı Heinz Kramer, IHT’ye yaptığı açıklamada "Merkel Türkiye ile normal bir ilişkisi olmasını istiyor. Schröder hükümeti, beklentileri, ozellikle Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin beklentileri o kadar yükseltti ki Merkel ilişkiyi daha dengeli bir çizgiye oturtmak istiyor" diye konuştu.

IHT, geçen hafta Almanya’da Kamuoyu Enstitüsü’nce yayınlanan bir kamuoyu yoklamasının sonuçlarının artan sayıda Almanın "medeniyetlerin çarpışması"na inandığını gösterdiğini belirtti. Bu oranın yüzde 56’a çıktığına, oysa Mart ayındaki benzer bir ankette oranın yüzde 48 düzeyinde bulunduğuna dikkat çeken gazete, Müslüman toplumları ile gerilimlerin artacağına inanların oranının da aynı süre içerisinde yüzde 44’ten yüzde 58’e çıktığını kaydetti.

Haberin Devamı

TÜRKLER NAMUS CİNAYETLERİNİN YOL AÇTIĞI DEĞİŞİMİ GÖREMEDİ

Alman Marshall Fonu’nun Ankara Temsilcisi Suat Kınıklıoğlu da, Almanların Türkiye’ye yönelik tutumlarında bazı değişikliklerin görüldüğünü belirtirken de Türklerin, özellikle "namus cinayetleri" nedeniyle Almanya’da meydana gelen değişikliği göremediğini söyledi. Kınıklıoğlu da "AB bütçesine en büyük katkı yapan ülke olarak Almanya, Türkiye’nin AB’ye nihai katılımının anahtarını elinde tutuyor" değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!