A.A
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2006 16:11
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) tarafından hazırlatılan “Almanak Türkiye 2005 Güvenlik Sektörü ve Demokratik Çözüm” kitabı basına tanıtıldı.
Almanağın tanıtımı nedeniyle The Marmara Pera Oteli'nde düzenlenen toplantıda konuşan TESEV Başkanı Can Paker, almanağın Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Cizre başkanlığında bir yıldır yürütülen çalışma sonunda hazırlandığını kaydetti.
“Bugün bir ilke daha imza atıyoruz. Güvenlik konusunda bir referans kitabını tanıtıyoruz” diyen Paker, almanağın sivilleşme ve demokratikleşme açısından önemli bir işlevi olacağına inandığını söyledi.
Paker, Türkiye'de sivil-asker ilişkisi ve güvenlik konusunda bir çok tartışmalar yapıldığını dile getirerek, “Bu hazırladığımız almanağın amacı, hem güvenliği demokratikleştirmek, hem de güvenlik içinde demokratikleşmedir” dedi.
Son 5 yılda güvenlik ve demokratikleşme konusunda birçok çalışma gerçekleştirdiklerini anlatan Paker, almanağın her yıl tekrarlanacağını ve güvenlik konusunda referans kitap olmaya devam edeceğini kaydetti.
PROF. DR. CİZRE
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Cizre de, bu çalışmanın Cumhuriyet tarihinde güvenlik sektörüne ilişkin yayımlanan ilk almanak olma özelliğini taşıdığını söyledi.
Cizre, almanağın 2005 yılını temel alarak güvenlik sektörü içinde yer alan birimlerin örgütlenme biçimlerini, bilinen ve bilinmeyen çalışma ilke ve faaliyetlerini, bağlı oldukları sivil otoriteyi, yasal çerçeve ve benimsedikleri temel anlayışları, Avrupa Birliği kapsamında geçirilen değişim ve darboğazları, objektif, güvenilir bir bilgi ve analiz formatında sunduğunu söyledi.
Ümit Cizre, “Almanakta gözetilen temel amaç, ülkemizde kurmak istediğimiz demokratik siyasal geleceğin tasarımına yönelik olarak tehdit, savunma, güvensizlik ve güvenlik konularında şiddetle ihtiyaç duyduğumuz kamusal bilgiyi sunarak, bu konulara ilişkin ilgi ve duyarlılığı kamçılamak ve düzeyli bir tartışma ortamının oluşmasına hizmet etmektir” dedi.
“GÜVENLİK BELLEĞİ OLUŞTURACAK”
Cizre, almanakta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kara, hava, deniz ve jandarmadan oluşan 4 kuvvetinin, polis, Sahil Güvenlik Komutanlığı, polis ve jandarma istihbarat örgütleri ve özel harekat birimleri, Milli İstihbarat Teşkilatı, Milli Güvenlik Kurulu, yasama ve yürütmenin güvenlikle ilgili faaliyetleri, askeri yargı, köy korucuları, özel güvenlik, sivil toplum-güvenlik ve medya-güvenlik bağlantısı konularının, uzmanları tarafından objektif veriler temelinde dinamik ve analitik bir çerçevede incelendiğini kaydetti.
Prof. Dr. Cizre, “almanağın, güvenlik kurumları üzerindeki gölge ve sır perdesini aralayarak bilgiyi güvenilir bir biçimde her kesime sunmayı amaçladığını” ifade ederek, “Güvenliği demokratikleştirmeyi ve saydamlaştırmayı amaçlayan bu almanak, Türkiye'de güvenlik belleği oluşmasına neden olacak” diye konuştu.
Almanak “İtaat kültürü yerine bilimsel itiraf ve itiraz”, ”TBMM”, “Hükümet”, “Milli Güvenlik Kurulu”, “Askeri Yargı”, ”Türk Silahlı Kuvvetleri”, “Polis”, “Jandarma”, “Sahil Güvenlik”, “Özel Harekat”, “Özel Güvenlik”, “Geçici Köy Korucuları”, “Polis İstihbarat”, “Milli İstihbarat Teşkilatı”, ”Jandarma İstihbarat” “Sivil Toplum”, “Medya” ve “Güvenlik ve Basın Yansımaları 2005 Kronolojisi” makalelerinden oluşuyor.