Güncelleme Tarihi:
Almanya Başbakanı Angela Merkel’e yakınlığı ile bilinen gazete, “AB, Erdoğan’a yönünü değiştirmesi için 3 ay süre verdi” başlıklı haber-yorumunda özetle şu değerlendirmelerde bulundu:
BRÜKSEL’DEKİ ANA KONULAR
“Türkiye’de yargının bağımsızlığı, TİB’nin sosyal medya siteleri için aldığı engelleyici kararlar, yolsuzluğu önlemek için çok sayıda polis ve yargı mensubunun görevden alınmaları veya yerlerinin değiştirilmeleri, ifade özgürlüğünün kısıtlanması...Bunlar Füle ile Türkiye’nin AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında Brüksel’de yapılan son görüşmedeki ana konulardı.
AB ARTIK BIKTI
Füle özellikle son üç ayda Türkiye’de yaşananların endişe verici olduğunu belirtirken, Türkiye’nin önümüzdeki üç ay içinde iyileştirme politikaları yürüteceğini umut etmek istiyor. AB Komiseri, bu iyileşmelerin önümüzdeki Ekim ayında açıklanması beklenen İlerleme Raporu’ndan önce yapılması gerektiğini net şekilde Çavuşoğlu’na iletti. Füle her ne kadar yumuşak sözlerle mesajlar verse de AB artık Türkiye’nin inandırıcılıktan uzak vaatlerinden ve oyunlarından bıkmış durumda. Eğer Ankara mevcut politikasında, özellikle de yolsuzluk iddialarının şeffafca soruşturulmaması konusunda ciddi bir değişim göstermezse, Türkiye ile müzakereleri dondurmayı gündemine alacak gibi. Türkiye’nin eski AB Bakanı Egemen Bağış hakkında da yolsuzluk iddiaları olduğunu unutmamak lazım.
ÇAVUŞOĞLU’NA RET
AB zaten tavrını göstermeye başladı. Füle ile Çavuşoğlu arasındaki görüşmelerin yarım gün sürmesi beklenirken, görüşme bir saat içinde bitti. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Viviane Reding ise Çavuşoğlu’nun görüşme talebini kabul etmedi. Türkiye ile müzakerelerin dondurulması sadece Brüksel’de değil bir çok AB başkentinde de konuşulmaya başlandı. Örneğin Hollanda’daki hükümet Türkiye’nin AB’ye üyeliğine karşı çıkmanın yanısıra, Hollanda’daki vergi mükelleflerinin ödediği paralarla, Türkiye’deki ‘Polis Hükümeti’ne AB fonlarından para gönderilmesine de karşı olduğunu bildirdi.”