Aliağa'daki 'olaylı cenazedavası'na büyük ilgi

Güncelleme Tarihi:

Aliağadaki olaylı cenazedavasına büyük ilgi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2001 00:00


Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde çıkan olaylarda hayatını kaybeden Nevzat Çiftçi'nin, İzmir-Aliağa ilçesi Helvacı beldesindeki cenazesinde çıkan olaylarla ilgili olarak, aralarında sendika, meslek odaları, bazı dernek ve siyasi parti yönetici ve üyelerinden oluşan 68 sanık hakkında açılan davanın bugünkü duruşmasında, televizyon görüntülerinin montajlanmamış halinin istenmesine karar verildi. Duruşmaya, uluslararası sivil toplum kuruluşları büyük ilgi gösterdi.

Aliağa Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıkların bir bölümü katıldı.

Duruşmada, tanıklardan Serdar Yıldız ve İlhan Kömürcü'nün ifadelerinin alınması amacıyla ilgili savcılığa yazı yazılmasına karar verildi.

Avukatlar Nedim Değirmenci, Ahmet Okyay ve Zeynep Sedef Özdoğan, olay günü çekilen televizyon görüntülerinin montajlandığını ileri sürerek mahkemenin, bu görüntülerin montajlanmamış halini incelemesi gerektiğini ifade ettiler.

Bunun üzerine mahkeme, bu görüntüleri yayınlayan Ege TV, Show TV ve Star TV kuruluşlarına yazı yazılıp montajsız görüntülerin istenmesine karar vererek, duruşmayı 24 Mayıs'a erteledi.

ULUSLARARASI KURULUŞLAR DA İZLEDİ

Duruşmaya uluslararası sivil toplum kuruluşları da büyük ilgi gösterdi. Duruşmayı, Uluslararası İşkence Kurbanları Tedavi Rehabilitasyon Merkezi(IRCT) Genel Sekreteri Prof. Dr. İnge Genefke, Fransa'dan İnsan Hakları Savunucularını Destekleme Platformu adına gelen Marcelle Addes, Uluslararası Af Örgütü üyesi Alman doktor Barbara Neppert ile Almanya'nın İzmir Konsolos yardımcısı Suzanne Gentejohann da izledi.

Duruşma sonrasında, adliye önünde basın mensuplarına açıklama yapan IRCT Genel Sekreteri Prof. Dr. Genefke, her hekimin işkenceye karşı mücadele etmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

''Bizler, tarafsız ve adil bir yargılama yapılmasını istiyoruz. Yargılama, uluslararası standartlarda kabul edilebilir şartlarda olmalıdır. İşkence, Birleşmiş Milletler tarafından yasaklanmıştır. Danimarka Tabipler Birliği, Türkiye'deki davaları yakından takip etmeye devam edecektir.''

AB ÜYELİĞİ ZORLAŞIR

Berlin Tabip Odası adına davayı izleyen Prof. Dr. Norbert Gurris, bu davanın açılmış olmasının bile hukuk adına çok ''yaralayıcı'' olduğunu ifade ederek, ''Bunun demokrasiye giden bir yol olduğuna inanmıyoruz. Bu tür davalar, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecini zorlaştırmaktadır'' dedi.

Gurris, bir gazetecinin, ''Neden Türkiye'ye karşı bu kadar ilgilisiniz?'' şeklindeki sorusuna, ''Uluslararası Af Örgütü olarak dünya çapında çalışmalarımız var. Fakat temsilcisi olduğum Berlin Tabipler Odası'nın Türkiye'ye özel bir ilgisi var. Geçmişten gelen bazı bağlar var. Türk-Alman dostluğuna önem veriyoruz'' şeklinde karşılık verdi.

Hamburg Üniversitesi Radyoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Herman Vogel ise ''Buraya dava gözlemcisi olarak geldik. Meslektaşlarım ve ben, davanın çıkış noktasından ve sürecinden rahatsızlık duyuyoruz. Yakında davanın beraatle sonuçlanacağına inanıyoruz'' şeklinde konuştu.

Marcelle Addes de, davada yargılanan insan hakları savunucularını desteklemeye geldiklerini kaydederek, ''Burada yargılananlar (terörist) olarak niteleniyor. Bunu şiddetle kınıyoruz''dedi.

Duruşmayı, Ulusalararası Af Örgütü üyesi Alman doktor Barbara Neppert ile Almanya'nın İzmir Konsolos yardımcısı Suzanne Gentejohann da izledi.

5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Aliağa ilçesi Helvacı beldesinde, 30 Eylül 1999'da, Nevzat Çiftçi'nin cenazesine katılanlar ile jandarma ekipleri arasında çıkan olaylarda 68 kişi gözaltına alınmış, tutuklanan 14 kişi 4 ay sonra da tahliye edilmişti. Sanıklar, hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. (Aliağa/aa)









Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!