Güncelleme Tarihi:
Mardin’in Derik ilçesinde dünyaya gelen Baver Yılmaz satranca, babası fen bilgisi öğretmeni Fahrettin Yılmaz’ın ilgisi sayesinde 4 yaşındayken başladı. Oğlundaki yeteneği erken yaşta farkeden Fahrettin Yılmaz, Baver 7 yaşında Türkiye şampiyonluğunu kazandıktan sonra iki oğlunun daha iyi bir eğitim alması için Ankara’ya taşınma kararı aldı. Babasından aldığı ilk satranç eğitiminden sonra Ankara’da profesyonel antrenörlerle çalışmaya başlayan Baver, başarılarına başarı katmaya devam etti. Ankara 27 Aralık Lions Ortaokulu’nda 5’inci sınıf öğrencisi olan Baver, derslerinde de satrançta olduğu kadar başarılı. Hayali ise satrançta dünyanın en iyisi olarak kabul edilen Magnus Carlsen’i yenmek ve iyi bir doktor olmak.
AİLEMİ GURURLANDIRMAKTAN MUTLUYUM
Başarısını anlatırken “Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) her ay yaş gruplarına göre dünya sıralamasını açıklıyor. Eylül ayına girdiğimizde kendi adımı 1 numarada görünce çok mutlu oldum. Ailemi ve öğretmenlerimi gururlandırdığım için çok mutluyum” diyen Baver, şöyle devam etti; Satrançla 4 yaşındayken babam sayesinde tanıştım. Her şeyi ilk olarak ondan öğrendim. Mardin’de yerel turnuvalara katılıyordum. 7 yaşıma geldiğimde Antalya’daki Türkiye Şampiyonası’na katıldık. Bu benim Mardin dışında katıldığım ilk turnuvamdı ve çok heyecanlıydım. 11 rakibim vardı, hepsini yenerek Türkiye şampiyonu oldum. Daha sonra Ankara’ya taşındık.
STRATEJİ GELİŞTİRMEYİ BABAMDAN ÖĞRENDİM
Ankara’da hem babamla hem de antrenörlerimle çalışmaya ve kendimi geliştirmeye devam ettim. Satrançta çok fazla açılış tekniği ve stratejisi var. Babam bana ilk olarak hazır açılışların dışında hesap ve gözlem gücümü geliştirmemi söyledi. Böylece farklı stratejiler geliştirmeye yönelik eğitti. Her zaman ‘geriye düşmen önemli değil, yenilsen bile önemli olan hesaplama kabiliyetinin ve oyun gücünün gelişmesi’ dedi. Bu sayede başarılı olduğumu düşünüyorum.
SATRANÇ DERSLERİMDE YARDIMCI OLUYOR
Hem satrancı hem de derslerimi başarılı şekilde götürebiliyorum. Satrancın bana özellikle sayısal dersleri hızlı öğrenmem konusunda katkısı olduğunu düşünüyorum. Not ortalamam 98 yani tüm derslerim çok iyi. Henüz gelecekle ilgili kesin kararlarım yok ama tıp okuyup iyi bir doktor olmak istiyorum.
BOYNUZ KULAĞI GEÇTİ
Baver’in ilk antrenörü ve mentorü olan Fahrettin Yılmaz ise oğlunun gelişimini şu sözlerle anlattı: “4 yaşından ikibaren Baver’le satranç oynamaya başladık. 7 yaşına kadar ben çalıştırdım sonra oğullarım Baver ve Baran'ın eğitimleri için Ankara’ya gitme kararıyla tayin istedim. Memleketten ayrılmak ciddi bir karardı ama iyi ki bu kararı almışız. Ankara’ya taşındıktan birkaç ay sonra pandemi başladı. O süreçte online eğiftimle devam ettik. Pandemi dönemini iyi değerlendirdiğimizi düşünüyorum. Fatma Yılmaz Spor Akademisi sporcusu olduktan sonra çok daha gelişti ve şimdi boynuz kulağı geçti. Ancak halen strateji, disiplin, kararlılık odağında fikirler verebiliyorum.
ONA HİÇ BASKI UYGULAMADIM
Kazanmak gibi kaybetmek de bizim için normal bir şey. Hiçbir maçta ona baskı uygulamadım. Bir bakışın bile çocuk üstünde baskı yaratabileceğini bildiğimiz için ailecek bu konuda çok dikkatliyiz. ‘Yine mi kaybettin’ diyen aileleri görüyorum, bu çok tehlikeli. Bir turnuvaya gideceksek önce Baver’e katılmak isteyip istemediğini soruyorum. Diğer yandan bir baba olarak yenilgisiz şekilde gelen şampiyonluklar elbette beni fazlasıyla gururlandırıyor. Dünya sıralamasında en üstte yer alması onun satranç kariyerinde parlayan bir yıldız olacak. Başarıların devam etmesi yetenek ve disiplin kadar maddi imkânlara da bağlı. Çünkü kendini geliştirmesi için yurt dışındaki turnuvalara katılması gerekiyor. Bu konuda sabit sponsorlara ve yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.”
GÜNEYDOĞU’DAKİ ÇOCUKLARA ROL MODEL OLDU
Güney Doğu Anadolu’da satranç kültürü yok. Oradaki çocuklar böyle etkinliklere ve sporlara aç ve gelişmeye açıklar. Baver’in başarısının onlar için bir örnek model olduğunu düşünüyorum çünkü birkaç yıl öncesiyle şimdi arasında satranca ilgi konusunda çok fark var.
TÜRKİYE SATRANÇTA ZİRVEYE İLERLİYOR
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay: CM (usta adayı) Baver Yılmaz’ın Dünya Elo sıralamasında 2012 yılı doğumlu sporcular arasında zirvede yer almasından dolayı büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Bu yıl Yunanistan’ın Rodos Adası’nda 13-23 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen Dünya Okullar Satranç Şampiyonası’nda 11 yaş genel kategoride şampiyon oldu. 2022 Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası’nda da10 yaş genel kategoride Avrupa Şampiyonu olmuştu. Satrançta dünyanın yakından takip ettiği bir başarı hikayesi oluşturduk. Son 11 yılda 1 olimpiyat şampiyonluğu, 1 olimpiyat ikinciliği, 41 dünya şampiyonluğu, 90 Avrupa şampiyonluğu olmak üzere toplam 667 madalya kazandık. Tabii asıl başarımız Türkiye’ye satrancı sevdirmek oldu. 1 milyon 200 bin lisanslı sporcu sayımız ile tüm spor branşları arasında en fazla lisanslı sporcuya sahip federasyonuz. Ne mutlu ki alt yapıya yaptığımız yatırımların karşılığını alıyoruz. Türkiye satrançta zirveye ilerliyor, çok daha iyi olacağız.”