Güncelleme Tarihi:
ALMAN medyasının Türkiye'ye, Türklere ve Müslümanlara önyargılı yaklaştığı belirtilirken, bunun uyumu ve barış içinde birlikte yaşamı olumsuz yönde etkilediği uyarısında bulunuldu.
Berlin Avrupa Türkleri İnisiyatifi (B.A.T.I.) tarafından “Alman medyasında Türkiye fotoğrafı” başlığı altında düzenlenen açık oturuma Berlin'de yayınlanan Der Tagesspiegel Gazetesi politik bölümü sorumlusu Andrea Dernbach, Berlin'de yerel yayın yapan AYPA televizyonundan Claudia Dantscke, Federal Dışişleri Bakanlığı Türkiye uzmanı Renko Thieman katıldı. Federal Dışişleri Bakanlığı salonunda önceki akşam düzenlenen ve çok sayıda davetlinin izlediği açıkoturumu Almanya'nın eski İstanbul Başkonsolosu Reiner Möckelmann yönetti.
Açık oturum öncesi kısa bir açılış konuşması yapan B.A.T.I. yöneticisi ve İşbank Berlin Temsilcisi Okan Özoğlu, Alman medyasındaki Türkiye ve Türklere dönük haberlerin çok büyük bir bölümünün hep sürtüşme içeren konuların oluşturduğunu söyledi. Özoğlu, Kürt ve Ermeni sorunu başta olmak üzere töre cinayeti, kadınlara baskı, Türkiye'de insan hakları ihlalleri gibi konuların Almanya'da hem elektronik hem de yazılı medyada ağırlıklı olduğuna dikkat çekerken, bunun da uyumu zorlaştırdığı uyarısında bulundu.
B.A.T.I. yönetim kurulu üyesi olan eski Başkonsolos Reiner Möckelmann da, daha önceki yapılan bilimsel araştırmalarda Alman
Başlık ve yorumlar
Berlin'de yayınlanan yerel gazetelerden “Der Tagesspiegel”in politika bölümü sorumlularından Andrea Dernbach, Türkiye ve Türkler'le ilgili haberlerin başlıkları ile yapılan yorumların genelde olumsuz olduğunu söyledi.
Alman medyasına Türkiye'den haber muhabirlerin haberlerinin objektif ve önyargısız olduğunun altını çizen Andrea Dernbach, bunun genelde başlıklarda ve yorumlarda çok daha farklı yansıtıldığına dikkat çekti. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliğinin yük getireceği yönündeki yorum ve haberlerin ağırlıklı olduğuna işaret ederken, İslam unsurunun da bir tehdit şeklinde önplana çıkarıldığını da söyledi.
Claudia Dantschke de 1990'lı yıllarda Vatandaşlık Yasası'nda değişiklik tartışmalarıyla başlayan Türklere dönük olumsuz haberciliğin 11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de girişilen terör saldırılarından sonda Müslüman unsurunu da içerdiğine dikkat çekti. “Alman medyasındaki haberlerde Türkler önceleri yalnız Türktü, sonra Müslüman Türkler oldular” diyen Claudia Dantschke, uyum tartışmalarında bile artık din unsurunun önplana çıkarıldığını söyledi.
Daha çok göçmen kökenli
Federal Dışişleri Bakanlığı Türkiye uzmanı Renko Thiemann da Türkiye'deki iç sürtüşmelerin Alman medyasında geniş yer aldığına ve bunun da genelde olumsuz haberlerden oluştuğuna işaret etti.
Renko Thiemann, Alman medyasında çalışan göçmen kökenli medyacı sayısının hala çok az olduğuna dikkat çekerken, bu rakamın artırılmasının kaçınılmaz olduğunu da dile getirdi.