Güncelleme Tarihi:
Belediye Başkanı Tansu Kaya kendisi, yardımcısı ve şirket müdürü hakkındaki iddiaların ispatlanması durumunda istifa edeceğini, iddialarını ispatlayamayanların ise ‘Şerefsiz’ olduğunu söyledi.
Aliağa'da Belediye Meclisi üyesi AKP'li Şafi Teymur ile Belediye Başkanı AKP'li Tansu Kaya arasındaki şantaj, komplo, tehdit ve yolsuzluk suçlamaları Belediye Başkanı Tansu Kaya’nın basın toplantısı düzenlemesi ile yeni bir boyut kazandı. Suçlamaların hedefinde bulunan Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Güngör ve evini kapatarak kaçtığı ileri sürülen Aliağa Belediye Şirketleri Genel Müdürü Murat Eminoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Tansu Kaya, Aliağa’nın son günlerde kamuoyunda adından bu kadar söz edilmesine anlam veremediğini, kendilerine asılsız iftira atanların ‘Şerefsiz’ olduğunu söyledi.
Başkan Kaya, “Benim, Başkan Yardımcım İrfan Göngör ve Aliağa Belediye Şirketleri Genel Müdürüm Murat Eminoğlu hakkında, yakıt kaçakçılığıyla ilgili elinde bir kayıt ya da belge olup da getirmeyen şerefsizdir. Getirsinler herkesin önünde söz veriyorum, istifa edeceğim. Bıktık artık, her yaptığımızdan suçlanıyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Tansu Kaya, şirketlerin genel müdürü olan Eminoğlu’nun iddia edildiği gibi Aliağa’dan kaçmadığını, solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle rapor alarak Antalya’da yaşamaya başladığını, ileriki süreçte Antalya’ya yerleşebileceğini ifade etti.
“İHALE ALAMADIĞI İÇİN YAPIYOR”
Son günlerde ortaya atılan iddiaların AKP'li Belediye Meclis üyesi Şafi Teymur’un, kendi şirketi için Aliağa Belediyesi’nden ihale alamamasından kaynaklandığını ileri süren Belediye Başkanı Kaya, şunları söyledi:
“Teymur tek başına değil, kendisiyle birlikte adını açıklamayacağım, ancak Cumhuriyet Savcılığı’na haklarında suç duyurusunda bulunduğum dört kişi var. Toplam beş kişi, sürekli olarak uğraşıyorlar. Son olarak tanker garajı ihalesini almak istediler, alamadılar. O yüzden bu işlere giriştiler. Beni ihaleye fesat karıştırmakla suçlayan Şafi Teymur’un, Trabzon’da aynı suçtan Cumhuriyet Savcılığı’nda dosyası bulunmaktadır. Kestiği naylon faturaların seri numaraları bulunmaktadır. Bu kişiler başka şansları kalmadığı için basın yoluyla bize saldırıyorlar. Teymur’un hesabı bu yolla beni yıpratmak, hakkımda soruşturma açtırıp görevden düşürmek, ardından da başkanlığa gelip deveyi havuduyla götürmek.”
“BEN DEĞİL, O BENİ TEHDİT ETTİ”
Kendi partisinden Belediye Meclisi üyesi olan Şafi Teymur ile üç yıldır uğraştıklarını belirten Başkan Tansu Kaya, bu kişinin kendisi ve belediye hakkında neredeyse tüm kamu kuruluşlarına şikayet dilekçesi verdiğini söyledi. Kaya, “Ben bu kadarını görmedim. Şimdiye kadar 30 kez müfettiş geldi, inceleme yaptı, bir şey bulamadı. Bu dosyalarla uğraşmaktan kendi işimizi yapamaz olduk. Bu kadar müfettişle dosyayla uğraşabilmem için benim Mac Gaywer olmam gerekiyor” dedi.
Şafi Teymur ile uzun zamandır görüşmediğini, kendisinin 2007 yılında 12 meclis toplantısından 7’sine geldiğini, 2008 yılında ise hiçbir meclis toplantısına katılmadığını ileri süren Başkan Kaya, “Sürekli olarak mazeret bildiriyor, toplantıya gelmiyor. Kendisini en son ne zaman gördüm hatırlamıyorum ama beni tehdit ederek ‘Burayı sana dar etmezsem namerdim’ dedi. Ben de ‘Elinden geleni ardına koyma’ dedim” diye konuştu.
Kaya, iddiaların kaynağı olan Mehmet Bülent Emre'nin, Teymur ve yanındaki dört kişi tarafından kendisine iftira atmak için yönlendirildiğini, ancak anlaşmazlık çıkınca Emre’nin kendisine gelerek menfaat karşılığı işbirliği yapmayı teklif ettiğini ileri sürerek, “Bize geldi olayı anlattı, ben de ses kaydını almak kaydıyla kabul ettim. Olay Cumhuriyet Savcılığı’na intikal etti. Savcılık ses kaydını inceliyor” dedi.
MAKBUZ DEĞİL, HİZMET TAKİP FİŞİ
İddiaları ortaya atan Şafi Teymur’un, başkanlığını yaptığı Aliağa Belediyesi Denetleme Komisyonu tarafından 2006 yılında yokluğu tespit edildiği ileri sürülen 40 koçanın makbuz değil, kendileri tarafından bulunan ve mali değeri olmayan ‘Hizmet Takip Fişi’ olduğunu öne süren Belediye Başkanı Tansu Kaya, iddialarını şöyle sürdürdü:
“Göreve geldiğimizde bazı işletmelerde belediye için alınan paraları ya şeker kartonuna ya da ajandaya yazıyorlardı. Bunu kayıt altına almak için arkadaşlar ‘Hizmet Takip Fişi’ adı altında bir şey bulmuşlar. Bu fişleri kullanmaya başladık. Bunların herhangi bir mali değeri yok, sadece belediyeye ödenen paranın karşılığını göstermek amacıyla hazırlandı. Bu fişler karşılığında alınan paralar öğlen ve akşam olmak üzere belediye veznesine oradan da dekont karşılığında bankaya yatırılıyor. Fişler belediyeye ait halı sahada ve mezbahada, buz satışlarında kullanılmış. Halı sahayı Ağustos 2006’da özel bir şirkete mezbahayı da Eylül 2006’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devrettikten sonra fişler kullanılmadı.”
Bu fişlerin koçanlarının 2006 Denetleme Komisyonu’nun görevine başlamadan önce imha edildiğini ileri süren Başkan Kaya, Teymur’un başkanlığındaki denetleme komisyonunun gördüğü eksiklerin kendileri tarafından düzenlendiğini, raporun Sayıştay tarafından denetlendiğini ve bir kusurun bulunmadığını da sözlerine ekledi.
AKP'li Başkan Kaya, Aliağa'da kendisi ve aynı partiden Belediye Meclisi üyesi Şafi Teymur arasında geçen olayların gazetelerde haber olmasını da “Ülkenin daha önemli sorunları var” diyerek eleştirdi. Başkan Kaya, “Böyle bir konuda ülke gündemine oturmaktan dolayı utanç duyuyorum. Eğer ülke gündemine oturmak istersek bunu en alasıyla yaparız. Biz savaşa alet olacaksak da en ön safta oluruz. Burada çok sayıda sanayi kuruluşu var” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol’u da eleştiren Kaya, “Anadol, Aliağa Belediyesi’nin hizmet takip fişleri hakkında TBMM’ye soru önergesi veriyor. TBMM’yi meşgul ediyor. Bu ayıptır” diye konuştu.
SUÇLAMALARI YİNELEDİ
Öte yandan Aliağa Belediye Meclis üyesi AKP'li Şafi Teymur, Belediye Başkanı Tansu Kaya hakkındaki suçlamalarını yineledi. Teymur, Kaya’nın, kendisini siyasi rakip olarak gördüğünü ifade ederek, şunları söyledi:
“Yönetime getirdiği kişilerden ilçe teşkilatı olarak memnun değiliz. Defalarca bu kişileri görevden uzaklaştırması için uyarıda bulunduk, ancak her seferinde bu kişileri korudu. Son olarak ta önümüzde yerel seçimlerde kendisine tehdit olarak gördüğü isimleri saf dışı etmek için, defalarca belediye hakkında şikayet dilekçesi veren Mehmet Bülent Emre adlı bir işçi ile anlaşmış. Emre’ye bazı kişileri suçlayıcı bir konuşma yapması şartıyla 25 bin YTL vermiş. Bütün bu olanlar siyasi rakip bırakmamak için yaşanıyor.”
CHP'Lİ MECLİS ÜYELERİNDEN SUÇ DUYURUSU
CHP Aliağa ilçe Örgütü üyeleri ise Aliağa Belediyesi'ndeki kaybolduğu öne sürülen tahsilat fişleri ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu. Konuyla ilgili olarak CHP Aliağa ilçe binasında basın toplantısı düzenleyen CHP İlçe Başkanı Turgut Oğuz, Aliağa Belediyesi Denetleme Kurulu'nda bulunan CHP'li üyelerce hazırlanan dosyayı savcılığa vereceklerini söyledi. Oğuz, 3 AKP'li ve 2 CHP'li üyenin bulunduğu Belediye Denetleme Komisyonu'nun yaptığı incelemede, belediyedeki çeşitli hata ve eksikliklere rastladığını, bunların yargı önüne çıkacağını söyledi.
Toplantıda konuşan CHP'li meclis üyeleri de kaybolduğu öne sürülen tahsilat fişleriyle ilgili Belediye Başkanı Tansu Kaya'ya halka açıklama yapması konusunda uyarıda bulunduklarını bildirdi. CHP'li Meclis üyeleri Kıymet Baysal, Ulviye Öztürk, Osman Bayrak, Sezai Özkan ve İlknur Köse adına konuşan Meclis Üyesi Yakup Öztürk toplantıda şunları söyledi:
“Kıymet Baysal ve Ulviye Öztürk'ün de içinde bulunduğu belediye denetleme komisyonu 2006 ve 2007 yıllarında belediyeye ait bu 4 cildin kaybolduğunu ortaya çıkardı. Başkana bunları kamuoyuna açıklaması gerektiğini söyledik. Fakat Başkan bir meclis toplantısında siyah bir poşet göstererek ‘kayıp fişler bulundu' dedi. Bir sonraki denetlemede fişlerin bulunmadığı da ortaya çıktı. Üstelik Denetleme komisyonu, yapılan bir akaryakıt ihalesinde de usulsüzlük tespit etti. Denetleme sonucu bir firmaya fazla para ödendiği ortaya çıktı ve yaklaşık 70 bin YTL tutarındaki bu paranın belediyeye geri ödenmesi istendi. Fakat Başkan bununla ilgili de bilgi vermedi” dedi.
Aliağa Belediyesi Denetleme Komisyonu Üyesi CHP'li Kıymet Baysal da 2006 yılında AKP'li meclis Üyesi Şafi Teymur'un başkanlığında, 2007 yılında ise AKP'li Meclis Üyesi Adal Altay başkanlığında çalışmalarını sürdüren Denetleme komisyonunun 4 cilt tahsilat fişinin kaybolmasıyla ilgili rapor tuttuğunu anlattı.
Toplantının ardından CHP'li meclis üyeleri Aliağa Adliyesi'ne giderek Belediye'de tespit ettiklerini öne sürdükleri usulsüzlüklerle ilgili hazırladıkları raporu Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim etti.