Güncelleme Tarihi:
Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinde AB'nin bundan sonraki dönem başkanı olarak önceliklerini anlatan Schönfelder, Almanya, Fransa ve Polonya liderlerinin katımıyla dünkü "Weimar Üçgeni" görüşmelerinde her üç ülkenin limanların açılmaması dolayısıyla AB Komisyonunun Türkiye hakkında sunduğu önerileri “iyi bir temel olarak almayı kabul ettiklerini” belirtti.
Türkiye'deki seçimlerin ardından ve Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde AB Komisyonundan limanların açılmasıyla ilgili rapor isteyeceklerini belirten Schönfelder, “İşlerin nasıl geliştiğini bilmemiz gerekiyor” dedi.
Schönfelder, Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerinde Kıbrıs Rum kesiminin "kritik önem" taşıdığını, üye devletlerin AB Komisyonunun önerileri ekseninde Türkiye ile müzakerelerin geleceğini belirleyecek bir karar alacağını ifade etti.
“Türkiye ile müzakereler dönem başkanlığımızın en zor konularından biri olacak” diyen Schönfelder, AB Komisyonunun Türkiye hakkındaki önerilerinde gümrük birliğini ilgilendiren 8 fasılda müzakerelerin dondurulmasını ve kalan fasılların kapanmasının limanların açılmasına bağlanmasını önerdiğini anımsattı.
Schönfelder, “Fasılların kapanmaması tüm süreci (müzakere süreci) dondurmak anlamına geliyor. Olumlu senaryo, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde Kıbrıs'ın (Rum kesimi) tanınmasının fasılların kapatılması için ön şart haline gelmesi. Olumsuz senaryo ise Kıbrıs'ın hiçbir faslın açılmasına izin vermemesi. Olayların ne yönde geliştiğini belki önümüzdeki hafta göreceğiz” diye konuştu.
AB Komisyonundan limanların açılmasıyla ilgili Türkiye hakkında istenecek raporun yıllık ilerleme raporunun içinde olup olmayacağını sorması üzerine Schönfelder, “İşler nasıl ilerlemiş, görmemiz gerekiyor. Bir rapora ihtiyacımız var. Bu değerlendirme ilerleme raporunun içinde de yapılabilir, ayrı da olabilir” dedi.
Başka bir soru üzerine, Hırvatistan'ın müzakere sürecinin Türkiye'den ayrıldığına dikkati çeken Schönfelder, dönem başkanlıkları sırasında bu ülkeyle müzakerelerde daha fazla faslın açılıp kapanması için çaba göstereceklerini ifade etti.
AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), bugünkü toplantısında AB Komisyonunun Türkiye hakkındaki önerilerini ele alarak dışişleri bakanlarının katıldığı 11 Aralıktaki Genel İşler Konseyi toplantısından önce üye devletler arasında uzlaşma yakalamaya çalışacak.