Turan YILMAZ / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2009 00:00
Eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Demokratik merkez partisi" diye nitelendirdiği ve adını "Türkiye" koyduğu partisini dün kurdu.
Şener, AKP’den istifa eden Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk’le de Meclis’te yerini aldı. Şener 25 Mayıs’ta bir Türk’ün ilk defa dünyanın en yüksek tepesi Everest’e tırmandığını anımsatarak, "Dünyanın zirvesine birlikte tırmanacağız" dedi.
AKP ile yollarını ayırarak yeni oluşum başlatan eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Türkiye" partisini dün kurdu. Şener, siyaset yelpazesindeki yerini de "Demokratik merkez partisi" olarak ilan etti. AKP’den istifa eden Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk’ün de katılımıyla Şener’in partisi ilk günden Meclis’e de adımını attı.
AKP ile aynı salonda
Şener, partisinin kuruluş ilanı için, 8 yıl önce kendisinin de kurucuları arasında yer aldığı AKP’nin kuruluşunun ilan edildiği Bilkent Oteli’nin aynı salonunu seçti. Şener, yine AKP’nin ilk kuruluşundaki gibi Ankara’nın gözde yerleşim merkezlerinden Yıldız semtinde iki katlı bir villayı geçici genel merkez olarak kullanacak. Şener’in kendisi dışındaki 32 kurucusunun büyük bölümünün, yine AKP’nin ilk kurucuları gibi yeni yüzlerden oluştu, DYP ve DP kökenli kadın ve genç isimler öne çıktı. 9’unun kadın olduğu kurucular arasında ekonomide uzman bürokrat ve akademisyenler de yer aldı.
Eşi ve oğluyla geldi
Şener, "Dürüst lider", "O, kendi iradesiyle milletvekili dokunulmazlığından vazgeçti" ve "Bankalar başta olmak üzere stratejik şirketlerin yabancılaşmasına karşı çıktı" anonsları eşliğinde eşi Berrin Şener ile coşkulu bir kalabalığın doldurduğu salona alkışlar eşliğinde girdi. Salonda oğlu Şamil Şener’in yanı sıra sanatçı Şahsenem ile AKP’li eski milletvekilleri Mahfuz Güler, Mehmet Ali Suçin ve Mustafa Öztürk de hazır bulundu.
Everest’in yıldönümü
Şener, 25 Mayıs’ı partisine kuruluş tarihi seçmesinin gerekçesini de, "25 Mayıs 1995’de bir Türk, ilk defa dünyanın en yüksek tepesi Everest’e tırmandı. 25 Mayıs 1944’de ilk Türk yolcu uçağı İstanbul ile Ankara arasındaki uçuşunu gerçekleştirdi. 25 Mayıs 1954’de Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı dış borçlarının son taksidini ödedi" diye açıkladı. "Dünyanın zirvesine birlikte tırmanacağız" diyen Şener, ekonomi ağırlıklı olmak üzere geçmişte kendisinin de başbakan yardımcısı olarak görev yaptığı hükümeti ağır bir dille eleştirdi. Şener, şunları söyledi:
Titanik benzetmesi
"Halkın sesine kulak vermeden, dışarıdan fısıltılara kulak vererek bu ülke yönetilemez. Ekonomi sahipsizdir. Getirilen paketler sadece stoklara ve ithalata yönelik önlemlerdir. Titanik gemisi batarken üst katta mobilyaların yerini değiştirmek denir buna. Bilmiyorlarsa, birlikte çalışalım. Başbakan çiftçi, işçi, sendikalar yerine yabancılarla görüşüp, dış seyahatler yapıyor. En hayati konularımız bile dışarıdan telkin ve yönlendirmelerle gündeme geliyor. Bunu yapanlar tek bir oy bile almamalıdır."
Yeni partide yeni yüzler ŞENER’in partisinin kurucuları yeni yüzlerden oluştu.
Şener ve Mehmet Yaşar Öztürk’ün dışında milletvekilliği yapmış ismin bulunmadığı kurucular arasında DYP ve DP kökenli eski SSK Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Hüseyin Aytekin, Nabi Cüneyt Dinçman, Ömür Kütük, Suna Kepolu Ataman yer aldı. Kapatılan FP kökenli tek isim Türkiye’nin en büyük biyografi ansiklopedisinin de yazarı İhsan Işık olurken, eski vali Abdülkadir Sarı da kurucular arasında yer aldı. Tiyatrocu Sema Batıbek’in yanı sıra yurtdışında bir çok bankaya da danışmanlık yapan ünlü ekonomist Vefa Tarhan’ın da aralarında yer aldığı kurucular şunlar: Ali Arif Özzeybek, Ali Rıza Buyan, Arif Kocaman, Asude Öztürk, Çetin Volkan Akyol, Gülçin Küçükkayalar, Gülümser Heper, Gürcan Günay, Hakan Çeken, İbrahim Abdülbaki Tuna, İhsan Işık, Mehmet Erşahin, Mehmet Timur, Murat Akdeniz, Nihan Kurt, Nurettin Bilici, Sinan Kolcu, Suat Karlıkaya, Şaban Baş, Tahsin Türkçapar, Volga Bayrakçı Tunay, Yalçın Dede Kargılıoğlu ve Yasemin Öney Cankurtaran. Türkiye partisiyle TBMM’de temsil edilen parti sayısı da 7’ye çıktı.