Alman Cumhurbaşkanı Ankara'da

Güncelleme Tarihi:

Alman Cumhurbaşkanı Ankarada
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uğur ERGAN-Hülya GÜZEL-Metehan DEMİR/ANKARA

ALMANYA Cumhurbaşkanı Johannes Rau, Cumhurbaşkanı Demirel'in resmi davetlisi olarak geldiği Ankara'da temaslarını sürdürüyor. İki lider, Çankayaïda bir görüşme yaptılar.

Demirel şöyle dedi:
``Türkiye'de demokratik kurallar ve demokratik zeminler fevkalade rahatlıkla kullanılıyor. Ne cereyan ediyorsa, herşey aynen Avrupaïda veya başka demokratik ülkelerde olduğu gibi halkın gözü önünde ve açıkta cereyan ediyor. Olup bitenlere hayret edilecek hiçbir şey yoktur. Türkiyeïde hür seçim, halkın hür idadesiyle teşekkül eden hür parlamento, hür basın, hür yargı vardır. Sokaklar hürdür, vicdanlar hürdür, zihinler hürdür. Aynen Avrupaïda olduğu gibi. Ve bunların hepsi işlemektedir. Kimsenin de bunlardan şikayeti yoktur.'' Türkiye'de Parlamento'nun güvenoyuna dayanan bir hükümet olduğuna işaret eden Demirel, istikrarı ``kuralların işlemesi'' olarak tanımladı. Türkiyeïde de kuralların işlediğini söyleyen Demirel, 10 senede 10 hükümet değişmesine rağmen çarkın döndüğünü ve herşeyin usulüne göre işlediğini kaydetti.
Rau, da Demirelïe ``Kritik oylamanın ardından gelip, gelmemeyi çok düşündüm. Ancak daha sonra sizin gibi, Türkiyeïnin son dönemde AB ve tüm dünya çapında belli bir yere getirilmesinde baş rol oynamış bir kişinin ziyaret edilmesinin doğru olacağını düşündüm'' dedi. Rau, Çankaya Köşkü'ndeki programını tamamladıktan sonra TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut ile görüştü. Çalışma yemeğinde partilerin meclis grup başkanvekilleri ve milletvekilleri ile biraraya gelen Rauïya, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) fahri doktora ünvanı verildi. ODTÜïdeki törenden sonra Rau, Başbakan Bülent Ecevit ile Camlı Köşk'te görüştü.

...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!