Esra KAYA/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2011 00:00
Doğu Karadeniz’in doğal ve tarihi güzellikleri, yöresel tatları, şelaleleri, yaylaları ile ünlü ili Gümüşhane’nin rüzgarı başkentte esti. Gümüşhaneliler, Ankara’da düzenlenen “Gümüşhane Tanıtım Günleri”nde buluştu. 10-13 Mart tarihleri arasında düzenlenen etkinlikte açılan 70’e yakın standda Gümüşhane’nin ilçeleri, turizm değerleri, yaylaları, doğal güzellikleri, yöresel tatları, özgün ürünleri ve el sanatları tanıtıldı.
Ankara’da ilk kez gerçekleşen “Gümüşhane Tanıtım Günleri”nin açılış törenine Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, eski Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, Gümüşhane Milletvekilleri Kemalettin Aydın, Yahya Doğan, Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, Diyarbakır Milletvekili Kutbeddin Arzu, Bayburt Milletvekili Fettani Battal, Trabzon Milletvekili Mustafa Cumhur, İzmir Milletvekili Recai Birgün, GÜDEF Başkanı Hamdi
Aslan, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, belde belediye başkanları ile Gümüşhane eski Milletvekilleri Sabri Varan, Temel Yılmaz, Bedri Yaşar ve çok sayıda Gümüşhaneli katıldı.
Dost canlısı güzel insanlar
Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) törende açılış kurdelesini Çiçek ve Sungurlu birlikte kesti. Çiçek, açılışın ardından, kurulan standları gezdi, yöresel folklör ekibinin gösterilerini izledi. Çiçek, törendeki konuşmasında, Gümüşhanelilere “hemşerilerim” diye hitap ederek, “Gümüşhaneliler dost canlısıdır. Allah sizi hep var etsin” dedi. Çiçek, şöyle konuştu: “Mevlana’nın güzel bir beyiti var. Diyor ki, ‘Beni bu semtin yabancısı farz etmeyin sizin mahallenizde kendimi, evimi arıyorum.’ Ben de 1990 nüfus sayımında Gümüşhane’de bulundum. Resmi belgem var elimde. Siyasete seçilip geldiğim 1987’de, ilk tanıdığım ve komşu olduğum Oltan Sungurlu ağabeyim ve saygıdeğer eşleri var. Onların şahsında Gümüşhaneli insanların ne kadar dost canlısı, ne kadar güzel insan olduklarını, milletimizin özelliklerini nasıl yaşayarak, yaşatarak temsil ettiklerine şahit oldum. Son zamanlarda bu çatı altında birçok vilayet bu tür buluşma günleri yapıyor. Bunları doğru buluyorum. Hepimizin bir doğduğu yer bir de doyduğu yer var. Çoğumuz başka yerlerde doğduk ama hayatın şartları hepimizi başka yerlerde buluşturuyor, bulunduğumuz yerde de kültürümüzü, geleneklerimizi yaşatmak, dostluğumuzu arkadaşlığımızı pekiştirmek, kuvvetlendirmek bu manada bu günler bir amaçtır, bir faaliyettir. Gümüşhane kültürlü insanların yeridir. Bunu iltifat olsun diye söylemiyorum bu gerçektir. Bu tür etkinlikler illerin güzelliklerini tanıtmasının yanı sıra gurbette bulunanlarla memleketten gelenler bu ortamda buluşup hasret gideriyor.”
Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu da Gümüşhane’yi daha iyi tanıtmak adına çaba gösterdiklerini belirterek, “Etkinlik kapsamında ilimizin doğal ve kültürel eserlerinin tanıtımının yanı sıra ilimizin damak lezzetlerini de tadacaklar” dedi.
Kelkit standı akına uğradıKelkit Kaymakamlığı ve belediyesince açılan standlar da ziyaretçilerin akınına uğradı. Ziyaretçilere bölge ile ilgili bilgiler verilip, tanıtım broşürleri dağıtıldı. Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Ankara’da ilk kez düzenlenmesine rağmen ilgiden çok memnun kaldıklarını belirterek, “Başkentte yaşayan hemşehrilerimizle
bu sayede hasret giderdik, hem de yöresel ürünlerimizi tanıtıp, satın alma imkanı buldular. Birlik ve beraberliğimiz açısından da çok önemsiyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha kapsamlısını yapacağız” dedi.
Yerel tatlar ilgi gördüANKARALILARIN ve Ankara’da yaşayan Gümüşhanelilerin akınına uğrayan “Gümüşhane Tanıtım Günleri”de en büyük ilgiyi yöresel
yemek ve tatlılar gördü. Pestil ve köme standlarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Yöresel yemeklerden kuymak, siron, sini burma, iki yıl bayatlamayan Gümüşhane ekmeği, organik yayla balı ve Kelkit kuru fasülyesi de büyük ilgi gördü. Gümüş işçiliği ve Kelkit’in ‘Zilli Kilim’ ile Şiran’ın ‘Ala Kilim’ dokumacılığından ürünlerin sergilendiği standlar ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.