Güncelleme Tarihi:
İki yüzyıldan fazla bir süredir ABD kapitalizminin sembolü olan New York Borsası, yakın gelecekte Avrupalıların eline geçebilir.
Kendisinden iş çalan yeni elektronik platformların baskısı altındaki borsa, Çarşamba günü Frankfurt Borsası’yla güçlerini birleştirebileceğini açıkladı. Bu gerçekleştiği takdirde, dünyanın kazanç ve kâr bakımından en büyük borsası oluşturulmuş olacak. Ortaklık aynı zamanda piyasa değeri bakımından da Hong Kong Borsası'nın ardından dünya ikinciliği tahtına oturacak.
Deutsche Börse'nin değeri 15.3 milyar dolarken, NSE Euronext ise 8.7 milyar dolarlık piyasa değerine sahip.
Fransız banka Exane BNB Paribas analisti Elie Darwish, “Bankalar arasında dev bir büyüme yarışı var…Olası birleşme, New York ve Frankfurt borsalarına karşılarına kimsenin çıkamayacağı bir konum kazandıracak” dedi.
REKABET ARTIYOR
Küresel çaptaki borsalarda son dönemde yaşanan birleşmeler, küreselleşme ve teknolojinin piyasaları nasıl değiştirdiğini de gözler önüne seriyor. Dünyanın en büyük borsası New York borsasında gün boyu süren işlemler ve kullanılan hızlı algoritma programlarına rağmen, işlemci sayısı azaldı.
Son yıllarda, New York Borsası gözle görülür bir değişim yaşadı. Yaklaşık 10 yıl önce borsada işlem yapan üç bin civarındaki işlemciden, bugün geriye 1,300 tane kaldı. Borsanın hisse değerleri, tavan yaptığı 2006’dan bu yana yüzde 64 değer kaybetti.
Olası bir birleşme durumunda, 1792’de açılan New York Borsası’nın merkezi New York Şehri’nin Manhattan bölgesinde kalmaya devam edecek. Ancak, Frankfurt borsası yeni şirketin yüzde 60’ına sahip olacak.
Dün de 210 yıllık borsa operatörü Londra Borsası da Toronto Borsası operatörü TMX’i 3.2 milyar dolar bedelle satın almak üzere anlaştığı haberleri gelmişti.
* Bu yazı New York Times'ta, "German Börse in Talks to Buy the Big Board" başlıklı haberden derlenmiştir.
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet EkoNet'i Twitter'da takip etmek için: