Güncelleme Tarihi:
Büyüklük 5.9 şiddet 7
Deprem Çankırı'yı vurdu: 2 ölü, 60'dan fazla yaralı
Saat 05.41'de meydana gelen depremin merkez üssünün kırsal alanda olması can kaybının artmasını önledi. İşine, tarlasına gitmek için erken kalkan yöre halkı, mutlak bir ölümden döndü. Cep telefonları yine çalışmadı. Çankırı'nın yanısıra Ankara, Kırıkkale, Kastamonu, Çorum, Karabük ve Bolu da sarsıldı.
DEPREM bu kez Çankırı'yı vurdu. Dün sabah saat 05.41'de merkez üssü Çerkeş İlçesi olan Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğündeki şiddetli deprem, Çankırı başta olmak üzere Ankara, Kırıkkale, Kastamonu, Çorum, Karabük ve Bolu illerini sarstı. Bazı binaların yıkıldığı çok sayıda binanın oturulamaz hale geldiği deprem sırasında, enkaz altında kalan 2 kişi yaşamını yitirdi, yaralanan 60'ın üzerinde vatandaş hastanelere kaldırıldı. Depremin merkez üssünün kırsal alanda olması ve işlerine gitmek için erken kalkan yöre halkının ayakta bulunması, can kaybının daha fazla olmasını önledi.
CEP'LER SUSTU
Her depremde olduğu gibi bu kez de sarsıntının hemen ardından bölgedeki illerde telefonlar kilitlendi. Cep telefonları da çalışmazken, yakınlarından haber almak isteyen vatandaşlar saatlerce telefon başında beklemek durumunda kaldı. Resmi görevliler ise kurtarma ekibi ve yardım sevkini telsiz aracılığıyla haberleşerek yönlendirdi. Geniş bir bölgede hissedilen deprem, Çankırı'nın Çerkeş ve Orta, Ankara'nın Çubuk ilçeleriyle köylerinde bazı binaları yıktı, yüzlerce bina da oturulamaz hale geldi. Çerkeş ve Orta ilçelerinde, aralarında kamu binalarının da bulunduğu birçok bina ağır hasar gördü, çoğu köylerde bazı binalar da yıkıldı. Orta İlçesi'nde üzerine duvar yıkılan evli ve iki çocuk babası 55 yaşındaki Ahmet Seyit Aslan ile Çubuk İlçesi'nin Aşağıçavudur Köyü'nde üç katlı binanın enkazı altında kalan 17 yaşındaki Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Ali Yılmaz yaşamını yitirdi. Orta İlçesi ve köylerinde yaralanan 17 kişiden durumları ağır olan Şerife Kızılbirlik ve Melahat Söğütözü Ankara'ya sevkedildi.
HEMEN YARDIM
Depremden hemen sonra helikopterle bölgeye ulaşan Bayındırlık Bakanı Koray Aydın ile Devlet Bakanları Edip Safter Gaydalı ve Mustafa Yılmaz, incelemeler yaptı ve ihtiyaçları saptadı. Depremden hemen sonra bölgeye kurtarma ve sağlık ekipleriyle yardım malzemesi ve çadır sevkedildi. Ankara Sivil Savunma ekibi kurtarma çalışmaları için depremden kısa süre sonra bölgeye ulaşırken, Kızılay Genel Müdürlüğü ambulans, sağlık görevlileri, çadır, 10 bin kişiye yemek çıkaracak kapasitede seyyar mutfak, seyyar hastane ve gıda maddesi gönderdi. Kocaeli'de Afet Bölge Koordinatör Valiliği'nden Çankırı'ya 25 TIR dolusu yardım malzemesi sevkedildi.
Meclis bile çatladı
Merkez üssü Çankırı'nın Çerkeş İlçesi olan deprem Meclis'te bazı odalarda çatlaklara yol açtı. Dün sabaha karşı meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremden sonra MHP Grup Başkanvekili Ömer İzgi'nin odasının duvarının tavanla birleştiği yer boydan boya çatladı. Ayrıca ana binanın bazı girişleri ve dış duvarlarıdaki kaplamalarda da dökülmeler meydana geldi.
Binlerce hayvan telef
Deprem sırasında binlerce küçük ve büyükbaş hayvan telef oldu. Sadece Çubuk İlçesi'ne bağlı Yukarı Çavundur Beldesinde 1000 küçükbaş, 300 de büyük baş hayvan olmak üzere toplam 1300 hayvanın telef oldu. Telef olan hayvanlar vakit kaybedilmeden kireçlenerek gömüldü.
REUTERS
Yine acı
Neredeyse unutmuş gibiydik. Ancak deprem, önce Denizli'de korkuttu ardından da dün sabah
Çankırı merkezli olarak
vurdu bölgeyi; bir kez daha korkunç yüzüyle karşı karşıya geldik. Gerçi zarar ziyan öncekilerle kıyaslanabilecek gibi değildi; yine de bölge insanını acılara garketti.
On binlerce insan
depremin şokuyla sokaklara fırlarken, bazıları acılarını gözyaşlarına akıttılar.
BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Sismoloji Laboratuarı Şefi Dr. Doğan Kalafat, dün saat 05.42'de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki Çankırı-Çerkeş merkezli depremin 5.9 büyüklüğünde ve istatistiklere göre 7 şiddetinde olduğunu söyledi. Dr. Kalafat, ‘‘Genelde 7 şiddettindeki depremlerde, merkez üssündeki binaların yüzde 3'ü hasar nedeniyle kullanılamaz hale gelir’’ dedi. Dr. Kalafat, depremden en çok etkilenebilecek yerlerin Çankırı'nın Çerkeş ile Orta ilçeleri arasındaki Hacılar, Yalakçukurviran, Yakuplar, Yalaközü, Saçak, Türbaşı, Dağçukurören, Kısaç, Elden, Böğüören, Yuva, Dodurga, Hasanbacı ve çevresi olduğunu söyledi. Buralara bir an önce ulaşılması gerektiğini belirten Dr. Kalafat, Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerindeki depremin episantırının (yeraltında depremin meydana geldiği ve hiposantr olarak adlandırılan noktanın yeryüzündeki izdüşümü) Çerkeş'e 12, Orta'ya 16, Ankara Çubuk'a 55, Çankırı'ya 64 ve Ankara'ya 85 kilometre uzaklıkta olduğunu bildirdi.
KIRIK 30 KM Dr. Kalafat, Çankırı depremine neden olan kırığın yer yer 30 kilometre genişliğinde olduğunu söyledi. Sismoloji Laboratuvarı görevlisi Dr. Gündüz Horasan ise bölgede 05.42 ile 10.00 saatleri arasında büyüklükleri 3.0 ile 4.5 arasında değişen 25 artçı deprem yaşandığını bildirdi. Dr. Horasan, evlerinde çatlak olanların bir süre daha evlerine girmemelerini, hasar olmayanların evlerine girebileceklerini söyledi. Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dr. Kalafat, şunları söyledi:
Barajda çatlak
Depremde Güldürcek Barajı gövdesi çatladı. 1988 yılında Orta ve Çerkeş ilçeleri sınırlarında Devrez Irmağı üzerinde sulama amaçlı inşa edilen Güldürcek Barajı'nın gövdesinde deprem nedeniyle meydana gelen çatlak korkuttu. Gövde yüksekliği 51 metre olan 1 milyon 100 bin metreküp su tutma kapasiteli barajın gövdesinde enlemesine meydana gelen 50 metrelik çatlak nedeniyle dip savaklar açılarak saat 07.00'den itibaren su tahliyesine başlandı. DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mümtaz Tufan başkanlığındaki bir ekip, baraj bölgesinde inceleme yaparken, Çankırı Valisi Halil Ulusoy, su tahliyesinin kontrollü yapıldığını, bölgede yağış olmadığı için bir taşkın tehlikesi bulunmadığını söyledi.
Köyler oturulamaz durumda
Orta Belediye Başkanı Recep Koçak, ilçelerinin 2 yıldır aralıklarla sallandığını, yetkililerin 'bölgesel deprem' dediklerini belirterek, ‘‘Sabah büyük gürültüyle uyandık. 50 yaşındayım, ilk kez böyle büyük bir deprem yaşadık’’ dedi. İlçede 1 kişinin yaşamını yitirdiğini anlatan Koçak, ‘‘Enkaz altında kalan yok. Helikopterle gezdik, köyler oturulamaz durumda. Ahırlarda birçok hayvan telef olmuş. Yıkılan evler ahşap ve kerpiçten. Acil çadıra ihtiyaç var’’ dedi.
Stres bölgesi
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Sismoloji Laboratuarı Şefi Dr. Doğan Kalafat, Çankırı depreminin nereyi tetikleyeceği konusunda birşey söylenemeyeceğini söyledi. Dr. Kalafat konuyla ilgili şunları söyledi: ‘‘Genel bir kural var. Büyük bir deprem, enerjisinin bir kısmını komşu faylara transfer eder. Bu gerilmeyi hızlandırır, olabilecek depremin tarihini öne çeker. Ancak, stres altında olduğunu düşünüp, beklediğimiz öyle yerler var ki 700-800 senedir, deprem olmamış. Bu depremden sonra, Bolu'nun doğusundan Erbaa'ya kadar olan geniş alanda risk var. Ama zaman konusunda bir şey böylemek mümkün değil. Belki çocuklarımız, belki torunlarımız görecek. Türkiye'de 3 kuşaktan biri büyük deprem görür.’