Güncelleme Tarihi:
Yortanlı Barajı'nda 15 Kasım 2005 tarihinden itibaren su tutulmasının planlandığının kendilerine bildirildiğini ifade eden Cangı, bu durumda Allianoi'nin 20 gün sonra suya gömüleceğini kaydetti.
Cangı, açıklamasında, “Yortanlı ve Çaltıkoru barajlarından sulanacak Kınık Ovası'ndaki Kınık Sol Sahil Sulaması inşaatı sürüyor. Sulama şebekesinin yüzde 51'i ancak tamamlanmış. Kınık Sağ Sahil Sulaması'nın inşaatının ihalesi ise 2006'da yapılacak. Barajda 15 Kasım'da su tutulması hiç kimseye yarar sağlamaz” dedi.
Sözcü Cangı, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun Allianoi ile ilgili 29 Mart 2001 tarihli kararında söz edilen “antik yerleşimin göl alanı dışına çıkarılması ve İlya Çayı'nın su baskınından korunması” için DSİ'nin ne gibi çalışmalar yaptığı şeklindeki sorularına da şu cevabın verildiğini bildirdi: "Kurulun yapılmasını istediği işlerin, yapılan barajın maliyeti kadar büyük ve baraj rantabilitesini, gözden geçirilmesini gerektiren boyutlara ve işi yapılamaz noktaya getireceğinden, kararın yeniden gözden geçirilmesi istenmiştir. Allianoi'de ortaya çıkartılan eserler, nehrin getirdiği alüvyon tabakasının kazılması ile bulunmuştur. Yine aynı özellikte malzeme ile çıkan eserlerin üzerlerinin örtülerek korunması, en uygun çözüm şekli olarak düşünülmektedir.”
ALLIANOI'NİN TARİHİ
Antik yazarlardan Aristides'in “Hieroi Logoi” isimli eserinde de bahsedilen Allianoi, 1800 yaşında.
1998 yılından bu yana yapılan kazı çalışmalarında Allianoi'de, Helenistik Dönem'de buradaki sıcak sudan yararlanıldığı da ortaya çıkarıldı.
Osmanlı Dönemi'nde de önem taşıyan Allianoi'nin adı, o yıllarda ”Paşa Ilıcası” olarak anılıyor. 20. yüzyılın başında Bergama Kaymakamı Kemal Bey tarafından ılıcanın yeniden kullanıma açılması da sağlanmış.
Burası, Türkiye'de sağlam kalmış, halen kullanılabilecek sıcak suyu olan, dünyanın doğa tarafından en iyi korunmuş ve en sağlam kalabilmiş sağlık yurtlarından birisi.