Alman suçlu çocuklar Urla’da eğitim görüyor

Güncelleme Tarihi:

Alman suçlu çocuklar Urla’da eğitim görüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2007 00:00

Alman ve Avusturyalı 10-18 yaş arasındaki suçlu ya da suç işlemeye eğilimli çocuklar, Türkiye’de cezalarını çekip rehabilite ediliyorlar. Yıllarca Köln Gençlik Mahkemelerinde çocuk hákimi olarak görev yapan aile psikolojisi uzmanı Ali Çakır, Urla’daki merkezde, suç işleyip mahkemece tutuklama kararı çıkarılmış gençleri rehabilite edip topluma kazandırıyor.

KÖLN Gençlik Mahkemeleri’nde yıllarca çocuk hakimliği yapan aile psikolojisi uzmanı, eski milli boksörlerimizden Ali Çakır, Almanya ve Avusturya hükümetlerinin aile ve gençlik bakanlıklarının gönderdiği çocuklara, Urla’nın Balıklıova Köyü’ndeki Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde "suçtan arındırma projesi" kapsamında eğitim veriyor. Çocuklara suçlarını çekme süresince sosyal aktiviteler uygulayarak, spor yaptırıyor ve meslek sahibi olmalarını sağlıyor. Almanya’nın gönderdiği sorunlu çocukların suç dosyalarını incelediğini belirten Ali Çakır, şunları anlattı:

PARÇALANAN AİLELER

"Bu çocuklar, genellikle anne-baba ayrılığında anneleri ile kalıyorlar. Babasız kalan çocuk, önce evde annesi ile savaşıyor ve sokağa düşüyor. Sokak kavgaları, hırsızlık, okulda sınıfları dağıtma suçları ile sorunlar başlıyor. Anne güçsüz olduğu için polisten yardım istiyor. Polis çocuğu evden alıp yurta veriyor ve böylece çocuğun dış hayatı başlıyor. Bu kez yurtlarda gurupların içine giren çocuk evde gördüğü ve yaşadığı şiddeti yurtta grup çalışmalarında uyguluyor. Orada bulunan pedagog ve psikologların ’Bu çocuklar eğitilemez, bire bir eğitimli aile programı gerekir’ raporu üzerine Gençlik Dairesi bu tür çocukları yaşadıkları bölgelerden başka bölgelere bire bir eğitimli ailelerin yanlarına gönderiyor. Ancak o çocuk bir hafta içerisinde aynı ortamı yeniden yaratıp suça devam ediyor. İşte ben gençlik hakimliğinden emekli olduktan sonra yaptığım bu proje ile bu tür çocukların rehabilitasyonlarını üstlendim. Alman Aile ve Gençlik Bakanlığı uzmanları projemi inceleyip, bu tür çocukları eğiteceğim yerleri gezip onay verdiler. Daha sonra bana bu tür çocukları göndermeye başladılar."

EĞİtİm nasIl baŞlIyor

Bu tür çocukların gençlik görevlileri ve psikologlar gözetiminde İzmir’e getirildiğini, Menderes Havalimanı’nda teslim aldığını belirten Ali Çakır, şunları belirtti:

"Alanda karşıladığım bu çocukları önce Havaalanı Emniyet Müdürü Ercan Tak’ın makamına götürüyorum. Orada polis arkadaşlar bu çocuklara çay ve pasta ile güzel bir karşılama yapıyorlar. Bu ortamda çocuk kafasında daha önce anne ve babasından Türkiye ve Türk polisi hakkında duyduğu negatif izlenimlerden kendini arındırıyor. Almanya ve Avusturya’da polisten sürekli kaçan, itilip kakılan ve sevgi görmeyen çocuk İzmir’de bir emniyet müdürünün makamında çay ve pasta ziyafeti çekiyor. Bu kez köyümüzde uyum süreci başlıyor."

İLK DERS TRAFİK

Ali Çakır, sorunlu gençlere "ilk ders" olarak Türkiye’de "trafikte çok dikkatli olmalarını" öğretiyor. Daha sonra Urla Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü ve Kaymakamlık ziyaret ediliyor. Bu ziyaretlerde çocuklara Almanya’dakinin aksine kendilerine bir değer verildiği duygusu aşılanıyor.

Daha sonra Almanca bilen eğitimli ailelerin yanlarına verilip dil öğrenmeleri sağlanıyor.

Bunun dışında marangozluk, demircilik, oto tamirciliği, balıkçılık gibi çeşitli meslek gruplarında eğitip görüyorlar. Toplumun yüklediği kin, intikam ve şiddet duyguları ise boks gibi sporlara yöneltilerek boşaltılıyor."

Ali Çakır, bazı çocukların ortamı sevdiği için, süreleri dolsa bile ülkesine dönmeyi geciktirdiğini belirtti.

Biz çok mutluyuz

Almanya’dan gelen K.S. (üstte) Urla’da balıkçılık öğreniyor. Almanya’da Türkleri kötü tanıdığını belirten K.S., "Burada Türkleri çok iyi tanıdım. Artık suçlardan da arındım" dedi. Avusturya Graz’dan gelen İ.K. ise İbrahim Cuci’nin yanında demircilik öğreniyor. Üç aydır proje kapsamında olan İ.K., "Burada bulunduğum üç ay içinde tüm kişiliğim değişti. Türkiye’de değişik bir insan oldum. Çok mutluyum" dedi.

Celal DEMİRBİLEK
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!