Güncelleme Tarihi:
Çorum Çevre ve Orman Müdürü Ziya Çöpür AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli ülkelerden avcıların, Ortaköy ilçesindeki 122 bin dönümlük Cemilbey Devlet Avlağında domuz avlamak için kente geldiğini söyledi.
Çöpür, iki gün önce şehre gelen Pfıtzner Jorg, Schweim Harald ve Alexander Jurgen adlı 3 Alman turistin av sahası olarak hazırlanan Cemilbey Avlağında avlanmaya başladıklarını, 5 gün sürecek avlanmalarının ikinci gününde içlerinden birisinin 2, diğerinin de 1 tane domuz avladığını bildirdi.
Çorum'un özellikle büyük ve yırtıcı domuzlarından dolayı avcılıkta tercih edildiğini belirten Çöpür, “Daha öncede Avusturya, İspanya ve Fransa'dan avlanmak için Çorum'a gelen turistler oldu. Av turizmine gelen turistler, genellikle ekonomik durumu çok iyi avcılardan oluşuyor. Heyecan için avlanıyorlar. Avladıkları domuzların sadece alt çenesini kesip dişlerini alıyorlar. Küçük ve uysal domuzları avlamaktan kaçınıyorlar. Dişleri büyük olan “trofe” dediğimiz azılı erkek domuzları avlıyorlar” diye konuştu.
DEVLET DE KAZANIYOR
Çöpür, turistlerin bazı av turizmi şirketleriyle anlaşarak Çorum'a geldiklerini, av karşılığı turizm şirketlerinin turist avcılardan belli miktarlarda ücret aldıklarını söyledi.
Ziya Çöpür şöyle devam etti:
“Av turizmi yapan şirketler, turistlerden aldıkları paradan, bizlere yani devlete avcı başına iki domuz için bin 100 bin lira veriyorlar. Bu ücretin 400 lirasını avın yapıldığı köyün tüzel kişiliğine veriyoruz. Turistlerin avlanması için Çevre ve Orman Müdürlüğünden izin almaları gerekiyor. Her turistin yanında turizm şirketinden bir rehber var. Aynı zamanda bizim görevlendirdiğimiz memurlar da bulunuyor.
Cemilbey Devlet Avlağında avlanmanın bazı şartları olduğunu ifade eden Çorum Çevre ve Orman Müdürü Ziya Çöpür, “Yerli avcılar, ağustos ayının 14'ünde avlanmaya başlıyor. Domuz avını yerli avcılar için şubat ayının 20'sinde bitiriyoruz. Yerli avcılar için ayrıca domuz avı için belli miktar şartı koşuyoruz” dedi.
Yasal avlanan avcı sayısında 2002 yılından itibaren bir artış olduğunu da sözlerine ekleyen Çöpür, her yıl yüzde 25'lik bir artış olduğunu, avcıların gün geçtikçe yasal avlanmayı tercih ettiğini belirtti.